Вдома / Поради / Як вибрати каструлю?

Як вибрати каструлю?



Кастрюля - незаменимая кухонная утварь Як відомо, приготування смачного обіду залежить не тільки від умінь і кулінарних здібностей господині, але і від якості використовуваної посуду.



Мабуть, найголовнішим видом кухонного начиння є каструля. Сьогодні в магазинах яких тільки каструль не побачиш — емальовані, з нержавійки, алюмінієві і навіть скляні!

З якого матеріалу краще вибрати каструлю? На які позитивні і негативні сторони варто звернути увагу?


Емальовані каструлі

Эмалированная кухонная кастрюля (фото) Ще кілька років тому такі каструлі були найпопулярнішими. Їх позитивною якістю є гарний зовнішній вигляд.



В них можна готувати супи, компоти, інші рідкі та напіврідкі страви. А ось для приготування каш такі каструлі не годяться, тому що крупа легко прилипає до їх дну.



Є у емальованого посуду кілька мінусів. Емаль боїться перепадів температури. Якщо занести гарячу каструлю в холодне приміщення, її гладка поверхня може тріснути. При наявності відколів емалі і тріщин використовувати посуд не можна.


Каструлі з чавуну

Кастрюля из чугуна (фото) Така кухонне начиння досить міцна, але важка. Стінки її досить товсті, завдяки чому каструля тривалий час здатна зберігати тепло.



У каструлі з чавуну можна готувати будь-які страви. Недоліком можна вважати лише не надто привабливий зовнішній вигляд каструлі. Крім того, чавун, з якого вона виготовлена, може пошкоджуватися під дією перепадів температури.


Каструлі з нержавіючої сталі

Современная кастрюля из нержавеющей стали (фото) Такий посуд найбільш екологічно безпечна, тому в ній сміливо можна зберігати зварені страви. Поверхня її стійка до перепадів температури, не боїться подряпин, стійка до впливу сили.



Готувати в каструлі з нержавіючої сталі можна найрізноманітніші страви. Завдяки товстому дну каші в ній не пригоряють. Однак не кожна господиня може легко викроїти із сімейного бюджету достатню кількість грошей для покупки набору таких каструль. Ціна їх досить висока.


Скло та кераміка

Кастрюля из стекла (фото) Скло та кераміка — крихкі матеріали, які можуть пошкоджуватися в результаті удару. Не люблять вони і різких перепадів температури. Використовувати такі каструлі можна для приготування будь-яких страв на плиті або в духовці. 



У каструлях зі скла або кераміки можна зберігати приготовлену їжу, при цьому смак страв не змінюється. Гарні такі каструлі і тим, що тривалий час зберігають тепло. Їжа в них на деякий час залишається теплою.


Алюмінієві каструлі

Алюминиевая кастрюля с тонкими стенками (фото) Багато господинь вже відмовилися від таких каструль, але на ринку представлений досить широкий асортимент алюмінієвого посуду. Хороша вона лише тим, що має відмінну теплопровідність, завдяки чому приготування їжі відбувається трохи швидше. 



Алюміній — легкий недорогий матеріал. Однак він може бути шкідливий для здоров'я. Деякі продукти в процесі готування можуть вступати в реакцію з алюмінієм, в результаті чого утворюються сполуки, які можуть чинити негативний вплив на здоров'я.



Одним з головних мінусів каструль з алюмінію є тонке дно, в результаті чого їжа в процесі готування часто пригорає. Зберігати готові страви в алюмінієвому посуді не можна.



Вибираючи каструлю, потрібно знати всі переваги і недоліки матеріалу, з якого вона виготовлена. Тільки використання якісної посуду забезпечить вам зручність під час приготування їжі, збереження смаку та аромату улюблених страв.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *