Вдома / Поради / Органічні продукти: як їх маркують і наскільки вони корисні для організму людини

Органічні продукти: як їх маркують і наскільки вони корисні для організму людини

Зараз країни Євросоюзу і США захлеснула хвиля спеціалізованих магазинчиків, в яких всі продукти коштують у кілька разів дорожче звичайних, але при цьому користуються попитом. Це — біопродукти, які вирощуються без використання синтетичних добрив, пестицидів, стимуляторів росту, а головне без ГМО (генетично модифікованих організмів).

З тим же ентузіазмом, з яким ще пару десятків років агрономи виводили добавки для спрощення вирощування сільськогосподарської продукції, сьогодні доводять, що натуральні продукти все ж не вдалося замінити, і безпечними можна вважати лише їх.

Слово органіка вже кілька років асоціюється з поняттям екологічно чисті продукти. Промовляючи його, ми представляємо зелені сонячні поля, здорових, мирно пасуться тварин, наливні овочі і фрукти. І нічого штучного!

Єдиний і обов'язковий знак, що позначає органіку з Європи, — Евроліст. Його стандарти увібрали в себе все найжорсткіші регламенти та правила, що визначають органічне виробництво. У 2012 році цей знак замінив національні логотипи.

Оскільки на знаку відсутній текст, він не вимагає перекладу на різні мови. Всі виробники органічних продуктів харчування в ЄС зобов'язані використовувати саме цей єдиний знак.

как маркируются органические продукты

Маркування органічної продукції

Agriculture Biologique, Франція

Використання цього логотипу можливо тільки в тому випадку, якщо продукт відповідає вимогам Міністерства сільського господарства Франції до органічної продукції.

Stats-kontrolleret okologisk, Данія

Таким знаком маркується в Данііорганіческая продукція, сертифікована державним органом з контролю органічного сільського господарства. Знак діє з 1989 року.

Soil Association і Organic Farmers Growers, Великобританія

У Великобританії існує кілька сертифікують організацій, всі вони використовують офіційні стандарти, затверджені британським урядом. Найбільшими сертифікують органами є Soil Association і Organic Farmers Growers. Перша спирається при сертифікації на більш суворі стандарти, ніж ті, які встановлені британськи урядом.

Що може називатися органічною продукцією?

— продукція вирощується на землях, на яких ніколи не використовувалися синтетичні хімікати;

— в процесі вирощування не застосовуються мінеральні добрива, хімічні засоби захисту рослин, регулятори росту;

— не використовуються генномодифіковані насіння та інші ГМД;

— в готову продукцію не додають харчові добавки, консерванти, барвники, ароматизатори;

— органічна продукція у виробничому циклі не зустрічається з продукцією, яка не сертифікованої як органічна;

— тваринам на органічних фермах ніколи не додають в корм (до речі теж повністю органічний) антибіотики або гормони росту. Більше 200 днів на рік худоба пасеться на луках і пасовищах;

— виробництво будується по системі органіки: режим роботи щадний.

Біопродукти: за і проти

Незважаючи на те , що біопродукти претендують на повну чистоту від добавок і хімікатів, дослідження встановили, що в них зберігається до 30% пестицидів (в порівнянні з вмістом їх у звичайних продуктах). Однак, це не загальне правило.

Приблизно третина всіх біопродуктів дійсно вільна від добавок повністю. До того ж, варто розрізняти хімічні пестициди і органічні, створені на основі рослинних компонентів.

Іншими словами, якщо у вас є можливість купити продукти, вирощені бабусею в селі вони явно будуть вигравати перед обличчям біопродуктів промислового виробництва. Однак якщо такої можливості немає, їх хоча б в якійсь мірі можна замінити біопродуктами.

Відео-матеріали по темі статті

Про всі "за" і "проти" біопродуктів ви дізнаєтеся, подивившись це відео:

чи настільки корисні біопродукти, як про них говорять:

Какку продукти можна вважати органічними:

Один з супермаркетів біопродуктів:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *