Вдома / Рецепти та харчування / Глютен — що це таке і чи шкідливо для організму

Глютен — що це таке і чи шкідливо для організму

Глютен — що це таке і чи шкідливо для організму

Зміст

Глютен входить до складу м’ясних продуктів, молока і ніжні на смак йогуртів. Ще глютен зустрічається в печиво, булочки для гамбургерів, шоколадних батончиках та інших продуктах, що містять пшеницю або перловку.


Що таке глютен

Глютен – білок складного типу, який входить до складу злаків (в першу чергу, пшениці, ячменю та жита). Пшениця – рекордсмен за вмістом глютену, зерно на 80% складається з неї.

Дослівний переклад латинської назви gluten –«клей», тому друга назва у глютену «клейковина».

Вже давно вчені з’ясували, що таке глютен з точки зору хімії та харчування. За морфологічними даними — це сіре, клейка і несмачне речовина. Але за рахунок глютену продукти стають еластичними.

При високому кількість глютену тісто виходить пружним і потім перетворюється в пишну випічку. Глютен використовують як консервант, тому штучний варіант додають в кетчупи і соєві соуси. Часто він ховається за назвою «модифікований харчовий крохмаль».


Чому глютен шкідливий

Дієтологи і лікарі з маркетологами твердять, що глютен – це шкідливо. Перш ніж вирішити для себе, чи варто виключати речовина з раціону, дізнайтеся яка користь і шкоду глютену для організму.

Дві причини виключення білка з раціону:

  • Непереносимість глютену.
  • Алергія на глютен.
  • Корисна речовина у великій кількості теж викликає негативні реакції організму – від алергії, інтоксикації, подразненні слизових, розлади травної системи до непоправної шкоди здоров’ю.

    Непереносимість глютену

    Захворювання «целіакія» або глютенова энеропатия схильний 1% жителів планети. Імунна система бореться з глютеном, сприймаючи його як чужорідний білок для організму. Небезпека точкових ударів по глютену невелика, однак при цьому ушкоджуються області навколо місць його скупчення (тканини шлунка, травний тракт з мозком і суглобами).

    До числа ознак хвороби відносять:

    • болі в животі;
    • здуття живота;
    • діарею;
    • розлади шлунка.

    Непереносимість глютену відноситься до числа генетичних захворювань, подібне непереносимості лактози. Якщо батьки або родичі хворіють на целіакію, то висока ймовірність виявлення і у вас. При цьому доведеться відмовитися від продуктів харчування, які містять глютен.

    Алергія на глютен

    Інший варіант негативного впливу глютену на організм — алергічна реакція. Вона можлива у випадку чутливості організму до глютену, або у разі модифікації глютену. В процесі селекції змінюються смакові, фізичні якості злаків, хімічна складова.

    Обов’язково перевірте на непереносимість і на алергію на глютен. Це стосується і дітей – у них алергія на глютен може проявлятися з народження в слабкій формі. При вживанні продуктів з глютеном стежте за реакцією організму. Підозрюючи алергію або непереносимість – зверніться до лікаря.

    Продукти, штучно збагачені глютеном, призводять до ожиріння цукровий діабет, інфаркт, атеросклероз та депресією. Для збереження здоров’я виключіть з раціону дешеву ковбасу. Консерви з напівфабрикатами поміняйте на нежирне м’ясо, овочі і фрукти. Під обмеження потрапляють солодощі з борошняними виробами і соусами.


    Чи є користь

    Глютен вживають здорові люди, так як цей білок безпечний для організму, якщо немає протипоказань. Відсутність клейковини призводить до нестачі вітамінів В і D, магнію і заліза, тому користь глютену для організму вагома.


    Продукти, що містять глютен

    • злакові культури – пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, просо. Клейковина по %-го вмісту визначається сортністю злаку і якістю борошна на основі злаків;
    • продукти на основі злаків – хліб з булочками, бубликами, лавашами і печивом, тортами, піцою, макаронами і пивом;
    • каші – манка, перловка, вівсянка, пшенична, ячна;
    • злакові пластівці;
    • соуси — кетчуп, соєвий соус, майонез, молочні суміші, йогурти, сирки, морозиво, сир фасований і згущене молоко. Ці продукти штучно збагачені глютеном для поліпшення смаку і збільшення терміну придатності;
    • дешева варена ковбаса, сосиски і сардельки;
    • м’ясна тушонка і рибні консерви, консервована рибна ікра;
    • напівфабрикати – сирники, котлети, вареники, пельмені.

    Пам’ятайте, що вживання натурального глютену в розумних межах не принесе шкоди організму.

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *