Вдома / Рецепти та харчування / Меню дієти «6 пелюсток», ефективність, відгуки

Меню дієти «6 пелюсток», ефективність, відгуки

Який товар буде найбільш привабливий для покупця? Кожен маркетолог скаже: по-перше, необхідний, а по-друге, в незвичайній упаковці. Саме на цьому принципі побудована система схуднення під оригінальною назвою «6 пелюсток».

Особливості «пелюсткової» дієти

Незвична вона у всьому. По-перше, пропонує її не «вітчизняний» спеціаліст, а шведський лікар-дієтолог Анна Юханссон. По-друге, ідея задіює психологію, адже набагато простіше і цікавіше дотримуватися красивого плану схуднення у вигляді квітки, ніж звичайного, тим більш суворого меню. І нарешті, по-третє, раціон системи рекомендується написати не на простому аркуші, а попрацювати над ним творчо.

Меню пелюсткової дієти красиво оформляється у вигляді квітки. На кожному аркуші необхідно вказати день і основний продукт. Написи можна виконати різними кольорами, а серединку квіточки яскраво розфарбувати. Вийде милий і привабливий «план до дії», від якого щодня слід відривати «пройдений» пелюстка.

Принципи

Дієта «пелюстки» будується на наступних базових принципах.

  • Всього шість днів. Настільки короткий період вибрано невипадково. Меню дієти «6 пелюсток» — однокомпонентні. Як і більшість монодієт, воно критично обмежує організм в надходженні основних компонентів харчування, тому довше дотримуватися такого раціону небезпечно для здоров’я. Дотримуйтесь його протягом рекомендованого терміну і не повторюйте більше двох разів на рік.
  • Спад до 0,8 кілограма в день. Автор зазначає, що щоденні результати дієти «6 пелюсток» дозволяють спостерігати зниження ваги від 0,5 до 0,8 кілограм. Таким чином, за весь період можна схуднути не більше ніж на 4,8 кілограма. Висок здасться невеликим для людей зі значним зайвою вагою, але для жінок з парою-трійкою зайвих кілограмів на талії цього може бути достатньо.
  • Один день — один продукт. Суть дієтичного харчування даної системи полягає в поділі продуктів. Анна Юханссон пропонує не змішувати основні компоненти раціону — білки і вуглеводи, так як відзначає їх неповне спільне засвоєння організмом. Різні за складом продукти «заважають» один одному, організм не перетравлює їх повністю. У результаті залишаються «надлишки», трансформовані в жирову тканину. При роздільному споживанні продукти не тільки правильно засвоюються організмом, але і не формують жирових відкладень.
  • Обмеження обсягу. Основний продукт не можна їсти в необмеженій кількості. Меню на кожен день у грамах передбачає можливість вживання до п’ятисот грамів білкових продуктів, до півтора кілограмів рослинних продуктів і до трьохсот грамів зернових продуктів.
  • Без добавок. Їжу можна трохи підсолювати, заправляти негострими спеціями, але цукор додавати заборонено. У білкові дні можна варити з основного компонента (м’яса, риби) супи і вживати бульйон.
  • Необмежений обсяг рідини. Пити протягом дієти слід багато. Випивайте в добу не менше двох літрів чистої води, включайте в питний режим зелений чай (до чотирьох чашок в день). Кава не під забороною, але без цукру і вершків.

Рекомендуємо прочитати:

Меню на кожен день з рецептами на тиждень дієти «6 пелюсток» просто розробити самої. Використовуйте основний продукт, розділіть його на п’ять рівних порцій і їжте протягом дня.

Меню на кожен день дієти «6 пелюсток»

За твердженням автора, зразкове меню на кожен день дієти «6 пелюсток» не можна змінювати на свій розсуд. Важливо дотримуватися запропонованої концепції.

  • День перший — тільки риба. Дозволено вживання п’ятисот грамів готового продукту. Вибирайте будь-які сорти риби, в тому числі тріску, хек, лосося, минтая, піленгаса, кету, кефаль, ставриду, скумбрію. Протягом одного дня ви можете їсти жирну і нежирну рибу, приготовану в духовці, на пару або відварену. Не дозволено додавати рослинне масло, допускаються спеції і трохи солі. Перший день білковий, він покликаний наситити організм легко засвоюються білком і жирними ненасиченими кислотами, якими багате м’ясо риби цінних сортів.
  • День другий — тільки овочі. Вживайте до півтора кілограмів будь-яких овочів. Влітку насолоджуйтеся смаком болгарського перцю, помідорів, огірків, всіх видів капусти, кабачки. Взимку і восени використовуйте сезонні овочі — капусту, моркву, буряк. Допускається включати в раціон заморожені продукти. Овочі багаті на клітковину, пектини, вітаміни і мікроелементи, більшість речовин зберігаються тільки в свіжому вигляді, тому основну частину раціону важливо з’їдати без термічної обробки. Але допускається і приготування продуктів, наприклад, в пароварці або духовці. Найсмачніші, зручні і прості рецепти дієти «6 пелюсток» — це овочеві салати в будь-якій комбінації продуктів, заправлені столовою ложкою оливкової олії з невеликим додаванням солі.
  • День третій — тільки курка. «Курячий день» дозволяє з’їсти не більше півкілограма нежирного білого м’яса без шкури. Філе відваріть до м’якості або запечіть в духовці у фользі. Розділіть на п’ять прийомів і їжте протягом дня. Білок курячого м’яса швидко засвоюється організмом, протягом дня ви будете відчувати голод. Пийте багато води.
  • День четвертий — тільки злаки. Меню цього дня складається з розрахунку двісті грамів сухої крупи плюс ще сто грамів цільнозернового хліба. Вибирати можна будь-яку крупу, але краще грубого помелу, неочищену від плодових оболонок. Підійде «Геркулес», ячна крупа, бурий рис. Ідеальним компонентом цього дня стануть пшеничні або вівсяні висівки, які ви можете вживати з водою замість хліба. Злаки збагачують організм цінними мікроелементами, але особливо крупа грубого помолу багата клітковиною. Щоб отримати її в повному обсязі, не відварюйте кашу, а замочіть крупу з вечора холодною водою і залиште до ранку. До сніданку маса розбухне, її можна підігрівати в мікрохвильовій печі та їсти протягом дня.
  • День п’ятий — тільки сир. В цей день на вашому столі повинен бути нежирний сир масою півкілограма. Купуючи продукт в магазині, вибирайте сир жирністю до двадцяти відсотків. Допускається включати в раціон цього дня триста мілілітрів нежирного кефіру.
  • День шостий — тільки фрукти. В останній день дієтичний раціон складають усі види фруктів, окрім бананів і винограду. Їжте до півтора кілограмів яблук, груш, черешні, абрикосів, персиків та інших фруктів, на свій розсуд. При бажанні фрукти можна запікати без цукру.

7 день дієти «6 пелюсток» вимагає поступового повернення до звичайного раціону. Важливо не перевантажити організм масою важких продуктів. Щоб вихід з дієти «6 пелюсток» пройшов без зривів травної системи, формуйте меню з тих же продуктів, що вживали напередодні, тобто сиру, нежирного м’яса, свіжих або парових овочів, фруктів.

Анна Юханссон — шведський лікар-дієтолог, автор дієти

Концепція автора

Як працює система схуднення і чому саме в такій послідовності необхідно вживати продукти, пояснює докладний опис дієти «6 пелюсток». Зупинимося на основних моментах, які виділяє її автор.

  • Ефективність заснована на особливостях травлення. За словами Ганни Юханссон, монодієта — одна з форм роздільного харчування. При її дотриманні продукти не змішуються між собою, тому не виникає ризику появи в раціоні несумісних «коктейлів», згубних для фігури.
  • Агресивне зниження ваги. Дотримання монодієти дозволяє використовувати для схуднення особливості печінки. За твердженням Анни Юханссон, у нашій печінці накопичується безліч речовин, призначених для розщеплення різних продуктів. Але коли людина споживає один продукт, організм швидко їм пересичується. І не звертає уваги» на його нові порції, тобто не розглядає в якості джерела енергії, а перебуває в очікуванні інших продуктів. Те саме «безліч речовин в печінці залишається невитраченим, та тілу доводиться добувати енергію для життєдіяльності з своїх жирових запасів. Саме тому схуднення відбувається стрімко.
  • Білково-вуглеводна схема. Меню на кожен день по годинах вимагає вживати конкретні продукти. У перший день — це білок, у другій — вуглеводи і так далі. Анна Юханссон вважає, що саме завдяки такій схемі можна худнути надзвичайно швидко без шкоди для здоров’я, так як наше тіло регулярно отримує всі речовини, необхідні для його життєдіяльності.
  • Чітке дотримання послідовності. Змінювати меню, переставляючи дні за своїм розсудом, не можна. А ось вибирати для овочевого або рибного дня кращі сорти продуктів можна.

На перший погляд, концепція автора виглядає переконливо. І слідувати дієті не складно, і результати привабливі. Але відгуки лікарів не поділяють ентузіазму з приводу роздільної системи живлення. І тому є кілька причин.

Ризики для здоров’я дієти «6 пелюсток»

«На сьогоднішній день в світі існує не менше п’ятнадцяти тисяч дієт. І система „6 пелюсток“ не краще їх, — коментує лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Але дотримуватися її, вважаючи, що система „і не гірше інших“, помилково».

Хто така Анна Юханссон?

В описі методики схуднення завжди відзначається, що придумана вона була лікарем-дієтологом з Швеції. Але чи є такий лікар насправді? Ніяких даних, що підтверджують існування практикуючого шведського дієтолога з таким прізвищем, немає ні в спеціалізованих виданнях, ні в всезнаючої Вікіпедії.

Можливо, красива приставка «розроблена шведським лікарем-дієтологом» була придумана лише для створення елемента привабливою «упаковки» черговий монодієти, поряд з необхідністю зробити своїми руками квітку й відривати від нього пелюстки.

За аналогічним принципом, до речі, просувалися та інші відомі сьогодні дієти, наприклад, Кіма Протасова, яку насправді придумав зовсім не лікар-дієтолог, а ізраїльська журналістка Ганна Оганессян.

Монодієта — не панацея

Всі монодієти базуються на принципах роздільного харчування, при якому білкові, вуглеводні і жирні продукти разом не вживаються. Однак насправді, знайти продукти в чистому вигляді білка або жиру практично неможливо. Чистим білком можна назвати лише білок яйця, тоді як в сирі, курячому м’ясі й рибі вже присутні і вуглеводи, і жири.

Крім того, наукового підтвердження доцільності розділення продуктів за типами не існує. Навпаки, відзначається необхідність різноманітного харчування не тільки для забезпечення організму цілим спектром необхідних елементів. Але і відсутність досвіду нашої травної системи перетравлювати окремо одну лише клітковину або один тільки білок.

Печінка так не працює!

«Одна з найбільших помилок дієти „6 пелюсток“ — визначення ролі печінки, як джерела безлічі речовин, які орган „тримає“ про запас, і „чекає“ різноманітного харчування, щоб почати все це перетравлювати, — коментує лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Наша печінка не тримає про запас ніяких поживних речовин, крім глікогену. Останній потрібен для підтримки енергії організму в період інтенсивної роботи, але і його вистачає на обмежений час, буквально на тридцять-сорок хвилин».

Твердження автора дієти, що маючи тільки один продукт, організм насичується ним і перестає сприймати його, як джерело енергії, не відповідає фізіології людини. Будь-який продукт перетравлюється і засвоюється нашим тілом, але ось енергійна цінність різних продуктів і комбінації поживних речовин в них різні. Тому будь-які монодієти небезпечні критичним недобором необхідних мінералів, вітамінів, цінних жирів і інших елементів.

Білково-вуглеводне чергування

В питанні, які продукти можна вживати в період дієти, неприйнятні відступу. Меню вимагає суворого дотримання чергування: день білковий рибний день вуглеводний овочевий, потім знову білковий і знову вуглеводний. Це відносять до плюсів дієти, так як, на перший погляд, її неважко дотримуватися.

Такий раціон був дійсно розроблений лікарями, але не для будь-якої людини, яка прагне схуднути. Ланцюжок білково-вуглеводного чергування в дієтології зигзагом. Вона придумана для професійних спортсменів і бодібілдерів, які за родом служби змушені протягом тривалого часу сидіти на низьковуглеводних дієтах. Щоб швидко привести тіло у форму перед змаганнями, дати рясну їжу м’язів, застосовують таке харчування, надзвичайно багате білками і вуглеводами.

А якщо «гори м’язів» немає? Куди повинна піти отримана енергія від білків і чистих вуглеводів? «Існує ризик, що в результаті дієти ви не схуднете, а навпаки, наберете вагу», — зазначає дієтолог Людмила Денисенко.

Сумнівні результати

В інтернеті можна знайти позитивні відгуки схудлих на цій дієті. Люди стверджують, що протягом двох тижнів скинули до десяти кілограмів. У це можна охоче повірити, але важливо лише розібратися, якою ціною ваше тіло втратило цих десяти кілограм.

  • Обмежений раціон. Мінуси дієти з одного продукту, до яких і відносяться система харчування «6 пелюсток», — критичне обмеження раціону, відсутність у нього необхідного нашому тілу комплексу речовин. Навіть в описі дієти зазначено, що дотримуватися її слід не довше шести днів. А якщо посидіти на ній пару тижнів, можна отримати серйозний збій в роботі організму, в тому числі гормональні розлади, зниження імунітету, погіршення стану шкіри, волосся, нігтів.
  • Розлад травлення. Кожен день монодієти — це стрес для кишечника, який звик перетравлювати різноманітну, але типову, добре знайому йому їжу. Найскладніший у розщепленні компонент — білок, вживання протягом одного дня тільки одного білкового продукту може викликати запор. Але на наступний день ви постачає організм великою кількістю овочів або фруктів. При схильності до метеоризму, слабкому стільця ви обов’язково отримаєте і те, і інше. Вірогідні і більш серйозні збої в роботі травлення, які доведеться коригувати медикаментозними засобами.
  • Втрата не тільки жиру. Будь-яка дієта націлена на розщеплення жирової тканини, ось тільки наше тіло стрімко розлучатися з нею не вміє. Протягом однієї доби організм може розщепити не більше ста п’ятдесяти грамів жирових клітин, тобто протягом шести днів ви втратите не більше дев’ятисот грамів жиру. А що ж решта? Чому висок доходить до п’яти кілограм на тиждень і до десяти протягом двох тижнів? Разом з жиром ви розлучаєтеся з рідиною, яка рясно виводиться з організму при вживанні лише білкових продуктів. Саме тому коли ви їсте багато м’яса, гостро відчувається спрага. В результаті розладу травлення кишечник очиститься від калових мас. Це непогано, але ненадовго, так як за повернення до звичайного раціону ці маси знову утворюються, а їх вага становить близько двох кілограм. Але що особливо небезпечно, на жорстких дієтах відбувається «усушка» м’язових тканин і внутрішніх органів. Саме з м’язами ваше тіло розлучається охочіше, ніж з жиром, так як останній організм вважає резервом на «чорний день». Втрата м’язової тканини відображається зниженням ваги, але от її заповнення — куди більш трудомісткий процес, ніж сумнівне схуднення.
  • Вага повернеться. Система живлення нічому не вчить. Вона не формує харчові звички і уподобання, не зазначає, які не можна вживати продукти після виходу з дієти. Вона пропонує короткостроковий алгоритм дій на тиждень, який приносить тіла лише стрес, але не забезпечує жодних перспектив. При такому підході вага обов’язково повернеться, але от якість тіла може виявитися іншим. Адже після стресових ситуацій організм прагне запасти «жирове депо» на випадок раптової «голодування». І замість втраченої м’язової тканини при поверненні вихідного ваги утворюється жирова тканина.

Сумнівність результатів дієти «6 пелюсток» вимагає зваженого підходу до неї. Незважаючи на зовнішню простоту і популярність, вона не охоплює сучасні, ефективні принципи правильного дієтичного харчування: різноманітність їжі, збалансованість раціону, відсутність голодування, поступове зниження ваги в обсязі не більше чотирьох кілограмів в місяць.

Відгуки та результати дієти «6 пелюсток» залишають більше запитань, ніж відповідей. Варто керуватися системою живлення, що містить занадто багато ризиків для здоров’я і не гарантує безпечного схуднення з довгостроковою перспективою? Різке зниження ваги не принесе користі організму, навпаки, може загострити хронічні захворювання або викликати нові.

Дієта в красивій «оболонці» — не чарівна паличка і виконувати бажання не вміє. Відмовтеся від неї на користь правильного харчування, усвідомлених харчових звичок, помірних фізичних навантажень, і ваш вагу обов’язково прийде в норму.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *