Вдома / Дім і затишок / Складання серветок різними способами, починаючи від античності і середньовіччя до найсучасніших

Складання серветок різними способами, починаючи від античності і середньовіччя до найсучасніших

З давніх-давен господині старалися прикрасити святковий стіл, і для цього вигадували цікаві способи прикраси, одним з яких є складання серветок різними способами — це дозволяє здивувати гостей і продемонструвати креативність приймаючої гостей боку.

З історії використання цих застільних аксесуарів

Столові серветки стали використовувати ще стародавні римляни і греки, точніше це були не серветки, а шматочки хліба, які вони згортали і розставляли на столі.Сучасні ж серветки еволюціонували з носових хусток, якими під час трапези витирали піт з чола.

А ось в 16 столітті серветки стали невід'ємним атрибутом застіль. Існували різні їх види, кожен з яких застосовувався для певних цілей. Великі — для широких свят, а ось поменше квадратної форми для вечерь.

У Франції для сервірування столу використовувалися маленькі хустки, причому відразу по три штуки на одну персону. Один мали по ліву сторону від тарілки, в другій загортали ложку, а третій накривав прилади.

У 18 столітті серветки перетворилися в декор для столу. З'явилися навіть норми етикету, які вказували, як слід використовувати цей предмет. Так, першим розгорнути серветку за столом повинен був гість, у якого найвищий ранг серед присутніх. Коли в моді були пишні накрохмалені коміри, серветку пов'язували навколо шиї. А коли з'явилися атласні коміри, серветки стали за допомогою шпильки приколювати до грудей.

Сьогодні в побуті практично не можна зустріти матер'яних серветок, перевага віддається паперовим. При цьому існує безліч варіантів і найрізноманітніших забарвлень, які допоможуть створити особливу атмосферу свята. Можна скласти з них орігамі, і тоді ви напевно зможете не тільки порадувати своїх гостей смачною їжею, а й здивувати прекрасної сервіровкою, наприклад, такий як ця:

Прикрашаємо столові прилади

Схеми складання серветок різноманітні, і можна складати не тільки певні фігурки, але використовувати їх для прикраси столових приладів.

Так, популярним є варіант серветка в вилці. Для того щоб його виготовити, потрібно згорнути серветку по діагоналі і відігнути нижній край приблизно на 3 см, формуючи складки, і вставити їх між зубцями вилки.

Ще одним варіантом складання є сердечко. Для того щоб його виготовити, беремо серветку і складаємо сторонами до середини, після чого звертаємо так, щоб країв не було видно. Вийшов прямокутник, тепер відгинаємо його під прямим кутом так, щоб вільні частини стали однаковими. Верхні куточки необхідно підняти так, щоб можна було сформувати округлості.

Подушку з вушками можна зробити, звернувши квадратну серветку по діагоналі, після чого її довгу сторону скачати до серединки в трубочку, а сторони згорнути до середини так, щоб трохи виступали краю. Перевертаємо, формуємо вушка і можна укладати столові прилади.

Ще одним способом є косою конверт. Господині дуже часто застосовують його при сервіруванні столу. Він робиться дуже просто. Квадратна серветка складається 2 рази так, щоб вийшов квадрат. Верхній шар звертаємо діагонально, і бічні сторони загинаємо всередину.

А можна виготовити ось такий конверт з облямівкою:

Робимо за принципом попереднього прикладу, тільки нижню сторону піднімаємо до середини і відгинаємо облямівку.

Щоб зробити факел, потрібно скласти серветку 2 рази, щоб вийшов квадрат. Верхній шар скачати в трубочку до середини. Бічні кути загорнути всередину.

А ще можна складати серветки в келихи, наприклад, дуже просто виготовити лілію, яка стане окрасою столу. Для цього беремо серветку квадратної форми і складаємо по діагоналі, бічні кути з'єднуємо з верхнім, і перевертаємо. Нижній кут варто відігнути приблизно на третину і згорнути гармошкою. Після цього конструкцію поміщаємо в стакан і розправляємо пелюстки нашої лілії.

Складання паперових серветок різними способами це не тільки прикраса столу, але і можливість з користю для себе і оточуючих провести час.

Відео добірка для натхнення

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *