Вдома / Поради / Печені баклажани на зиму

Печені баклажани на зиму

Консервована закуска з баклажанів на зиму

Для заготовок слід вибирати не занадто великі синенькі, у них буде менше насіння. Беріть плоди, у яких рівна і блискуча шкірка, немає м’яких місць, пошкоджень. Якщо хочете смачно приготувати баклажани на зиму, скористайтеся рецептом, для якого знадобляться такі інгредієнти:

  • синенькі – 1,5 кг;
  • масло пісне – 0,3 л;
  • морква – 10 великих;
  • оцет 9-відсотковий – 1,5 ст. л.;
  • запашний перець горошком, сіль – на ваш смак.

Як заготовлювати закуску з баклажанів на зиму:

  1. Помийте продукти. Поріжте синенькі уздовж тонкими пластинками. Ненадовго поставте під гніт, щоб не горчили.
  2. Почистіть моркву, порізати тоненькими смужками. Можете скористатися спеціальною теркою, з допомогою якої готують закуску по-корейськи.
  3. Розкладіть моркву з баклажанами на деко, посоліть. Доведіть духовку до 220 градусів. Накрийте фольгою деко і печіть, поки не розм’якшаться продукти.
  4. У каструльці змішайте масло з оцтом, киньте перчик, сіль. Доведіть суміш до кипіння.
  5. Печені овочі помістіть в стерилізовані банки. Акуратно залийте їх киплячим маслом, законсервируйте.
  6. Залиште в перевернутому вигляді під ковдрою до повного охолодження. Потім зберігайте у темному прохолодному кутку.

Рецепти баклажанів на зиму з часником

Вище представлений найлегший спосіб приготування, але далеко не єдиний. Печені синенькі прекрасно поєднуються з усіма овочами та спеціями, тому з них ви зможете зробити масу оригінальних зимових салатів. Їх додають в різні страви, їдять як самостійну закуску. Обов’язково запам’ятайте рецепти консервування баклажанів. Тоді на вашому столі завжди буде щось смачне і оригінальне.

Як приготувати баклажани на зиму в духовці

Для цієї закуски вам потрібно взяти такі продукти:

  • синенькі – 1,5 кг;
  • томати – 0,5 кг;
  • болгарський перець – 1 великий;
  • оцет – 2 ст. л.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • масло пісне – 30 мл

Закуска з баклажанів на зиму робиться так:

  1. Промийте всі інгредієнти під проточною водою. Відріжте плодоніжки баклажанів, а на поверхні кожного плоду зробіть кілька проколів, щоб вони не потріскалися.
  2. Накрийте пергаментом деко. Розкладіть на ньому синенькі і болгарський перчик. Прогрійте до 200 градусів духовку і печіть овочі 40 хвилин. Баклажани періодично перевертайте, щоб не пригоріли.
  3. Помідори Обдайте окропом, вирізати плодоніжки і акуратно зніміть шкірку. Якщо вона не відокремлюється від м’якоті, залиште томати в гарячій воді ненадовго.
  4. Дістаньте з духовки деко. Акуратно почистіть печені овочі від шкірки. Перець порізати тонкими смужками.
  5. У простерилизованную банку викладайте шарами овочі. Кожен з них пересипайте сіллю. Утрамбовывайте інгредієнти, щоб вони лежали щільно. Налийте туди масла і оцту, покладіть роздавлений часник.
  6. Накрийте банку кришкою. У велику каструлю налийте гарячої води. На дно покладіть дошку. Зверху поставте банку. Стерилізуйте з моменту закипання хвилин 20-25. Через деякий час плоди дадуть сік і закуски з’явиться багато рідини.
  7. Дістаньте банку, загорніть її. Залиште денцем вгору під теплим пледом. Дочекайтеся, коли вона охолоне, а потім переверніть і тримайте в коморі або підвалі. Закрутка з баклажанів зберігається близько півтора років. Взимку такий салат можете подавати, прикрасивши свіжою зеленню.

Зимові заготовки з баклажанів без стерилізації

Такі закуски готувати ще простіше. Для того, щоб зробити пікантний салат без стерилізації, вам знадобляться такі компоненти:

  • баклажани – 3 кг;
  • цибуля – 1,5 кг;
  • перець болгарський – 3 кг;
  • морква – 1,5 кг;
  • часник – 6 великих головок;
  • помідори – 6 кг;
  • пісне масло – 0,6 л;
  • сіль – 6 ст. л.;
  • оцтова есенція (70%) – 3 ст. л.
  • цукор – півтори склянки.

Як закрити баклажани на зиму:

  1. Овочі промийте і обсушіть. Застеліть деко фольгою. Викладіть на нього цілі баклажани і болгарський перець. Кожен плід проткніть ножем в декількох місцях. Змастіть їх олією.
  2. Розігріти духовку до 200 градусів. Туди поставте продукти і печіть, поки не стануть м’якими, постійно перевертаючи.
  3. Почистіть цибулю. Поріжте його дрібно, обсмажте в олії в глибокому сотейнику до прозорості. Туди ж додайте терту моркву. Смажте до м’якості на сильному вогні.
  4. Помиті помідори прокрутити в м’ясорубці або подрібніть блендером. Отриману масу вилийте до цибулі з морквою, зменшіть вогонь і тушкуйте під кришкою чверть години.
  5. Печені овочі дістаньте з духовки, накрийте і дайте їм трохи постояти. Перець почистіть від шкірки, поріжте дрібно. Те ж саме зробіть і з печеними баклажанами.
  6. Покладіть синенькі з перцем в сотейник, старанно перемішайте. Посоліть, насипте цукру, додайте рубаний часник. Тушкуйте страву 5 хвилин. Перед вимиканням налийте оцет, дочекайтеся кипіння і вимкніть.
  7. Розкладіть салат по чистим простерилизованным банкам, закатайте. Тримайте під ковдрою добу в перевернутому вигляді.
  8. Коли ікра повністю охолоне, переставте її туди, де темно. Температура в приміщенні може бути кімнатної, холод для салату необов’язковий.

Заготівля на зиму з печених баклажанів

Список інгредієнтів:

  • синенькі середнього розміру – 8 шт.;
  • помідори – 16 середніх;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • перець горошком – 10 шт.

Закуска з баклажанів на зиму готується так:

  1. Помийте синенькі, обсушіть. Проткніть кожен в декількох місцях. Прогрійте духовку до 190 градусів. Складіть баклажани на деко, запікайте близько півгодини.
  2. Помідори надріжте хрест-навхрест, щоб зняти з них шкірку. Залийте окропом і залиште. Через п’ять хвилин ви легко їх почистіть.
  3. За допомогою блендера приготуйте томатне пюре.
  4. Пюре перекладіть в каструлю з товстими стінками. Доведіть до кипіння на маленькому вогні і варіть близько п’яти хвилин.
  5. Дістаньте з духовки печені баклажани. Поки вони теплі, очистіть їх. Розріжте уздовж на четвертинки.
  6. Розкладіть печені синенькі по банкам.
  7. У томатне пюре вкиньте лавровий лист, роздавлений часник, перчик горошком, сіль. Проваріть ще трохи, періодично помішуючи.
  8. Залийте банки з печеними баклажанами томатом. Злегка притискайте їх виделкою, щоб рідина заповнила увесь простір.
  9. Прикрийте закуску кришками. У каструлю покладіть дощечку чи рушник, поставте туди банки. Залийте простір між ними гарячою водою, не дістаючи до шийок на кілька сантиметрів.
  10. Зробіть середній вогонь. Стерилізуйте салат чверть години, потім відразу закрутіть.
  11. Переверніть банки, накрийте теплим покривалом, тримайте так, поки повністю не охолонуть. Переставте вашу закуску у прохолодне місце.

Відео: консервування баклажанів на зиму

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *