Вдома / Рецепти та харчування / Рецепт аджики на зиму

Рецепт аджики на зиму

Будь-яка господиня повинна вміти готувати аджику на зиму, щоб в холодну пору року робити свої страви корисними і вітамінізованими. Існує безліч рецептів приготування закуски, яка подобається багатьом за свій яскравий смак, виражений аромат і універсальність. У домашніх умовах легко приготувати її самостійно.

Класична аджика на зиму

Традиційна закуска припускає, що в неї не будуть додавати томати. Гостра заготівля вважається чоловічим стравою, тому що її смак буквально збиває з ніг. Для використання у якості приправи вистачить 1 маленької ложечки, щоб додати страві потрібну гостроту. З інгредієнти для рецепта приготування класичного страви в домашніх умовах знадобляться:

  • чилі – 1 кг;
  • часник – 500 г;
  • сіль – ¾ склянки;
  • суміш коріандру, хмелі-сунелі, насіння кропу – ½ склянки.

Приготування гострої закуски повинно відбуватися тільки в гумових рукавичках із дотриманням техніки безпеки, щоб чилі не потрапив на шкіру, в очі та слизові оболонки. Рецепт приготування:

  1. У перцю відрізати плодоніжки, витрусити насіння, перемолоти в блендері або тричі на м’ясорубці.
  2. Аналогічно вчинити зі спеціями, додати сіль.
  3. Для кольору можна додати свіжу кинзу і кріп.
  4. Закатати в банки. Завдяки консервирующему властивості гострого перцю варіння страви не потрібна.

Якщо попередня закуска виходить занадто гострою, то в неї можна додати томати і паприку. Це буде вдосконалена російська версія заготовки, яка може вживатися самостійно, в якості приправи до м’яса або соусу для маринування. Для виготовлення закуски в домашніх умовах знадобиться:

  • червоні томати – 2 кг;
  • паприка – 1 кг;
  • сирий часник – 300 г;
  • чилі – 300 г;
  • хрін – корінь;
  • сіль – стакан;
  • 9% оцет – стакан.

Рецепт аджики на зиму з пом’якшеним смаком і відсутністю їдкою гостроти:

  1. Овочі помити, очистити від насіння, плодоніжок.
  2. Томати, перець, хрін пропустити через м’ясорубку.
  3. Поставити готуватися в товстостінній посуді протягом години. За 10 хвилин до закінчення варіння влити оцет і додати подрібнену часникову масу, посолити.
  4. Підготувати посуд – простерилізувати банки з кришками.
  5. Укласти аджику гарячої по банкам. Закатати.
  6. Замість томатної заправки можна використовувати кабачкову.

Грузинська приправа з помідорів на зиму

Обжігающе гострої виходить грузинська аджика, в яку додаються традиційні для цієї кухні приправи. Щоб отримати смачну закатку, потрібно взяти:

  • помідори – 2 шт.;
  • болгарський перець – 1 кг;
  • стручковий червоний перець – 2 шт.;
  • насіння коріандру – 60 г;
  • хмелі-сунелі – чайна ложка;
  • кориця мелена – на смак;
  • сіль – 2 ч. ложки;
  • горіх волоський – 200 г;
  • часникова головка – 1 шт.

Рецепт аджики на зиму в грузинському виконанні проводиться так:

  1. Овочі помити, почистити від насіння, змішати з приправами, крім часнику, через м’ясорубку з дрібною решіткою пропустити 3 рази.
  2. Варити 25 хвилин на повільному вогні або відразу закатати в банки. В останньому варіанті страва зберігається до 3 місяців. При варінні за кілька хвилин до готовності всипати подрібнену часникову масу.
  3. Після варіння розкласти по стерилізованим банкам, зберігати рік і більше.

Приправа на зиму по-вірменськи

Смачний і простий рецепт аджики по-вірменськи передбачає вживання протягом зими. Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • помідори – 3000 м;
  • паприка – 2000 м;
  • перець чилі – 300 г;
  • часник – 200 г;
  • кінза – 200 г;
  • хмелі-сунелі – 30 г;
  • рослинна олія – 200 мл;
  • цукор – 100 г;
  • морська сіль – 1/3 склянки
  • 9% оцет – ½ склянки.

Спосіб приготування традиційної закуски:

  1. Помідори перетерти в пюре блендером або м’ясорубкою. Поставити на вогонь.
  2. Перець обох видів почистити від насіння, дрібно нарізати, всипати в пюре. Перемішати, варити 10 хвилин. Влити масло, перешкодити, тримати годину.
  3. Зробити заправку з солі, цукру, зелені, хмелі-сунелі та часнику. Подрібнити всі інгредієнти змішати в блендері.
  4. По закінченні варіння пюре додати заправку. Дати охолонути.
  5. По стерилізованим банкам розкласти, зберігати в холодильнику.
  6. Іноді Для смаку додають кабачкову масу.

Приготування аджики на зиму по-мексиканськи

Гострі заготовки на зиму улюблені багатьма, тому є варіант приготувати незвичайну мексиканську сальсу. Для її виготовлення знадобляться:

  • помідори – 450 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • часниковий зубок – 3 шт.;
  • кінза – пучок;
  • гіркий перець – 1 шт.;
  • зелена паприка – 1 шт.;
  • лимонний сік – 30 мл;
  • сіль – пів-ложки.

Спосіб виготовлення 1 порції сальси, яку подають з кукурудзяними тостами або спеціальними коржами:

  1. З помідорів зняти шкірку, вирізати насіння, подрібнити. Порубати цибулю, змішати з помідорами, подрібненим часником і кінзою.
  2. Дрібно порізати перці, змішати з лимонним соком і сіллю.
  3. З’єднати обидві частини, розкласти по банках.

Осетинська приправа з помідорів з часником на зиму

Незвичайним смаком відрізняється заготівля по-осетинськи, яка ідеально підходить до м’яса, шашлику, смаженої на грилі рибу. Для рецепту варто взяти:

  • червона паприка – 1000 м;
  • гострий перець – 4 стручка;
  • м’ясисті помідори – 2,5 кг;
  • слива – 2 шт.;
  • часникова головка – 3 шт.;
  • зелень петрушки – пучок;
  • свіжий кріп – пучок;
  • оливкова масло – ½ склянки;
  • 6% виноградний оцет – 100 мл;
  • цукор – 30 г;
  • сіль – 50 р.

Як приготувати ароматну закатку зі специфічним осетинсько-абхазьким ухилом:

  1. Овочі помити, висушити, очистити від насіння, подрібнити часник.
  2. Подрібнити томати блендером або м’ясорубкою.
  3. У великій каструлі розігріти олію, додати пюре з томатів, трохи уварити.
  4. Подрібнити перець, сливи, додати до помідорів.
  5. Всипати подрібнену зелень з часником, варити 5 хвилин, додати спеції.
  6. Трохи проварити, гаряче блюдо розкласти по сухим стерилізованим банкам, прокип’яченими кришками закрити.
  7. Перевернути банки, укутати ковдрою, дати охолонути.

Відео: рецепт приготування аджики на зиму

Різновидів апетитних рецептів аджики для зимових заготовок дуже багато. Кожна господиня використовує свої спеції, їх співвідношення, додає помідори, цибулю, паприку. Для пом’якшення смаку до страви додають яблука, кабачкову суміш, морква, баклажани. Для гостроти додають хрін, часник, спеції. Надані нижче відеоматеріали докладно описують приготування смачної закуски, розкривають секрети та нюанси заготовки. Варто вивчити їх, щоб опанувати досконало виготовленням соковитою ароматної приправи, підходящою для м’ясних і рибних страв.

Аджика з яблуками і помідорами на зиму

Аджика з кабачків

Аджика без варіння

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *