Вдома / Сад і город / Кабачок — посадка, догляд та вирощування багатого врожаю

Кабачок — посадка, догляд та вирощування багатого врожаю

Кабачок — посадка, догляд та вирощування багатого врожаю

Зміст

Кабачки відмінно підходять для початківців або зайнятих садівників. Навіть при мінімальному догляді вони щедро винагороджують хлібороба великою кількістю плодів, які придатні для приготування овочевих страв і консервування, а ще й добре зберігаються в свіжому вигляді.

Кабачок належить до сімейства гарбузових. Його плоди бувають жовтого, білого і зеленого кольору. Культура теплолюбна і світлолюбна, в тіні не плодоносить. Величина врожаю залежить від кількості світла і від родючості грунту. Рослина віддає перевагу легкі теплі супіски та суглинки.


Особливості посадки кабачків

Кабачки можна вирощувати двома способами: розсадою або висівом насіння на грядку. Вирощування через розсаду дозволяє отримати ранній і вагомий врожай.

У середній смузі якщо передбачається вирощувати кабачки у відкритому грунті без використання тимчасових укриттів, насіння висівають на розсаду в кінці квітня. Розсаду можна виростити в кімнаті або в теплиці. Грунт для розсади купують в магазині (грунтосуміш для гарбузових) або роблять його самостійно, змішуючи торф, звичайну городню землю і тирсу в співвідношенні 50:40:10.

В грунт додають мінеральні добрива — на 10 літрів суміші склянку золи, столову ложку аміачної селітри, по 2 ложки сірчанокислого калію і суперфосфату. Насіння дезінфікують в марганцівці і висівають в стаканчики або баночки. Кабачок дуже не любить пересадку, тому кожне насіннячко висівають в окрему ємність.

До моменту висадки розсади на грядку або в теплицю їй має бути близько місяця —в такому віці вона легше переносить пересадку. В якості ємності для розсади використовують будь-який підручний матеріал: стаканчики з паперу та картону, торф’яні горщики та таблетки, пакети з ламінованого паперу. У розсади кабачка великі листя, тому діаметр ємності не повинен бути менше 10 на 10 сантиметрів.

У горщики засипають грунт і поливають так, щоб він промок до самого дна. Потім роблять в центрі лунку глибиною 3 див. Насіннячко укладають плиском — в цьому випадку пророслий корінець буде відразу дивитися вниз.

Поки не з’являться сходи, температуру тримають 18-25 ° с, потім її потрібно знизити, щоб рослини не витягувалися. Зниження температури на початку росту утворює потужну кореневу систему. Температуру знижують на тиждень до 15 градусів. Не забувайте підтримувати в цей час хороший рівень освітленості.

До моменту висадки в грунт у стандартної розсади має бути по два-три аркуші, не більше 30 днів. Перед висадкою в грунт ємностях рясно поливають і акуратно витягують рослини, намагаючись не порушити ком землі.

Грунт для посадки кабачків повинна встигнути прогрітися мінімум до 15оС. Посадка кабачків розсадою в теплиці або під плівкові укриття починається на початку травня, у відкритий грунт — на початку червня. Ідеально зробити це в похмурий день, а якщо погода стоїть сонячна, треба висадити розсаду ввечері, щоб за ніч вона встигла акліматизуватися.

Найкращі добрива для посадки — органічні. Кабачки, як всі гарбузові, обожнюють компост і перепрілий гній. Схема посадки кабачків залежить від особливостей сорту. Рослини кущових сортів висаджують мінімум 80 см один від одного, між плетистими залишають 120 м.

Кабачки при висадці можна заглиблювати до сім’ядольних листочків. Якщо є загроза заморозків, над грядкою відразу ж встановлюють металеві дуги і натягують плівку або укривний матеріал.

Якщо на ділянці немає дуг і плівки, в разі похолодання можна обійтися підручними укриттями — накрити кожне висаджену рослину обрізаної пластикової пляшкою. Як показує практика, такий захист, незважаючи на свою простоту, надійно зберігає рослини від холоду, навіть якщо ненадовго випаде сніг.


Вирощування кабачків

Якщо грунт для розсади приготована за всіма правилами, її не можна удобрювати — запасів поживних речовин в ємності вистачить на місяць. Але погано зростаючу розсаду слід удобрити.

  • Першу підгодівлю роблять через 10 днів після сходів. Як було сказано вище, 7 днів після появи сходів, розсаду тримають в прохолоді, а потім температуру піднімають до 20 градусів. Показником для підгодівлі буде затримка появи першого аркуша після підняття температури.
  • Другу підгодівлю проводять за кілька днів до висадки, якщо до цього часу листочки зблідли або почали жовтіти. Для добрива розсади кабачків дуже добре підходить позакореневе підживлення будь-яким рідким добривом: Ідеалом, Агріколою.
  • Вирощування розсади кабачків закінчується, коли середньодобова температура досягне позначки 15оС — рослини можна пересаджувати на грядку.

    У відкритому грунті кабачки висаджують на сонячному, закритому від вітрів ділянці. У попередньому році на ньому не повинні були рости огірки, патисони або гарбуза. Кращими попередниками гарбузових є пасльонові, капустяні, цибулю і часник. Кабачок можна повертати на старе місце через 3 роки.

    Рослина швидко росте і тому вимагає поживного, добре заправлений органічними і мінеральними добривами грунту. Ділянка, де планується вирощування кабачків, ранньою весною боронують граблями. Безпосередньо перед посадкою ділянку перекопують, додаючи 20 грамів селітри або сечовини на м2.

    • На бідних піщаних грунтах перед перекопуванням висипають відро сухої глини на м2. Вона утримає поливну воду в кореневій зоні рослини. Замість глини можна додати тирса — вони добре утримують вологу.
    • Занадто глинисті ґрунти розпушують, додаючи на м2 відро піску.
    • Торф’яні ґрунти містять дуже мало поживних елементів. В них обов’язково додають 10 літрів перегною або компосту на квадратний метр.

    При посадці в кожну лунку додають столову ложку будь-якого комплексного добрива в туках.

    У перший час догляд за кабачками складається з поливів і розпушування лунок. Міжряддя треба тримати чистими. Для цього за ним двічі на тиждень проходять петлевим або стрілчастим полольником.

    Після утворення 4-5 листків рослини злегка підгортають. Прийом можна поєднати з внесенням компосту прямо в лунку. Окученное компостом рослина росте з подвоєною швидкістю.

    Посадка кабачків. Новий спосіб!


    Watch this video on YouTube


    Як поливати кабачки

    Полив кабачків ведуть тільки під корінь, щоб на листках не з’явилася борошниста роса. Вода повинна бути теплою — це допоможе уникнути кореневих гнилей. Під час цвітіння кожна рослина при поливі повинно припадати не менше 5 літрів води, а в період плодоношення не менше 10 літрів.

    Якщо потрібно отримати максимальний урожай, то щотижня кущі підгодовують комплексним добривом або сумішшю Митлайдера № 2. Якщо немає можливості підгодовувати кабачки часто, потрібно зробити це хоча б два рази:

  • У перший раз перед цвітінням розчином наступного складу — у 10 л води розводять 50 г суперфосфату і 30 г калійної селітри. Рослини поливають чистою водою, а потім під кожен корінь заливають 1 літр добрива.
  • Другу підгодівлю роблять після збирання перших плодів розчином того ж складу, але на кожен кущ виливають по 2 літра добрива.
  • Садівники, які намагаються застосовувати тільки органічні добрива, можуть використовувати спосіб вирощування кабачків на компостних або гнойових грядках, як це роблять з огірками. У цьому випадку рослині не потрібно додаткових підгодівлі.


    Догляд за кабачками

    Догляд за кабачками складається з розпушування, прополювання, поливу і підгодівлі. Догляд за рослинами, посадженими розсадою і посіяним насінням у відкритий грунт, буде однаковим.

    Догляд за посіяними кабачками у відкритому грунті починається з появою сходів. В цей час грунт в перший раз розпушують. Якщо насіння зійшли в лунці густо, їх треба прорідити, залишивши в кожній лунці один паросток.

    При прорізуванні не варто видаляти рослини з коренем, щоб не пошкодити корінці сусіднього проростка. Досить прищипнути стеблинка на рівні грунту.

    Сходи кабачків люблять виклювати птиці. Для захисту молодих рослин в лунки встромляють кілочки з прив’язаними до верхівки стрічками з паперу або плівки.

    На відміну від найближчих родичів огірків, кабачки добре переносять посуху. Поливати їх можна рідко, але рясно. Навіть якщо стоїть суха погода, кабачків достатньо одного поливу в тиждень.

    Перед поливом воду зігрівають на сонці — холодна кринична вода призводить до загнивання молодих зав’язей. Якщо важлива не величина врожаю, а смак плодів, то кількість поливів зменшують.

    Важливо регулярно розпушувати грунт. Кабачки люблять повітря, до того ж пухкий грунт краще пропускає тепло і воду. Кількість розпушування залежить від того, якою на ділянці тип грунту. Наприклад, глинисті і суглинні грунти швидко тверднуть, покриваючись міцною шкіркою. Таку грунт потрібно розпушувати після кожного зволоження.

    Для економії часу розпушування поєднують із прополкою. Для цього достатньо замість грабель взяти невеликий полольнік зручної конструкції.

    Кабачки в теплиці потрібно поливати менше, ніж у відкритому грунті. Постійно вологий грунт призведе до того, що у плодів почнуть підгнивати кінчики. Гниле місце обрізають, зріз обпалюють сірником. Такий плід продовжить зростання, а в місці опіку утворюється корковий шар, непроникний для гнилі і бактерій.

    У деяких сортів кінчик плода може загнивати навіть при оптимальному водному режимі. Це відбувається, коли на кінці плоду довгий час не зів’яне квітка. Гниль з квітки перейде на сам плід, тому квіти з вже бійок плодів потрібно видаляти вручну.

    У теплиці кабачків часто оголюються корені. Такі рослини потрібно підгорнути, але не так, як надходять з картоплею — згрібаючи грунт навколо куща. Коріння гарбузових не люблять, коли їх турбують, тому кабачки підгортають узятим з боку грунтом, який висипають до основи стебла.

    Кабачки рідко уражуються хворобами. Зазвичай це трапляється в дощові роки. Якщо тривалий час стоїть сира погода, подбайте про профілактику — осыпьте листя деревною золою і обробіть неотруйними препаратами, що підвищують імунітет рослин: Цирконом, Оберегом.

    У сиру погоду для залучення обпилювачів варто вранці обприскувати квіти кабачка розведеним у воді медом. Якщо бджіл в окрузі немає, запилення потрібно проводити вручну. Для цього зрізують чоловічий квітка, вставляють в жіночий (не навпаки!) і злегка трусять, щоб пилок потрапила на зав’язь.

    У кабачків чоловічі квітки відрізняються від жіночих як і в огірків — в основі жіночої квітки знаходиться крихітна зав’язь (маленький кабачок довгастої форми). В основі чоловічої квітки такий зав’язі немає.

    Для отримання великого урожаю потрібно регулярно зрізати з куща старі листя і досягли потрібного розміру плоди. Частий збір плодів стимулює зав’язування нових кабачків.


    Можливі проблеми при вирощуванні кабачків

  • Посадка кабачків поряд з іншими гарбузовим — огірками, гарбузом — веде до перезапиленню і негативно відбивається на смаку плодів і їх кількості. Посадка поруч декількох сортів кабачка, навпаки, сприяє кращому зав’язування.
  • Надмірний полив призводить до появи захворювань: антракнозу, білої та кореневої гнилі, пероноспорозу.
  • Полив холодною водою веде до масового загнивання зав’язей.
  • Кабачки рідко уражаються попелиць, але в теплиці на них може оселитися павутинний кліщ. В цьому випадку допоможе обприскування листя Фитовермом.
  • Кабачки зрізують, не чекаючи, поки вони досягнуть максимальної величини. У молодих плодів тонка ніжна шкіра і недорозвинені насіння — на цій стадії кабачки найбільш смачні.

    Наливаються плоди з великою швидкістю, урожай доводиться прибирати через день-два. Кущі потрібно оглядати, щоб на них не залишилося непомічених плодів. Навіть один великий плід, залишившись на кущі непоміченим, завадить зростанню нових зав’язей.

    Своєчасна посадка і хороший догляд за кабачками — запорука рекордних врожаїв. При добрій агротехніці і теплій погоді кабачки ростуть швидко. Кожен кущ за сезон встигає дати не менше 20 плодів. Плоди зрізають гострим ножем разом з довгим черешком.

    У кабачка багато скоростиглих сортів, які починають плодоносити через 40 днів після появи сходів. Вони дають перші плоди вже на 15-й день від початку цвітіння. Пізньостиглі сорти здатні дати вдвічі більший урожай, але для цього потрібна тепла осінь без ранніх заморозків.

    Кабачки, призначені для зимового зберігання, потрібно довести до повної стиглості. Їх прибирають, коли вони при постукуванні починають видавати глухий звук. Шкірка до цього часу стає твердою. Після збору таким плодам дають кілька днів полежати на сонці, щоб їх шкірка всохла. Це захистить плоди від втрати вологи та висихання під час зимового зберігання.

    Кабачки придатні для приготування гарнірів, других страв, консервування. Плоди білоплодних сортів зберігаються до січня прямо в кімнаті. Для цього їх зрізають із плодоніжкою, загортають у поліетилен, роблять в ньому не отвору і укладають для зберігання на підлогу в затишному куточку квартири, наприклад, під ліжком.

    Плоди, закладені на зберігання в льох, не можна упаковувати, але при цьому вони не повинні стикатися. Найкраще вони зберігаються в підвішеному вигляді. Підвішувати можна в сітці або за плодоніжку.

    Бажаємо вам щорічно отримувати багаті врожаї кабачків!

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *