Главная / Рецепти та харчування / Дієта «Улюблена»: варіанти, техніка схуднення, результат

Дієта «Улюблена»: варіанти, техніка схуднення, результат

Тижнева дієта — привабливий план схуднення, особливо якщо він складений з найбільш простих, звичайних продуктів. Але входити в нього різко не можна. Суть дієти в тому, що щодня вона вимагає вживати якийсь один продукт, тобто є різновидом монодієт з технікою їх чергування.

Особливості «Улюбленої» дієти

Концепція плану схуднення — це щоденне дотримання раціону «розвантажувальних» днів. Техніка не нова, використовується в системах зниження ваги відомих дієтологів, наприклад, Маргарити Корольової, доктора Ковалькова. Але між рекомендаціями дієтологів і цією схемою живлення є різниця. Вона полягає в тривалості дотримання розвантажувального раціону, перевищуючи максимально допустиму планку в три дні.

Принципи

Раціон харчування здається різноманітним. У нього включені білкові та молочні продукти, фрукти і овочі. Але вживати їх слід окремо один від одного, не лише у різні прийоми їжі, але і в різні дні.

Такий підхід до «роздільного харчування» покликаний підсилити метаболізм. Він заснований на думці, що при вживанні якого-небудь одного продукту тіло витрачає більше енергії на його перетравлення. Наситившись, наприклад, білком, тіло не засвоює його більше необхідної норми, тобто обсяг з’їдених продуктів не впливає на загальну калорійність раціону. Крім того вважається, що вживання білка окремо від вуглеводів, знижує ризик накопичення отриманої енергії у вигляді жиру.

Ці твердження покладено в основу принципів дієти.

  • Один день — один вид продуктів. На відміну від дієти «6 пелюсток», яка протягом кожного дня вимагає є конкретний продукт, цей план харчування не обмежує вас у виборі наповнення раціону. Кожен день ви будете вживати одну групу схожих продуктів, серед яких питні страви — від звичайної води до трав’яного чаю і м’ясних бульйонів. Або овочі, фрукти, серед яких зможете вибрати будь-які, по своєму смаку.
  • Контроль кількості з’їденого. Від розвантажувальних днів цей план харчування відрізняє необхідність стежити за об’ємом раціону. Але дотримання досить жорстких норм виправдовується високою результативністю дієти. Через тиждень ви можете відзначити на вагах мінус 5 кг. А комусь вдається досягти неймовірних успіхів — мінус 10 кг за тиждень в домашніх умовах.
  • Досвід у виконанні розвантажувальних днів. Убогий раціон і достатньо жорсткий, тому для «новачка» він може здатися непосильним випробуванням вже до третього дня. Щоб оцінити свої сили, рекомендується спробувати «посидіти» на розвантажувальних днях цієї дієти заздалегідь. Наприклад, протягом одного дня їсти тільки овочі в рекомендованому обсязі, а через тиждень спробувати вживати тільки рідкі страви. Якщо такий раціон не викличе протесту з боку вашого організму, можна перейти до повноцінної дієти.
  • Тільки 7 днів. Існує варіант меню «Улюбленої» дієти на 14 днів, але керуватися ним небезпечно. Раціон її занадто убогий, щоб дотримуватися його так довго. При тривалому дотриманні вірогідні розлади в роботі нервової системи і травлення, занепад сил, зниження імунного захисту, гормональний збій.

Рекомендуємо прочитати:

Організм людини щодня потребує цілому комплексі поживних речовин, вітамінів і мінералів. Тривале виключення з раціону навіть одного компонента призводить до порушень його роботи. Не намагайтеся провести на цій дієті довше семи днів, так як її раціон не збалансований і дуже обмежений.

Жорсткий варіант

Вважається «класичним» варіантом цієї дієти і більше стимулює зниження ваги, ніж «легкий». Планувати його бажано на період, вільний від роботи, наприклад, на відпустку або тривалі вихідні. Більша частина продуктів створює навантаження на нирки і змушує посилено працювати кишечник, тому перебувати в офісі вам буде некомфортно.

  • День перший — тільки рідкі страви. У жорсткому варіанті питної день передбачає вживання обмеженого переліку рідких продуктів. Пити слід негазовану воду, трав’яні чаї (з ромашкою, чебрецем, м’ятою), кефір з мінімальним вмістом жиру, чистий м’ясний або рибний бульйон без добавок, овочевий сік морквяний або гарбузовий. Не допускається наявність в рідині цукру, солі, в бульйон можна додати трохи ароматних спецій. Алкоголь під забороною, без вина, пива, слабоалкогольних коктейлів та напоїв. В раціон можна включати питні покупні йогурти з вмістом солодких добавок і фруктові соки, багаті натуральними цукрами.
  • День другий — тільки овочі. Після першого питного дня овочевий здасться неймовірно ситним. Допускається вживання будь-яких овочів, крім картоплі і буряків в тому вигляді, який вам подобається. Продукти можна їсти в сирому вигляді, варити, тушкувати, запікати, але не смажити. Добовий об’єм готових страв — півтора кілограма, загальний раціон бажано розділити на п’ять прийомів і їсти по триста грамів за один раз. Солити їжу не можна, а от додавати ароматні спеції, які до того ж стимулюють травлення, потрібно. Для заправки салатів використовуйте суміш оливкової олії з лимонним соком. Питний режим включає півтора літра чистої води протягом дня.
  • День третій — знову рідкі страви. Список дозволених продуктів третього дня не відрізняється від першого. Знову ваше основне меню улюбленої дієти на 7 днів повинна становити вода. Продовжуйте відкривати для себе смаки трав’яних чаїв і бульйонів. Напої без цукру і солі — не менш смачні, ніж зі звичними добавками.
  • День четвертий — тільки фрукти. Назвати цей день ситним неможливо. Фрукти містять глюкозу, тому швидко створюють відчуття насичення, але настільки ж швидко приходить голод, боротися з яким допомагає лише проста вода. У цей день ви вип’єте не менше двох — двох з половиною літрів питної води. А основний раціон складуть свіжі яблука, ананаси, цитрусові, груші, персики та інші смачні фрукти. Під забороною тільки виноград і банани, також не можна цукати — родзинки, курага та інші, кількість цукру в яких вище, ніж у свіжих плодах.
  • День п’ятий — тільки білок. Протягом перших чотирьох днів організм в обмеженій кількості отримував білок з кефіру і бульйонів, тому раціон п’ятого дня особливо важливий. Слід вибирати продукти, білок з яких легко засвоюється організмом, тому докладне меню включає нежирну курячу грудку без шкіри, сир жирністю до двох відсотків, курячі і перепелині яйця, рибу морських сортів і морепродукти. Рецепти страв прості: відварювання, запікання, приготування на пару без солі. Активно використовуйте спеції: паприку, імбир, часник сушений, базилік, інші ароматні трави. Блюдо придбає пікантний смак, якщо попередньо замаринувати м’ясо або рибу в лимонному соці. Загальний обсяг кожного прийому їжі — не більше трьохсот грамів, в перервах між ними пийте якомога більше води.
  • День шостий — знову рідкі страви. Меню шостого дня аналогічно першому і третьому. Активно вживайте рідина, до раціону можете додати настій шипшини, який збагатить організм вітаміном С.
  • День сьомий — вихід з дієтичного раціону. Комбінуйте продукти, які вживали протягом попередніх шести днів. Сьомий день — це не дієта, як така, це перехід до звичайного раціону, який повинен бути максимально плавним. Включіть в меню відварені яйця і салат з овочів, суп на м’ясному бульйоні без картоплі, запечену курячу грудку з помідорами, кефір і сир, свіжі фрукти. Харчуйтеся дробно і невеликими, вже звичними порціями до трьохсот грамів. Обов’язково їжте не менше п’яти разів на день з шостим останнім «перекусом» перед сном у вигляді знежиреного теплого молока або кефіру.

Використовуйте раціон сьомого дня протягом кількох наступних днів. Легке, збалансоване меню допоможе організму увійти в правильний режим роботи і перейти до вашого звичайного раціону.

Існує ще більш жорсткий варіант «Улюбленої» дієти на 5 днів. Він включає два питних дня, третій фруктовий, четвертий білковий і п’ятий знову питної. Результати схудлих на тому і іншому варіанті — мінус від чотирьох до семи кілограмів.

При дотриманні жорсткого варіанту дієти «Улюблена» дотримуйтеся наступних рекомендацій.

  • Не плануйте фізичних навантажень. Ймовірно, ви будете відчувати слабкість, тому з занять фізичною активністю вам доступна лише помірна ходьба. Відсутність глюкози в раціоні знижує активність мозку, тому і розумову роботу спробуйте відкласти.
  • Пийте воду за 30 хвилин до їжі. Так ви підготуєте травний тракт до перетравлювання їжі і допоможете організму засвоїти всі поживні речовини. Після їжі слід пити воду через годину, між прийомами їжі вживання води не обмежена.
  • Дотримуйтеся раціону без простих цукрів. Вибір правильних вуглеводів — основа здорового харчування. Щоб підтримувати вагу після дієти, не дозволяйте собі солодких кондитерських страв, здоби, випічки, солодких напоїв.

Виробляйте правильні звички в харчуванні. Це більш ефективний спосіб підтримки нормальної ваги, ніж дієти та розвантажувальні дні.

Легкий варіант

Схуднення на «Улюбленої» дієті може бути більш комфортним, якщо дотримуватися її «легені» варіанту. В ній скорочено кількість «питних» днів та змінено їх раціон.

  • Перший день — тільки супи. Питної день не буде голодним, якщо замість кефіру і бульйонів вживати супи. Дієтолог Ірина Більська відзначає, що більш ситні рідкі страви допоможуть легше увійти в дієту і зберегти мотивацію залишитися в ній до кінця. Супи володіють жиросжигающие дією, так як містять мало калорій, але забезпечують відчуття насичення надовго. У складі супу можна використовувати велика кількість різних овочів, а в якості основи — нежирний бульйон із курячого філе. Класика схуднення — супи на основі томатного соку з додаванням селери, цибулі, болгарського перцю, петрушки і часнику.
  • Другий день — тільки фрукти. На думку Ірини Бєльської, входити в дієту на фруктах приємно, адже вони солодкі і добре насичують. Дієтолог рекомендує вживати грейпфрути в кількості трьох-чотирьох плодів, до шести зелених яблук і три-чотири ківі в день. Ці фрукти відрізняються за смаком, тому вас порадує їх різноманітність, і досить ситні, що важливо для збереження мотивації.
  • Третій день — тільки кефір. Найскладніший день «Улюбленої» дієти, раціон якої включає тільки кефір. В цей день кисломолочний напій працює на очищення кишечника від шлаків і дозволяє шлунку відпочивати. Загальний обсяг кефіру жирністю півтора відсотка повинен скласти півтора літра. Розділіть його на кілька порцій і пийте протягом дня. Питний режим стандартний, не забувайте випивати не менше півтора літрів чистої води. Якщо відчуваєте гострі напади голоду, з’їжте пару яблук через годину-півтора після сніданку і стільки ж на ланч.
  • Четвертий день — білкові продукти. За словами дієтолога Ірини Бєльської, занадто урізноманітнити і насичувати раціон четвертого дня білковими продуктами не варто. Зрештою, кожна дієта має на меті знизити споживання калорій, а вживання яєць, м’яса, риби, сиру і інших досить калорійних продуктів може звести нанівець ваші зусилля. Так що сформуйте меню цього дня з курячої грудки, відвареною без шкіри. Розділіть її на три рівні частини і їжте в основні прийоми їжі. Між ними можна випити по склянці кефіру, і, звичайно, слід пити воду. «Якщо б я розробляла меню для себе, я б на сніданок випила зелений чай, до обіду приготувала філе риби на пару, а вечеря замінила склянкою кефіру, — зазначає Ірина Більська. — А ще замість звичайного чаю можна вживати молочний, об’єднавши напої в рівних пропорціях».
  • П’ятий день — тільки рідке харчування. Зазвичай до п’ятого дня організм, що працюють в умовах форс-мажору, який створює будь-яка дієта, втрачає запас сил. Ви можете відчувати слабкість, апатію. У такому ж стані перебуває і травна система, якій важливо запропонувати прості і легко засвоюються продукти. Оптимально в цей день є супи, аналогічні тим, що ви їли в перший день. Вживайте їх теплими, варіть на м’ясному або рибному бульйоні, обов’язково з великою кількістю овочів. Можна додати в раціон гранатовий і грейпфрутовий соки. У них є натуральні цукру, але додаткова глюкоза організму зараз буде тільки до речі. Обсяг соку невеликий, не більше трьох склянок протягом дня.
  • Шостий день — тільки овочі. Дієта наближається до завершення, адже завтра вже можна не дотримуватися жорсткий, обмежений раціон. Меню цього дня зробіть овочевим, включивши в нього будь-яку кількість сезонних плодів. У вашому розпорядженні огірки, морква, капуста, болгарський перець, помідори, всі види зелені. Їх їжте у відварному, тушкованому вигляді. Найбільше корисних елементів зберігають свіжі овочі, тому в кожний прийом їжі вживайте якийсь овоч сирим або комбінуйте їх в салатах. Замість рослинного масла для заправки використовуйте соєвий соус, лимонний сік з додаванням часнику, зелені. Пийте якомога більше води, адже клітковина овочів активно очищає кишечник, а великою кількістю рідини ви допоможете їй працювати.
  • Сьомий день — різноманітний раціон. Підготовчий день до звичайного раціону вже не такий бідний, як попередні. Його завдання — збільшити кількість продуктів, але і зберегти меню правильним. Оптимально, якщо ви будете дотримуватися його ще весь наступний тиждень, щоб закріпити отриманий результат. Вибирайте в меню фрукти і овочі, їжте їх у вигляді салатів, перекусів, десертів. Приготуйте рибу або нежирне м’ясо, з’їжте білкове блюдо на обід. Вечеря зробіть легким — зі свіжих овочів і кефіру.

«Улюблена» дієта на 7 днів у її «легкому» варіанті переноситься простіше завдяки наявності в раціоні супів. Обов’язково використовуйте їх у своєму повсякденному меню і надалі, як поживні і ситні страви з невеликою калорійністю.

Рекомендації дієтологів

Детальний опис дієти — це перелік монодієт або розвантажувальних днів, які слід пройти для втрати ваги. Цей спосіб дійсно працює, через тиждень ви виявите схил в чотири, сім, а може й десять кілограмів. Однак подібні техніки схуднення не дають тривалих результатів і можуть завдати шкоди здоров’ю.

«Будь-яка монодієта заснована на думці, що продукти різної природи, наприклад, білки і вуглеводи, заважають один одному нормально засвоюватися, чим сприяють утворенню жиру, — коментує питання лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — На цій теорії будуються принципи так званого роздільного харчування. Але досі ця теорія не підтверджена».

Не існує даних про те, як білки заважають засвоюватися вуглеводів і навпаки. Більше того, серед продуктів неможливо знайти ті, у складі яких присутній лише один чистий компонент. Один лише білок — це біла частина яйця, тоді як жовток містить до шістдесяти відсотків жирів. Риба, м’ясо, сир — все це комбіновані продукти з білково-жирової структурою. І розділяти їх склади помилково.

«Я — не супротивник розвантажувальних днів, — уточнює Людмила Денисенко, — більше того, рекомендую вдаватися до них періодично. Але розвантажувальний день повинен бути один, і не частіше разу на тиждень, а краще дві. Якщо розвантажувальні дні розтягуються на тиждень, це небезпечно для організму».

У чому мінуси подібного харчування? Їх кілька.

  • Недолік поживних речовин. Будь-яка монодієта, що складається з одного продукту, критично обмежує надходження необхідних організму речовин. Щодня нашому тілу потрібна і білок, і вуглеводи, і жири, а ще величезна безліч вітамінів і мікроелементів. Виключаючи ті чи інші компоненти з раціону, ми штучно провокуємо їх дефіцит. Він, у свою чергу, викликає порушення в роботі окремих органів або систем організму в цілому. «Стати струнким і хворим — сумнівна перспектива, — коментує дієтолог Євген Черних. — Не ставайте фанатиком, забезпечуйте організму нормальне харчування».
  • Розлад травлення. Чергування фруктових, кефірних, білкових і овочевих днів не може пройти безслідно для травної системи. Фрукти, що містять клітковину, провокують роботу кишечника, кефір викликає процеси бродіння. Білок, який без клітковини перетравлюватися не може, частково затримується в тілі, а виводити його на наступний день «доручається» овочам. Протягом всієї дієти незмінні прояви розладу шлунково-кишкового тракту у вигляді важкості в животі, бурчання, метеоризму, порушення стільця.
  • Схил не тільки жиру. Будь-яка швидка дієта, що дозволяє буквально за тиждень скинути до десяти кілограм, заснована зовсім не на стрімке руйнування жирової тканини. Так швидко жир йти з нашого тіла не може. Організм розглядає його як резерв на «чорний день», і коли цей день настає, акуратно і потроху відправляє жирові маси в «топку». Щодоби наше тіло може переробити не більше ста п’ятдесяти грамів жиру, тобто в тиждень трохи менше кілограма. Ну ніяк не п’ять і тим більше не десять. Але цифри на вагах не обман, скажете ви, і обсяги дійсно зменшилися. Висок досягається тим самим очищенням кишечника, на який спрямований будь-розвантажувальний день. Маса його вмісту зазвичай досягає двох кілограмів. Також йде вода з тканин, що проявляється зменшенням обсягів на талії і стегнах. Догляд води пояснюється критично низькою калорійністю раціону і витрачанням глікогену, який присутній в м’язах. Він йде приблизно через добу після того, як харчування стає надмірно «легким». Об’єм рідини може становити два-три кілограми.

«Будь-яка дієта повинна вчити харчуватися правильно, — продовжує лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Та ж, що не формує правильні харчові звички, не має сенсу. Вага повернеться, і швидше за все з лишком. Причому повернення ваги при переході до звичайного харчування буде стрімким».

Відгуки про улюблену дієті вказують на її плюси: швидке зниження ваги, достатню кількість їжі в раціоні, відсутність почуття голоду. Але сприймати її, як керівництво до дії, помилково. Тривале обмеження раціону у вигляді чергуються монодієт небезпечно для організму, якому щодня необхідні різні поживні речовини. А втрата маси за рахунок очищення кишечника і догляду рідини з тканин швидко повертається, що зводить нанівець ефект від будь швидкої дієти.

vidpovidi