Вдома / Поради / 10 продуктів, підвищують гемоглобін

10 продуктів, підвищують гемоглобін

10 продуктів, підвищують гемоглобін

У боротьбі з низьким гемоглобіном всі засоби хороші. Але найбільш ефективним буде лікування, в яке входить дотримання правил збалансованого харчування. При низькому рівні гемоглобіну перше місце в раціоні відводиться железосодержащим продуктів. З’ясуємо, в яких продуктах відсоток макроелементи Fe найвищий.

М’ясо, субпродукти і риба

М’ясо багате не тільки цінним білком, але і великою кількістю заліза. Найбільше його міститься в свинячий та яловичої печінки.

Не менш багата залізом і риба, деякі види морепродуктів (молюски, мідії, устриці). Вони легко перетравлюються.

Птах, яєчний жовток

Того, хто не вживає червоне м’ясо і віддає перевагу всьому дієтичного, доведеться по душі курка, індичка або качка. М’ясо цих птахів містить білок і залізо, підвищують гемоглобін. Причому, залізо присутнє в білому і темному м’ясі птиці.

Не варто недооцінювати і яєчний жовток, адже у двох яйцях міститься близько 1,2 мг заліза.

Вівсяна і гречана крупи

Виявляється, гречка і вівсянка корисні не тільки для людей, які страждають шлунково-кишковими захворюваннями. Ці крупи впливають і на рівень гемоглобіну, оскільки містять багато заліза (в гречці — 6,7 мг/100 г, у вівсяних пластівцях — 10,5 мг /100 г).

Гречані та вівсяні каші ідеально підійдуть тим, хто стежить за фігурою або намагається харчуватися правильно, оскільки вони багаті вітамінами, ситні і низькокалорійні.

Сухофрукти

Як не дивно, в сушених фруктах набагато більше заліза, ніж у свіжих, тому обов’язково вживайте їх в їжу.

Сушені персики, абрикоси, сливи, інжир і родзинки є одними з головних продуктів, де є залізо. Часто їх використовують в якості десерту або перекусу.

Бобові

Кращим джерелом заліза є бобові. Так, бразильські вчені виявили, що сочевиця і квасоля містять його у великій кількості: квасоля біла – 5,8 мг/180 г, сочевиця – 4,9 мг/180 р. Це навіть більше, ніж у м’ясі!

Багаті залізом і інші бобові: нут, червона квасоля, зелений горох, паростки сої.

Цільнозерновий хліб

Хліб з цілісної пшениці – це відмінне джерело заліза, а ще він містить різні мінерали, вітаміни і ферменти.

Хлібні вироби з цілісної пшениці підійдуть тим, хто хоче схуднути. Але тільки якщо вживати його в помірних кількостях.

Листові овочі

Овочі з листям теж багаті залізом. Брокколі, ріпа, білокачанна капуста містять пристойну кількість заліза і виступають додатковим джерелом фосфору, магнію і кальцію. До того ж, вони малокалорійні і можуть бути використані в різних стравах.

Зелень

Кріп і петрушка стають постійними супутниками перших, других страв і салатів в силу свого особливого пікантного смаку і маси корисних властивостей. Присутні в їх складі бета-каротин і залізо засвоюються організмом на 100% і поліпшують його роботу.

Якщо хочете зберегти максимум корисних речовин, вживайте зелень у сирому вигляді.

Фрукт і ягода

Мова йде про всім відомих хурма і гранати.

Хурма за своїм складом – справжнє джерело вітамінів: в ній присутні калій, марганець, кальцій, антиоксиданти і залізо. Тому корисно з’їдати плід не тільки в профілактиці атеросклерозу, але і для підвищення гемоглобіну.

Хибним уявленням, в гранаті не так багато заліза, як у вище перелічених продуктах. Але він все одно залишається важливим продуктом у боротьбі з низьким гемоглобіном, оскільки його залізо завжди засвоюється повністю.

В рівній мірі корисні м’якоть граната і його сік.

Горіхи

Крім «правильних» жирів рослинного походження, горіхи багаті залізом. Найбільше заліза помічено в арахісі і фісташках, які можуть дозволити собі багато хто завдяки їх невисокої вартості.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *