Вдома / Рецепти та харчування / Кавуни на зиму. Рецепти з фото

Кавуни на зиму. Рецепти з фото

Арбузы на зиму рецепты Привіт, шановні читачі. Сьогодні я з вами поділюся рецептом смачних маринованих кавунів в банках, кавунів солоних в бочці, і взагалі кавунів на зиму. Рецепт буде не один, а ціла підбірка. Причому всі вони випробувані нами, батьками і друзями. Вони схожі в інгредієнтах, але різні в пропорціях. Від цього змінюється смак готових кавунів. І якраз зараз добре купувати кавуни, сезон, та й швидкі морози роблять їх дешевше. Свіжих кавунів ми вже наїлися, тому захотілося зробити мариновані кавуни в банках, так як в квартирі бочку не поставиш. У нас в бочці батьки смачно кавуни солили, разом з яблуками. Я той смак ще з дитинства пам'ятаю.

Але зараз вже все розлетілися з батьківського гнізда, ось вони і не роблять більше в бочках. Тепер вони роблять в банках. За роки засолювання, батьки адаптували цей рецепт під банки, і до того ж не просто адаптували, а ще й поліпшили смакові якості готового кавуна.

Почнемо ми з рецепта маринованих кавунів в літрових банках, і робити ми будемо їх солодкими. Звичайно не зовсім солодкими, як варення, але солодкуватими на смак.

Мариновані кавуни в літрових банках Маринованные арбузы в литровых банках

Купили ми в магазині два кавуна, один 8.5 кілограм, а другий 11. Чого розмінюватися на дрібниці, коли така краса, та ще й смачна. Ми вже не перший раз беремо там кавуни, тому впевнені в їх смакових якостях.

Маринованные арбузы в литровых банках

Починаю я заготовку з прогріву банок, свого роду стерилізація банок. Просто наливаю в банку 1/4 частина тільки закипілої води, накриваю кришкою, і над раковиною струшую. Потім просто залишаю банки з водою.

Маринованные арбузы в литровых банках

Тепер черга доходить до нарізування кавуна. Ми маринуємо кавуни в банках шматочками, без шкірки. Так більше кавунів поміститися в банку, і повірте нашому досвіду, будуть дуже смачними. І на відміну від свіжих, будуть добре тримати форму.

Шматочки робимо довільні. Якщо хочете, щоб у банку більше увійшло кавунів, то використовуйте звичайну пластикову пляшку, для нарізування. Я обрізав 2 літрову пляшку, і цим пристосуванням вирізав коло в кавуновій часточці.

Тільки бажано не видавлювати, а здійснювати кругові рухи. Так шматочок вийде рівним і красивим.

Маринованные арбузы в литровых банках

Потім це коло ділимо на половину, і укладаємо в банку. Не забувши при цьому злити воду. Щоб так красиво вийшло, треба підібрати пляшку, рівну в діаметрі з банкою. У нас не зовсім діаметри збігалися, але я ділив не рівно на половину, а зміщує центр в сторону.

Потім мені набридло різати колами, і я зробив простими шматочками. Намагався в кожну банку зробити різні шматочки, для різноманітності.

Маринованные арбузы в литровых банках

Ось така краса у нас вийшла. В середньому, в одну банку помістилося 600 грам кавуна. Як видно на фото, у нас на дні банки виявився сік, його можна злити. Але рекомендую цей кавуновий сік не виливати, а злити і просто випити. Це дуже корисний сік для нашого здоров'я.

Маринованные арбузы в литровых банках Коли кавуни вже в банках, можна і розсіл приготувати. У всякому разі я саме так і зробив. Для цього нам знадобиться.

Розсіл №1 (на 4 літрові банки)

  • 1.5 літра гарячої кип'яченої води
  • 50 грам столового 9% оцту
  • 3 столових ложки цукру (75 гр.)
  • 1.5 столових ложки солі (45 гр.)

повною ложці міститься 40 грам солі, це якщо з максимальною гіркою. Ми беремо не максимально гірку, але хорошу ложку з гіркою. Це виходить 30 грам.

Кажу все точно, так як зважую всі інгредієнти. Все це змішуємо, і можемо заливати в банки.

Можна звичайно і перцю додати, і гілочок фруктових, і різних спецій. Але це простий рецепт маринування кавунів, і дуже смачний. Ми зараз віддаємо перевагу саме цей рецепт.

Маринованные арбузы в литровых банках Цієї кількості розсолу вистачає на 4 літрові банки, навіть трохи залишається. Просто я щільно укладав шматочки. Та й в каструлю у нас поміщається тільки 4 банки. А нам тепер треба стерилізувати їх 20 хвилин.

Маринованные арбузы в литровых банках

На дно каструлі кладемо рушник, або як в нашому випадку Пельменниці. Вона якраз збігається з діаметром каструлі.

Це робиться для того, щоб не полопалися банки під час кип'ятіння. Ставимо банки в каструлю і заливаємо водою майже під саму кришку. Ну або по край каструлі.

Не обов'язково повинна вода бути по саму кришку. Головне, щоб кавуни добре прогрілися під час стерилізації.

І що ще важливо, не ставте гарячі банки в холодну воду, або навпаки. Температура повинна бути приблизно рівною. Інакше банки можуть лопнути, через різницю температур.

Маринованные арбузы в литровых банках

Стерилізуємо кавуни 20 хвилин з моменту закипання води. Не обов'язково, щоб вода буйно кипіла. Як закипає, зменшуємо вогонь.

Після стерилізації закочує банки і ставимо в баню. Це коли ставиться банку дном вгору і закутується. Можна старої курточкою, або як у нас, дитячим ковдрою.

Маринованные арбузы в литровых банках Ми залишаємо остигати. Банки повинні охолонути до кімнатної температури, зазвичай на це йде більше доби. Залежить від кількості банок, які ви закутали. Більший обсяг повільніше остигає. А ось вже і готова продукція на фото сесії.

Маринованные арбузы в литровых банках
Але так як ми купили два кавуна, другий будемо використовувати для другого рецепта.

Рецепт смачних маринованих кавунів в 3 літрових банках

Ці кавуни мариновані в банках з оцтом, можна закривати не тільки в 3 літрових банках. Але сьогодні я поясню на обсягах саме цих банок. Рецепт вкусных маринованных арбузов в банках

Ось наша готова продукція. На фото розсіл німого мутнувато, це від того, що банки переставлялися. Просто на дні є кавуновий осад, ось він і піднявся при перенесенні.

Рецепт вкусных маринованных арбузов в банках

Я в першому рецепті не показав, як ми починаємо різати кавун , виправляюся. Намагалися різати шматочки рівної товщини. Так все шматочки будуть однаковими. Але це не обов'язково.

Накладаємо шматочки кавуна в 3 літрову банку. В середньому в банку поміщається близько 2.2 кілограма кавуна. У нас вийшло, що кавун, який важив 8.5 кілограм, майже весь вліз в дві 3 літрові банки.

Рецепт вкусных маринованных арбузов в банках

Робимо тепер розсіл. За цим рецептом кавун виходить різким, прямо ідеальна закуска.

Розсіл №2 (на дві 3 літрові банки)

  • 2 літри води
  • 50 грам оцту
  • 4 столових ложки цукру (100 гр.)
  • 2.5 столових ложки солі (75 гр.)

Заливаємо кавуни розсолом і ставимо стерилізувати на 20 хвилин.

Рецепт вкусных маринованных арбузов в банках Як і в першому рецепті, стерилізуємо 20 хвилин з моменту закипання. Не треба збільшувати час стерилізації, головне помічати час не з моменту постановки на вогонь, а з моменту закипання.

А це я вже підготував допоміжні пристосування. Зліва знаходиться затиск для діставання гарячих банок, а праворуч закаточная машинка. А закочував я завжди на рушник, щоб банку не ковзала по столу або стільця.

Рецепт вкусных маринованных арбузов в банках

Ще раз повторюся, але за цим рецептом мариновані кавуни виходять різкі, дуже схожі на бочкові.

Мариновані кавуни з яблучним оцтом

Цей рецепт відрізняється трохи від розглянутих раніше. У цьому рецепті ми не робимо розсіл окремо, а засипаємо все інгредієнти в 3 літрову банку.

Спершу накладаємо кавуни, можна навіть зі шкурою, це на любителя. Засипаємо сіль, цукор, і заливаємо яблучний оцет. Заливаємо окропом до повної банки, ставимо на 20 хвилин стерилізувати.

Інгредієнти для рецепта з яблучним оцтом (на одну 3 літрову банку)

  • 4 столових ложки цукру (100 гр.)
  • 1.5 столових ложки солі (45 50 гр.)
  • 100 грам яблучного оцту

Смак у цих кавунів виходить дуже схожий на рецепт з сиропом №2, тільки трохи різкіше . Яблучний оцет окремо не чутний. У всякому разі батьки не помітили різниці. А тут майже все рецепти випробувані батьками.

На цьому наші рецепти маринованих кавунів не закінчуються. Наступні рецепти без оцту, в бочці.

Кавуни засолені в бочці на зиму рецепти

Арбузы соленые в бочке на зиму рецепты При солінні кавунів в бочці є правила, яких слід дотримуватися.

  • Беруться маленькі кавуни, які не переспілі, і не зелені (батьки завжди солили сорт вогник, вирощений на своєму городі)
  • Гарячою водою не заливати (це не мариновані кавуни)
  • У бочку закладати тільки цілі кавуни (розрізані кавуни псуються при тривалому зберіганні)
  • Зверху кавуни накривають гнітом, щоб кавуни повністю були покриті розсолом. Ну або можна тканиною, листям капусти або фруктовими (смородина, вишня, яблуня).
  • У бочці зазвичай при засолюванні кавунів утворюється густий слиз, якщо тепло в приміщенні. Це процес природний, і якщо зверху буде лежати прошарок листя, то кавуни піддатися гниттю, а листя можна викинути. В ідеалі гніт.

Перший рецепт бочкових кавунів

За цим рецептом батьки часто закривали цілі кавуни в бочці. Для цього укладалися кавуни в бочку щільно, але не давилися. Робився розсіл, з розрахунку на відро води.

Розсіл №1 для бочкових кавунів

  • 10 літрів джерельної води
  • 2 склянки солі, 250 грамові (близько 500 грам)
  • 1 склянка цукру, 250 грамові (близько 220 грам)

Тепер заливаються всі кавуни, і ставиться гніт. Пробувати кавуни можна приблизно через три тижні.

Це найпростіший рецепт засолювання кавунів. Але батьки солили їх не один рік. І я пам'ятаю, як вони і капустою пересипали, і яблука додавали.

Звичайно капусту потім не їли, але смак був приємний. Яблука теж були цікаві за смаком, але ми окремо квасили і яблука. Квашені окремо були набагато смачніше.

Другий рецепт бочкових кавунів

В цьому році до наших батьків приходили в гості їх друзі. Так ось вони принесли з собою два солоних кавуна.

Вони настільки сподобалися батькам, що взяли у друзів рецепт. Він дуже схожий на той рецепт, за яким вони робили, але смак відрізнявся в кращу сторону. А може бути просто свої вже приїлися.

У бочку закладаються кавуни, але не просто закладаються, а шарами. Кладемо шар тертої капусти, на них цілі кавуни, потім знову шар капусти, а зверху капусти виноградне листя, в один шар. А потім знову шар кавунів.

І так до самого верху бочки. Зверху шар капусти, вирівнюючи, і кілька шарів виноградного листя. Зверху на листя вони поклали тканину. Заливаємо розсолом і ставимо гніт.

Розсіл №2 для бочкових кавунів

  • 10 літрів джерельної води
  • 2 склянки солі, 250 грамові (близько 500 грам)
  • 2 склянки цукру, 250 грамові (близько 440 грам)

на думку батьків, а цей рецепт дуже їм сподобався, в міру різкі і в міру солоні. І з незвичайним смаком. З виноградним листям вони ще не пробували.

Якщо ж вам стільки не треба, а солоних кавунів хочеться спробувати, то можна їх зробити за наступним рецептом.

Рецепт солоних кавунів без оцту

Цей рецепт робиться не на зиму, а на зараз. Робиться без оцту, без стерилізації, і звичайно без закочування. Робиться він в банках, можна навіть в літрових.

Ми зазвичай так робили раніше, коли купували кавун, свої завжди пізніше дозрівали, і він опинявся або не солодким, або взагалі тільки рожевим. Ось такий кавун ідеально підходить для цього рецепта.

Ми тоді його різали на частини, накладали в 3 літрову банку, якщо кавун був великим, і в літрову, якщо був маленьким. І заливали теплим розсолом.

Розсіл для кавунів на літр води

  • Один літр води кип'яченої
  • Столова ложка цукру
  • Їдальня ложка солі

Готуємо розсіл так, заливаємо окропом, все добре перемішуємо і залишаємо остигати. У банку накладаємо шматочками кавун, ми зазвичай це робили з шкіркою, і між шматочками кладемо кілька листя вишні, кілька листя чорної смородини, гілочку кропу і зубчик часнику. Часник бажано розрізати на частини.

Можна замість листя покласти гілочки. Вони теж дадуть хороший аромат. Все це заливаємо теплим розсолом, накриваємо кришкою, і ставимо бродити при кімнатній температурі.

Приблизно через 3 4 дні кавуни можна пробувати. Смак виходить досить оригінальний, але смачний. Якщо хто любить солоні кавуни, то він оцінить цей рецепт.

Така ось добірка кавунів на зиму у нас зібралася.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *