Вдома / Поради / Як вибрати хороший кухонний ніж?

Як вибрати хороший кухонний ніж?

Кухонные ножи. Фото. Кожна господиня проводить велику кількість часу на кухні за приготуванням різних смачних страв. При цьому використовується найрізноманітніша кухонне начиння і техніка, яка допомагає в процесі приготування. Але, мабуть, ніщо не використовується так часто, як кухонний ніж. От уже воістину незамінна річ! Можна обійтися без скороварки, блендера, міксера, соковижималки, але ось без кухонного ножа навряд чи вдасться щось приготувати.

Адже постійно доводиться щось розрізати, чистити, подрібнювати. Куди ж тут без такого потрібного інструменту? Тому, давайте, сьогодні поговоримо про кухонні ножі. Дізнаємося, які вони бувають, з якого матеріалу виготовляються, чим відрізняються один від одного і як правильно вибрати хороший кухонний ніж при покупці?


Види кухонних ножів за призначенням

Трио кухонных ножей. Фото. Існує кілька різних видів ножів, які повинні бути завжди під рукою. Найчастіше використовуються ножі з так званого «тріо». Це три кухонні ножі різняться довжиною леза. 



Найбільшим ножем виконуються маніпуляції з розбирання м'яса, нарізці великих овочів. Середній ніж призначається для роботи з подрібнення і нарізки продуктів меншого розміру. А для чищення та вирізання очок застосовується третій, найменший з трьох ножів.



Хлебный нож с волнистым лезвием. Фото. Крім цих ножів бажано мати ніж для нарізки хлібобулочних виробів. Хлібний ніж відрізняється гострим хвилястим лезом, що дозволяє легко різати м'які булки, торти і рулети.



Для нарізки сиру використовуються ножі у вигляді дроту (для м'яких сортів), ножі у вигляді лопатки з прорізом, дворучні ножі для сирів твердих сортів і навіть сирні топірці. Сирний ніж легко дізнатися по ручці — зазвичай вона розташована вище леза. Робиться це для того, щоб забезпечити більш рівномірне навантаження на різальну частину.

Сырный нож. Фото. Двуручный сырный нож. Фото. Сырный нож для мягких сортов сыра в виде струны. Фото.



Филевочный нож с длинным узким лезвием. Фото. Філевочние ножі використовують для зрізання шматків м'яса при обробленні м'якоті. Такий ніж можна відразу впізнати серед інших по його довгому вузькому і пластичному лезу, що дозволяє легко дістатися до будь-яких самих важкодоступних куточків при обробленні м'яса або риби. Крім того, тонке лезо дозволяє зрізати тонкі шматки м'яса не мнучи їх.



Нож-топорик для разделки мяса. Фото. Для того щоб обробити свинячі реберця вам знадобиться ніж в вигляді топірця. Такий ніж легко перерубують хрящі і тонкі кісточки.



Короткий нож для овощей. Фото. Для чищення овочів і фруктів зазвичай використовується невеликий ніж, який має короткий лезо з загостреним кінчиком, яким зручно вирізати вічка на картоплі або червоточинки на фруктах.

Як вибрати лезо, яке не буде тупіться?

Сьогодні в господарських магазинах можна побачити величезний асортимент ножів від самих різних виробників, що мають різні форми і виготовлені з різних матеріалів. Як визначити який ніж прослужить довше, не сточуючи і не вимагаючи щоденної заточування?



На сьогоднішній день більшість ножів виготовляється з нержавіючої сталі. Вона відрізняється тим, що на ножі при контакті з водою не з'являється іржа. На цьому гідності «нержавійки» закінчуються.



Нержавіюча сталь це досить м'який матеріал і ножі з неї швидко тупляться. Для того щоб продовжити вік гострої ріжучої кромки, сьогодні деякі виробники пропонують ножі з її лазерною обробкою. Можливо, ви бачили ножі, на ріжучої поверхні яких через рівне невелику відстань перпендикулярно нанесені темні штрихи.



Це не що інше, як сліди від впливу лазерного променя, закаливающего метал. В результаті такої лазерної гарту лезо тупиться значно менше. А чи не загартовані ділянки, сточуючи між лазерними насічками, з часом надають ріжучої кромці вид гострої пилки з ледь помітними оком зубчиками. Зазвичай такі ножі називають самозаточуються.



Особливо міцні ножі виходять з сталей мають спеціальні присадки і ковані ножі.



Якщо у вас є в магазині можливість дістати з упаковки кілька різних ножів, то для порівняння можете провести лезом одного ножа по лезу іншого. Той, на якому інші ножі не змогли залишити мітку, і буде найміцнішим. Саме цей ніж прослужить вам довше за інших.


Який ніж вибрати — зі сталі або з кераміки?

Керамические ножи. Фото. останнім часом у продажу можна зустріти керамічні ножі, виготовлені з двоокису цирконію і мають високу твердість леза. Такі ножі практично не потребують заточування і здатні прослужити довгий час.



Однак вони мають і свої мінуси. У них немає пластичності стали, тому керамічний ніж вимагає дуже обережного поводження. Якщо ви його упустите на тверду поверхню або ріжучий край наткнеться на щось тверде при різанні, то на лезі може з'явитися скол.


Яка ручка краще?

Рукоятка ножа с накладками из пластика. Фото. Ручка — це одна з важливих деталей ножа. Якщо це ніж, яким ви будете користуватися постійно, а не час від часу, то слід вибирати ніж зі зручною, не дуже слизькою, досить легкою і зручно лягає в руку ручкою.



Краще не вибирати ножі з ручкою з пластмаси, в яку вставлено лезо. Така конструкція навряд чи прослужить довго. Віддайте перевагу ножа, у якого лезо є природним продовженням рукоятки, на якій зверху закріплені накладки з дерева або міцного пластику.



Хорошим вибором буде і ніж з металевою ручкою. Такий ніж прослужить досить довго.



Дерев'яна ручка з часом під впливом вологи може расслоиться і втратити свою міцність.



* * *

Тепер ви знаєте достатньо, щоб, прийшовши в магазин, вибрати кухонний ніж, який прослужить вам довго в справі приготування найсмачніших страв!

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *