Вдома / Краса і здоров’я / Дієта по групі крові: як худнути за особистим генотипом

Дієта по групі крові: як худнути за особистим генотипом

Серед дієт зустрічаються бестселери, популярність яких не зменшується з плином десятиліть. Прикладом тому — дієта американського лікаря-натуропата Пітера д’адамо, який розробив ідею здорового харчування за групами крові. Його концепція «4 групи крові — 4 шляху до здоров’я» викладена в кількох книгах, перша з яких була видана у 1997 році.

Після першого видання пішли інші. «Eat Right 4 Your Type» стала керівництвом до дії для сотень тисяч американців. За порадами натуропата, який допоміг людям прислухатися до себе, придивитися до тонкощів власного організму, потягнулися люди, які страждають надмірною вагою.

Успіх проекту був оглушливим. Всього за кілька років Пітер д’адамо придбав статус провідного американського дієтолога, відкрив власну клініку в місті Портсмут, заручився довірою «зірок» кіно і телебачення. Деммі Мур, Опра Вінфрі, Міранда Керр не приховують, що дотримуються харчування за концепцією доктора д’адамо.

Особливості дієти по групі крові

Для початку важливо відзначити, що доктор натуропат — не лікар як такої. Натуропатія являє собою вчення про хвороби, які викликає неправильний спосіб життя людини, його харчування. Натуропатом був батько Пітера д’адамо, який першим почав дослідницьку роботу в напрямі впливу групи крові на здоров’я людини. Син продовжив і успішно завершив роботу, адаптувавши її під одну з головних проблем людства в цілому і американського суспільства зокрема — ожиріння.

Автор концепції стверджує, що саме група крові є найважливішим чинником подібності та відмінності між людьми. Вона визначає емоційні особливості, стійкість до захворювань, схильність до конкретних хвороб.

Різні групи крові по-різному взаємодіють з елементами, які надходять в організм з їжі. Основним «конфліктуючим» елементом д’адамо називає лецитини. Ці речовини — «будівельні клітинки», з яких складаються всі організми на нашій планеті. Присутні вони в тілі людини і в продуктах, які він вживає. Якщо структура цих речовин виявляється ворожою один одному, їжа погано засвоюється і викликає розлади в роботі організму. Тому вкрай важливо правильно вибирати продукти для повсякденного раціону, які не чужі вашим лецитинам.

Принципи

Дієта по групі крові заснована на наступних принципах.

  • Поділ людей за типами. Існує 4 типи людей за кількістю груп крові. У Росії прийнята градація за цифрами — 1, 2, 3, 4 групи. В Америці існує шкала АВО, де Про позначає першу групу, А другу, В третю, а АВ — четверту.
  • Харчування згідно типу. Кожен тип людей повинен вживати лише дозволені продукти, які близькі його організму генетично. Заборонені продукти стають причиною розвитку захворювань і викликають ожиріння, так як не можуть засвоюватися правильно. Також в системі виділені нейтральні продукти, вживати які безпечно можна в невеликих кількостях.
  • Відповідна фізична навантаження. Для кожного типу людей автор підібрав переважний вид фізичних навантажень. Вони засновані на індивідуальних особливостях носіїв різних груп крові. Наприклад, для першої потрібні активні і регулярні тренування, у тому числі силові і біг, а для другої — помірні навантаження, зокрема, йога.
  • Прийом харчових добавок. Харчування обмежує надходження в організм ряду речовин. Автор зазначає, які вітаміни і мікроелементи слід приймати додатково, щоб підтримати або поліпшити здоров’я.

Рекомендуємо прочитати:

Відгуки про дієту по групі крові дозволяють трактувати її як довгостроковий план харчування, якого важливо дотримуватися не менше півроку. При цьому її автор не дає ніяких прогнозів щодо втрати ваги. Однак зазначає, що показання до дотримання дієти — не тільки зайву вагу, але і захворювання шлунково-кишкового тракту, погіршення загального самопочуття, неврологічні порушення.

Причини схуднення

Скільки вам вдасться втратити, залежить тільки від ваших індивідуальних особливостей. Але зниження ваги дійсно відбувається по ряду причин.

  • У меню заборонені шкідливі продукти. Ні одного типу людей не рекомендовані цукор, солодкі кондитерські вироби, випічка, газовані напої, фаст-фуд. Ці продукти не мають ніякого відношення до природних джерел їжі людини, які д’адамо розглядає як основні. Виключивши «харчового сміття», людина худне природним шляхом, за рахунок скорочення калорійності раціону.
  • Формується увагу до їжі. Найважливіший плюс цієї дієти — у формуванні правильних харчових звичок. Вчитися дивитися на свою тарілку, оцінювати якість продуктів, думати про те, що ви їсте — величезне досягнення для людини, налаштованого на підтримку здорового раціону. З меню поступово зникає все зайве, залишаються лише правильні продукти, приготовані правильним чином. А це, в свою чергу, стає причиною зниження ваги.
  • Увагу на фізичну активність. Фізнагрузкі розглядаються автором концепції, як найважливіший елемент схуднення. Регулярність виконання вправ різної інтенсивності виховує організованість, виключає зриви, допомагає організму контролювати почуття голоду. Фізична активність стає додатковим фактором зниження ваги.

Меню по днях цієї дієти не містить рекомендацій за обсягом порцій. Немає необхідності голодувати чи є в строго певні години. Особливість раціону складається в його правильному наповнення, тоді як людина може їсти по апетиту і тоді, коли йому зручно. Фактично дієта стає способом життя і основою нових поглядів на харчування.

Дієта для 1 групи крові

Носії цієї групи — нащадки найдавнішого людини. На сьогоднішній день їх кількість становить понад тридцяти трьох відсотків від загальної чисельності людей на Землі.

Автор концепції називає їх «мисливцями» і вказує на такі особливості організму:

  • сильна травна система;
  • потужний імунітет;
  • слабка адаптація до нових умов, у тому числі зміни дієти;
  • некоректність роботи імунної системи, схильність до розвитку аутоімунних процесів, алергічних реакцій;
  • схильність до порушення згортання крові;
  • схильність до розвитку запальних процесів;
  • висока небезпека підвищення кислотності шлунка.

Основною їжею древнього людини або «мисливця» було м’ясо, тому дієта для 1 групи крові високопротеиновая. При цьому древній мисливець вів надзвичайно активний, рухливий спосіб життя, тому для підтримки здоров’я таким людям особливо важливі інтенсивні вправи, наприклад, плавання, біг, аеробіка.

Особливості харчової поведінки

Автор рекомендує дотримуватися базових стратегій у виборі харчової поведінки.

  • Їжте м’ясо регулярно. Кілька разів на тиждень вживайте якісне м’ясо невеликими або середніми порціями. Цей продукт необхідний організму для правильного обміну речовин. Корисно соковите м’ясо, з неповною просмажуванням, наприклад, біфштекс з кров’ю. Але якщо подібні страви викликають у вас антипатію, вживайте добре просмажене або запечене м’ясо, попередньо замариноване в кислих фруктових соках, наприклад, лимонному, гранатовому, або спеції, приправи.
  • Їжте морську рибу. Жир, що міститься в її м’ясі, має протизапальну дію. Він допоможе боротися із захворюваннями запальної природи, характерними для вашого організму, і підтримає роботу щитовидної залози.
  • Відмовтеся від молочних продуктів. Тварини, що дають молоко, були одомашнені людиною в епоху землеробства. Древній мисливець не знав молочних продуктів, тому його організм не вміє з ними «звертатися». Найчастіше вони погано перетравлюються, що викликає погіршення самопочуття.
  • Виключіть з раціону борошно, всі види круп і продукти, що їх містять. Серед продуктів харчування дієти для першої групи крові самий небажаний — пшениця. Вона порушує травлення і стає причиною проблем зі здоров’ям. При наявності зайвої ваги «мисливцям» заборонені також овес і його похідні (висівки вівсяні пластівці), всі види борошняних продуктів.
  • Зменшіть вживання бобових або повністю відмовтеся від них. Незважаючи на те, що бобові — джерело білка, для «древнього мисливця» вони являють собою чужий продукт. Отримувати білок організм повинен з м’яса і риби.
  • Вживайте багато овочів і фруктів. Вибирайте корисні плоди, характерні для вашого регіону проживання.
  • Використовуйте сухофрукти і горіхи для перекусу. Ці продукти корисні для вас і служать постачальниками цінних вітамінів, жирних кислот.
  • Замініть чорний чай і каву зеленим чаєм. Він володіє тим же бадьорить ефектом, але не підвищує кислотність шлункового соку.

У меню слід включати харчові добавки, які підтримають організм і підвищують харчову цінність раціону.

  • Солодка без гліциризину. Це форма кореня солодки DGL. Він зменшує інтенсивність виділення соляної кислоти в шлунку, тим самим знижуючи його кислотність, що служить хорошою профілактикою розвитку виразкової хвороби.
  • Імбир. Корисний антиоксидантною, протизапальною дією, стимулює активність кишечника.
  • Гвоздика. Ароматна спеція має протизапальну дію і сприяє боротьбі з грибковими інфекціями.
  • Куркума. Пряність з високим вмістом ефірних олій, володіє протираковою активністю, стимулює вироблення речовин для захисту слизових оболонок шлунка, підвищує активність печінки.
  • Кайенский перець. Необхідний для профілактики виразкової хвороби, захищає систему травлення від токсинів.

В перервах між прийомами їжі рекомендується пити злегка підігріту негазовану воду, яка знижує кислотність шлункового соку, зменшує апетит. Під забороною міцні алкогольні напої і біле вино, допускається періодичне вживання червоного вина.

Вибір продуктів

Небезпечні лектини для першої групи крові містяться в:

  • кислих плодах, у тому числі в цитрусових, полуниці;
  • пшениці та її похідних;
  • кукурудзі;
  • квасолі флотської і темно-бордовою «кидни»;
  • сочевиці;
  • картоплі;
  • арахісі.

Завантажити таблицю «Харчування по 1 групі крові». Вона включає повний перелік дозволених і заборонених продуктів для людей з першою групою крові.Меню

Таблиця — Приклад меню для 1 групи крові

День неделиПрием пищиПродукты і блюдаПонедельникЗавтракГречневая каша з соєвим молоком;
соєвий сир;
відвар з плодів шиповникаВторой завтракФрукты (яблука або чорнослив)ОбедБифштекс з яловичини;
салат з капусти брокколі з морквою, заправлений оливковою масломЛанчГрецкие орехиУжинФиле скумбрії відварне;
свіжа зеленьВторникЗавтракКаша з перлової крупи;
2 яйця відварні;
відвар з плодів шиповникаВторой завтракФрукты (інжир, черешня)ОбедБаранина з овочами гриль;
салат з листової буряків, шпинатаЛанчГрецкие орехиУжинФорель запечена під лимонним соусом;
салат з запічній буряків з оливковою масломСредаЗавтракХлебцы житні;
сир соєвий;
2 яйця відварні;
відвар з плодів шиповникаВторой завтракСалат з морської капусти з насінням тыквыОбедТелятина обсмажена з плямистої квасолею;
салат з топинамбураЛанчСок ананасовий або вишневыйУжинФиле щуки запечене;
салат із суміші трав: петрушки, крес-салату, цибулі пореяЧетвергЗавтракКаша з ячної крупи з соєвим молоком;
соєвий сир;
відвар з плодів шиповникаВторой завтракФрукты (алича, слива)ОбедФиле індички з чорносливом;
гарбуз тушкований з ароматними травами;
свіжа зеленьЛанчОрехи грецкиеУжинФиле палтуса обсмажене;
салат з солодкої картоплі (батату) з спаржейПятницаЗавтракКаша з цільнозернового рису;
половинка грейпруту;
відвар з плодів шиповникаВторой завтракФрукты (хурма або виноград)ОбедПечень тушкована з цибулею;
овочеве асорті тушковане (цукіні, морква, солодкий перець)ЛанчГрецкие орехиУжинСельдь свіжа малосолоний,
салат з помідор, огурцовСубботаЗавтракХлебцы житні;
сир соєвий;
2 персикаВторой завтракСок (томатний або морквяний)ОбедСердце яловиче, тушкована з цибулею, болгарським перцем, морквою;
салат з капусти кольрабі з зеленьюЛанчМиндаль або насіння подсолнечникаУжинХек запечений;
молодий горошок варений;
салат з редису з огірком і зеленьюВоскресеньеЗавтрак2 відварних яйця;
сир соєвий;
житні хлібці;
трав’яний чай липовыйВторой завтракФрукты (гранат або ківі)ОбедКотлетки з яловичого фаршу обсмажені;
пюре з кабачків і моркви;
салат зі свіжої зелениЛанчОрехи фундукУжинТреска тушкована з овочами;
салат з буряка з чорносливом

Наповнювати меню на тиждень ви можете і іншими стравами, вибираючи продукти з дозволеного і нейтрального переліку.

Дієта для 2 групи крові

Друга група крові виникла значно пізніше першої. Її поява пов’язана зі зміною способу життя людини. Люди воліли осілий спосіб життя і почали самостійно вирощувати рослинні культури для харчування. Група названа Пітером д’адамо «землепашцами», за міжнародною системою АВО відноситься до типу А.

Дієта для 2 групи крові враховує сильні і слабкі сторони організму «землероба»:

  • висока організованість та здатність адаптації до будь-яких зовнішніх чинників;
  • ефективність імунної та травної систем за умови дотримання правильного раціону;
  • висока чутливість нервової системи;
  • висока чутливість травної системи до зміни раціону і режиму харчування.

Носіям другої групи крові Пітер д’адамо рекомендує вегетаріанську дієту. Фізична активність повинна включати спокійні, розслаблюючі техніки, наприклад, тай-дзи, йога.

Особливості харчової поведінки

Автор виділяє кілька ключових стратегій здорового харчування.

  • Знижуйте кількість м’яса в раціоні. Ферментативна система «землеробів» не здатна виробляти достатню кількість ферментів для розщеплення тваринного білка. З-за цього м’ясо засвоюється не повністю. У травній системі «осідають» неперетравлені білки, здатні викликати порушення обмінних процесів.
  • Вживайте нейтральні сорти м’яса обмежено. «Орачів» не заборонено їсти деякі сорти м’яса. До нейтральних відносяться, наприклад, індичка, м’ясо курчати, яйця. Але включати їх в раціон слід не частіше двох-трьох разів у тиждень.
  • Їжте рибу і соєві продукти. Вони повинні стати для вас головним джерелом білка.
  • Відмовтеся від свіжих молокопродуктів. Процес їх розщеплення аналогічний м’ясного білка. Замість свіжого молока і сиру вживайте невелику кількість ферментованих продуктів: йогурт, кефір. Кисломолочні продукти володіють пробиотическим дією і підтримують правильну мікрофлору кишечника.
  • Полюбіть бобові. Всі види бобових продуктів містять рослинний білок, який відмінно засвоюється в організмі «землеробів».
  • Обмежте зернові та страви з них. Не захоплюйтеся крупами, хлібом і кашами швидкого приготування. При наявності надлишкової ваги виключіть з раціону пшеницю і все, що з неї зроблено.
  • Вибирайте фрукти і овочі. Головні продукти харчування дієти для другої групи крові — дозволені овочі і фрукти. Їх можна їсти в будь-якому вигляді.
  • Перекушуйте горіхами і насінням кожен день. Їжте їх за апетиту, без обмежень. Що містяться в них жирні кислоти життєво необхідні вашої серцево-судинної системи.
  • Включайте в раціон продукти з вітаміном А. Отримуйте його з їжі, а не з вітамінних добавок, так як в натуральній формі він засвоюється значно краще. Багаті вітаміном А брокколі, шпинат, морква, кабачок.
  • Вживайте зелений чай. Цей напій допомагає зміцнювати імунітет.

На думку Пітера д’адамо, для людей з цією групою крові характерна низька кислотність шлунка. Її необхідно тримати під контролем, а для підвищення використовувати шлункові бальзами, бетаїн і амінокислоту L-гістидин.

Вибір продуктів

Таблиця продуктів для «землеробів» включає велику кількість овочів і фруктів. У раціон слід включати біодобавки з вмістом полісахаридів або регулярно вживати їх природні аналоги — морську буру водорості фукус і морську капусту (водорость ламінарію).

Особливу увагу приділяйте ферментованим продуктів, не тільки кисломолочним, кількість яких слід обмежити до двох-трьох разів на тиждень, але й квашеним бобових, овочів, фруктів. Продукти, що пройшли ферментацію, володіють високою цінністю для людей А-типу, так як насичують кишечник дружній мікрофлорою, стимулюють травлення, захищають стравохід від ракових захворювань, підвищують імунний захист організму.

Під забороною газовані напої, що знижують кислотність шлунка, а також небезпечні лектини:

  • пшениця;
  • кукурудза;
  • помідори;
  • баклажани;
  • капуста білокачанна;
  • картопля;
  • лімська квасоля, кидни;
  • банани.

При відсутності зайвої ваги пшениця, кукурудза, банани можуть бути віднесені до нейтральних продуктів.

Завантажити таблицю «Харчування по 2 група крові».Меню

Таблиця — Приклад меню для 2 групи крові

День неделиПрием пищиПродукты і блюдаПонедельникЗавтракГречневая каша з кефіром;
хлібець житній;
чай ромашковыйВторой завтракЯблокиОбедКарп, запечений під лимонним соком;
гриби глива, тушковані з капустою брокколі і морквою;
огірки моченыеЛанчОрехи грецкиеУжинФиле тунця;
салат з спаржевої і білої квасолі, зеленого горошкаВторникЗавтрак2 яйця;
вафлі рисові;
салат з шпинату і топинамбураВторой завтракГрейпфрутОбедСудак, запечений з овочами гриль;
пюре із сочевиці;
свіжа листова зеленьЛанчМиндальУжинФиле тріски відварне;
салат з морської капустыСредаЗавтракКаша ячна;
соєвий сир;
житній хлебецВторой завтракЯгоды (ожина, чорниця)ОбедФиле індички відварне;
каша гарбузова з бурим рисом;
салат з огірків і зелениЛанчОрехи лісові (фундук)УжинФиле лосося запечене;
кабачки, моркву гриль;
свіжа листова зеленьЧетвергЗавтракКаша перлова з соєвим молоком, родзинками;
груша;
чай з боярышникаВторой завтракАнанасОбедГрибы тушковані з цибулею пореєм, морквою;
хлібці ржаныеЛанчОрехи кедровыеУжинСудак відвареної;
горошок зелений відвареної;
квашена листова капуста з цибулею і зеленьюПятницаЗавтракКаша кукурудзяна;
йогурт кисломолочныйВторой завтракЧерешня або виноградОбедФиле курчати відварне;
гречана каша;
мариновані овощиЛанчЯдра арахисаУжинФорель запечена;
боби соєві;
салат з ріпи з зеленьюСубботаЗавтракТворог з чорносливом;
хлібець житній;
сік вишневыйВторой завтракЯгоды (агрус або малина)ОбедКоктейль з морепродуктів з цибулею;
салат морквяно-яблочныйЛанчСемечки гарбуза і подсолнечникаУжинСельдь запечена;
салат із огірків і редиски з зеленьюВоскресеньеЗавтракХлопья вівсяні, молоко соєве;
житній хлібець;
желе з фруктовВторой завтракПерсик або нектаринОбедМясо курча, запечений із кабачком, цибулею;
пюре з квасолі;
свіжа зеленьЛанчОрехи кешьюУжинФиле лосося запечене;
сочевиця відварна;
квашена капуста зі стручковим перцем

Вибирайте в меню будь-які дозволені і нейтральні овочі, які дозволять різноманітити раціон щодня.

Дієта для 3 групи крові

Поява людей з третьою групою крові пов’язане з епохою розселення людства і спроб освоєння нових територій. Люди стали кочувати, мандрувати по планеті, що змінило їх сутність і потреби. Носії цієї групи названі «мандрівниками» або «кочівниками», чисельність їх становить до двадцяти відсотків населення Землі.

В рамках дієти для 3 групи крові її автор вказав на наступні слабкі та сильні сторони її носіїв:

  • сильний імунітет;
  • висока гнучкість і здатність до адаптації до будь-яких умов середовища, в тому числі нового харчування;
  • стійка нервова система;
  • стабільність імунітету при дотриманні балансу в дієті;
  • схильність імунітету до аутоімунних процесів при порушенні балансу харчування.

Продукти харчування дієти для третьої групи крові особливо різноманітні, адже кочівникам не можна мати будь-яких пріоритетів у їжі. Такі люди всеїдні, вони можуть вживати м’ясні та молочні продукти, яйця та крупи, бобові, практично всі види овочів і фруктів.

Для підтримки тіла в тонусі рекомендовані помірні фізичні навантаження, наприклад, їзда на велосипеді, спортивна ходьба або інтенсивні піші прогулянки, плавання, теніс, йога.

Особливості харчової поведінки

Автор дієти зазначає, що у носіїв крові третьої групи або типу У міжнародній класифікації немає схильності до порушень в роботі ферментної системи або кислотності шлункового соку. Вони можуть ефективно засвоювати продукти з різною структурою, в тому числі білкової, вуглеводної. При цьому в кишечнику високий рівень лужної середовища, що створює захист від негативних процесів при вживанні великої кількості білкової і жирної їжі.

Однак можливість «є все і в будь-яких кількостях» грає з «кочівниками» злий жарт. Зловживання, необмеженість у їжі викликають скупчення токсинів в кишечнику і неприємні процеси в системі травлення. «Виконуйте свою дієту, і ваше травлення прийде в норму», — радить Пітер д’адамо.

Ось кілька головних принципів харчування, які вам слід знати.

  • Їжте м’ясо кілька разів на тиждень. Вибирайте якісне фермерське м’ясо, вживайте його невеликими і середніми порціями. Протеїновий продукт необхідний для насичення організму енергією. Вживайте м’ясо соковитим або середньо просмаженим.
  • Їжте жирну рибу. Використовуйте її як джерело цінного, корисного жиру, який здатний боротися із запальними процесами в організмі і покращувати обмін речовин.
  • Включайте в раціон молочні продукти. Якщо ви не звикли їсти їх постійно, почніть з кисломолочного йогурту, кефіру.
  • Збагачуйте страви спеціями з ферментною активністю. Вашому травленню допоможуть імбир, перцева м’ята, петрушка. Вони тонізують мускулатуру шлунка і активізують вироблення шлункового соку.

«Кочівники» рідко страждають від наявності зайвої ваги, тому переконати їх у необхідності дотримання дієти непросто. Оцінити важливість правильного харчування вони можуть лише в тому випадку, якщо регулярно відчувають дискомфорт з боку органів травлення або страждають алергічними реакціями.

Вибір продуктів

Строгих рекомендацій по вибору продуктів немає. Є продукти можна всіх без винятку груп. Слід уникати лише деяких:

  • курка, як нехарактерне для кочівників м’ясо;
  • арахіс і сочевиця;
  • помідори;
  • гречана крупа.

Завантажити таблицю «Харчування по 3 групі крові».

Алкоголь не рекомендується ні в одній групі, але тут автор особливо підкреслює небезпеку його вживання. Сильна травна система «кочівників» зазвичай нормально засвоює алкоголь, і навіть у значних кількостях він не викликає традиційних «побічних явищ». Це створює ілюзію безпечного вживання спиртного, що загрожує захворюваннями печінки і серцево-судинної системи.

Меню

Таблиця — Приклад меню для 3 групи крові

День неделиПрием пищиПродукты і блюдаПонедельникЗавтрак2 яйця;
сир домашній з родзинками;
пшеничний хлебецВторой завтракЯблокоОбедБаранина, тушкована з рисом;
салат з батату з оливковою масломЛанчМиндальУжинКамбала запечена;
овочі грильВторникЗавтракСуп молочний з макаронами з твердих сортів пшениці;
ананасовий сокВторой завтракАпельсинОбедМясо кролика, тушкована в сметані;
пюре із зеленого горошку;
салат з свіжої капусти з морковьюЛанчГрецкий орехУжинКефир;
печиво вівсяне дієтичне;
персикСредаЗавтракЗапеканка сирна з яйцем, сметаною;
салат зі свіжого огірка і зелениВторой завтракВишняОбедСуп-пюре з печерицями;
салат з капусти краснокачаной з зеленню;
пшеничний хлібець;ЛанчЙогурт з фруктамиУжинХек запечений;
винегретЧетвергЗавтракСырники з цільного сиру зі сметаною;
половина апельсина;
пшеничний хлебецВторой завтракБананОбедФиле яловичини відварне;
квасоля біла відварна;
сік морквяно-яблочныйЛанчКефир з ягодамиУжинСкумбрия запечена;
салат з моркви, яблук, волоських ореховПятницаЗавтракОмлет з двох яєць;
пшеничний хлібець;
сир твердыйВторой завтракИзюм і курагаОбедСуп з субпродуктами індички;
йогурт з фруктамиЛанчБананУжинФорель відварна;
тушковані овочі (кабачок, морква, цибуля);
свіжа зеленьСубботаЗавтракОвсяные пластівці з молоком;
пшеничний хлібець;
твердий сырВторой завтракГрушаОбедСуп рибний з палтусом;
рис відварний;
салат з огірка і зелениЛанчГрецкий орехУжинГолубцы з яловичим фаршем;
салат з цвітної капустыВоскресеньеЗавтракЯичница з двох яєць;
йогурт натуральний;
хлібці пшеничныеВторой завтракМорковный сокОбедТелятина, запечена з овочами гриль;
салат з пекінської капусти і зелениЛанчМиндальУжинТреска запечена;
соєві боби;
салат з солодкого картоплі

Меню різноманітне і дозволяє поєднувати в одному прийомі їжі різні продукти. Техніки приготування також різні, але переважно швидке обсмажування без додаткового жиру, відварювання, тушкування та запікання.

Дієта для 4 групи крові

Володарів четвертої групи крові (за міжнародною класифікацією АВ) менше всього не більше восьми відсотків населення планети. Це наймолодший тип людини, його вік не перевищує п’ятнадцяти століть. Він же — самий суперечливий, так як поєднує особливості двох майже протилежних типів людей, з групами крові А і В.

Їм притаманні сильні і слабкі сторони носіїв двох найстаріших груп:

  • чутливість імунної системи;
  • здатність травної системи пристосовуватися до різних видів харчування;
  • чутливість органів травлення до «чужим» продуктів;
  • чуйність імунітету на помилки у формуванні раціону з високою схильністю до мікробних інфекцій.

Дієта для 4 групи крові повинна бути помірно змішаною, тобто поєднує продукти для груп А і В. Можливі проблеми, до яких схильні люди «землероби»: знижений рівень кислотності шлункового соку і нездатність до ефективного травленню. Помірні фізичні навантаження: швидка ходьба, плавання, теніс.

Особливості харчової поведінки

Формувати раціон, що приносить максимальну користь організму, слід з урахуванням декількох принципів.

  • Відмовтеся від курятини і максимально скоротіть споживання червоного м’яса. Особливості ферментативної системи не дозволяють вашому організму ефективно перетравлювати і засвоювати ці продукти. А їх залишки викликають інтоксикацію і порушення обмінних процесів.
  • Вживайте рибу і соєві продукти. Вони повинні стати для вас головним джерелом білка.
  • Замініть свіжі молочні продукти кисломолочними. Останні вживайте в невеликих кількостях.
  • Включайте в раціон ферментовані продукти. До них належать кисломолочні йогурти, кефір, квашені овочі. Такі продукти містять молочнокислі бактерії, необхідні для підтримки коректної роботи травної системи та імунітету.
  • Їжте морську рибу. Сорти риби холодних морів сприяють нормалізації обміну речовин.
  • Включайте в раціон продукти з вітаміном А. Серед них брокколі, шпинат, морква. Ці продукти необхідні для нормалізації ферментативної функції організму і поліпшення травлення.

На думку автора концепції, правильні продукти харчування дієти для четвертої групи крові допоможуть уникнути проблем з розладом травлення, порушення обміну речовин, зниження імунітету і нестабільності нервової системи.

Вибір продуктів

Низька кислотність шлункового соку, властива для людей типу АВ, не дозволяє правильно засвоювати тваринний білок. Підвищити кислотність дозволяють біодобавки: шлункові бальзами, трав’яні настойки на основі тирличу жовтого, бетаїн.

Для нормалізації роботи кишечника важливо додавати в раціон продукти, що містять полісахариди. Це можуть бути біодобавки або їх натуральні джерела: морські бурі водорості і ламінарія.

У перелік небезпечних продуктів включені:

  • куряче м’ясо;
  • річкова біла риба;
  • квасоля сортів ліма, кидни;
  • крупи гречана, кукурудзяна.

Завантажити таблицю «Харчування по 4 групі крові». Вона допоможе вам уточнити список дозволених і заборонених продуктів.Меню

Таблиця — Приклад меню для 4 групи крові

День неделиПрием пищиПродукты і блюдаПонедельникЗавтракСыр овечий;
йогурт зі свіжою вишнею;
житні хлебцыВторой завтракЯблокоОбедПечень тушкована з цибулею;
плямиста квасоля відварна;
зелений чай з додаванням женьшеняЛанчАрахисУжинФиле осетра, запечене;
мікс з тушкованої капусти (брокколі, листової, кольоровий);
салат з огірків і крес-салату з оливковою масломВторникЗавтракТворог з родзинками;
вафлі рисові;
свіжа зеленьВторой завтракГрейпфрутОбедСуп із судака з цибулею і морквою;
пюре із сочевиці;
салат з селери і листової свеклыЛанчМиндальУжинБаранина, тушкована з овочами;
соєві бобыСредаЗавтракОмлет з двох яєць і молока;
житній хлебецВторой завтракСвежие ягоди (журавлина, агрус)ОбедФиле індички, тушковане з кабачком, цибулею, зеленню;
салат з червонокачанної капусти і морковиЛанчОрехи миндальныеУжинФиле морського окуня гриль;
картопля відварна;
салат з помідорів і огірків з зеленьюЧетвергЗавтракТворог домашній з чорносливом, родзинками;
хлібці ржаныеВторой завтракФрукты (персик, нектарин)ОбедСуп овочевий;
обсмажене філе тріски;
салат з ріпи з зеленьюЛанчКедровые орешкиУжинМясо кролика, тушкована в томатному соусі;
салат з кольрабі з свіжої зеленьюПятницаЗавтрак2 яйця;
кефір;
хлібець житній;
напій з плодів шиповникаВторой завтракЯблокиОбедФорель, запечена під лимонним соком;
гриби глива, тушковані з капустою брокколі і морквою;
огірки моченыеЛанчОрехи грецкиеУжинФиле зубатки;
салат з капусти броколі, солодкого перцаСубботаЗавтракЯичница з двох яєць;
житні хлібці;
половина грейпфрутаВторой завтракЯгоды свіжі (малина, смородина)ОбедСуп овочевий з квасолею;
запечене філе оселедця;
салат мікс із стручкового горошку, спаржі, листя крес-салатаЛанчОрехи фисташковыеУжинБаранина тушкована;
бурий рис;
салат із запеченої буряка з часником і черносливомВоскресеньеЗавтракЙогурт натуральний з ягодами;
житній хлібець;
сир твердыйВторой завтракАпельсинОбедФиле індички відварне;
каша гарбузова з бурим рисом;
салат з огірків і зелені;ЛанчОрехи лісові (фундук)УжинФиле лосося запечене;
кабачки, моркву гриль;
листова зелень свіжа

Детальний опис дієти дозволяє самостійно формувати меню з досить великого переліку продуктів.

Відгуки дієтологів

Система живлення доктора д’адамо придбала величезну популярність в США. Вона неодноразово ставала об’єктом дослідження лікарів, жодна з яких не підтвердила її ефективність.

У 2011 році у Великобританії було проведено дослідження за участю чотирнадцяти тисяч жінок, яким запропоновано харчування у відповідності з принципами Пітера д’адамо. За результатами зв’язку між групою крові та основними факторами ризиків для здоров’я не виявлено. У 2014 році нове дослідження організовано в Канаді. У ньому взяли участь півтори тисячі людей. І знову — ніякої взаємозв’язку з групою крові і вираженого ефекту схуднення.

Людмила Денисенко: «Кров не розпізнає білок»

«До цього часу зв’язок між групою крові людини і його схильністю до ожиріння не підтверджена, — коментує лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Крім того, цей розподіл дуже умовно, адже є ще і резус фактор». На думку фахівця, позитивна і негативна типи крові теж повинні враховуватися в складанні дієти, якщо їй приділяється настільки високе значення у формуванні спадкових ознак.

«Дієта заснована на переконанні, що в організмі відбувається конфлікт між білками речовин з їжі і власними антитілами крові людини, тому одні продукти їсти можна, а інші ні, — продовжує Людмила Денисенко. — Але ж білки, рослинні або тваринні, не поступають в кров в початковому вигляді. Травна система розщеплює їх до ланцюжків молекул — амінокислот, і розпізнати природу нових сполук організм вже просто не може».

Крім того абсолютно неможливо рекомендувати людям подібні правила харчування, якщо образ їх життя різниться кардинально. Наприклад, носії другої групи можуть жити і на крайній півночі, і на екваторі. І раціон, і доступ до певних продуктів у цих людей зовсім різні. Вони не можуть їсти одну і ту ж їжу.

На думку Людмили Денисенко, дієти є кілька плюсів:

  • простота в застосуванні без підрахунку калорій;
  • відмова від швидких вуглеводів у вигляді цукру, солодощів та здоби, що служить основним фактором схуднення;
  • рекомендації щодо фізичних навантажень, що також дозволяє втрачати зайву вагу;
  • збалансований раціон для кожної із груп крові.

«Безперечна користь системи живлення доктора д’адамо в тому, що ви будете худнути, відмовившись від солодкого і займаючись спортом, — коментує лікар. — Це одна з небагатьох дієт, яка не завдасть шкоди вашому організму».

Галина Анохіна: «Адекватна система харчування»

«Дійсно, формування чотирьох груп крові відбувалося в результаті еволюції, а не одномоментно, — розповідає доктор медичних наук, дієтолог Галина Анохіна. — До теперішнього часу сформувалися чотири групи людей, обмін речовин яких відрізняється».

Наприклад, жителі Гренландії для отримання енергії вживають велику кількість білка і жиру, а Південної Африки — рослинної їжі, тобто вуглеводів. «Уявіть, що буде, якщо змусити цих людей харчуватися по групі крові, — міркує фахівець. — Що стане з эскимосом з другою групою крові, якщо він почне їсти одну рослинну їжу? Ймовірно, він не виживе в умовах свого середовища».

На думку Галини Анохіної, наукової бази теорія живлення по групі крові не має. Але і мінусів у неї небагато. «У виборі продуктів здорового глузду вона не позбавлена, — коментує лікар. — В раціоні кожної з груп є набір основних поживних речовин, вітаміни. Завдяки тривалості дієти ефект від неї буде нешвидким, але стійким».

Ірина Громова: «Слухайте свій організм»

Відгуки та результати цієї дієти демонструють подібну тенденцію. Людина значно худне, що відбувається поступово. «Частково спрацьовує ефект плацебо, — уточнює лікар-дієтолог Ірина Громова. — З раціону йдуть непотрібні продукти, а планування вчить нас бути більш організованими. Ми не дозволяємо надмірностей у їжі, націлені на хороший результат».

Але є у дієти і мінус — ризик скоротити споживання певних продуктів і створити дефіцит деяких речовин в організмі. «Висока ймовірність, що людям з першою групою крові не буде вистачати рослинної клітковини, а з другої — білка, — коментує Ірина Громова. — Тому у формуванні раціону важливо прислухатися до свого організму».

Лікар рекомендує дотримуватися загальні принципи дієтичного харчування для кожної групи, але при цьому не виключати повністю заборонені продукти, а зменшувати їх споживання. Наприклад, з другою групою крові не можна повністю виключити з раціону м’ясо, необхідно замінити жирні його сорти пісної куркою або кролятиною.

Римма Мойсенко: «Дієта підходить не всім»

«Дієту можна було б вважати досконалістю, якщо б не важлива обставина, — уточнює лікар вищої категорії, дієтолог Римма Мойсенко. — Навіть здорові люди по-різному засвоюють одні й ті ж продукти. А що говорити про хворих? Як бути „хліборобові“ з непереносимістю глютену? Або „мисливцеві“ із захворюваннями суглобів і подагру?».

Але в цілому вона хороша, адже нікому її автор не радить вживати цукор, алкоголь, кава, жирну їжу. Такі обмеження в харчуванні розумні, і вони дійсно призводять до зниження ваги. Є навіть люди, яким система доктора д’адамо допомогла скинути вагу і підтримувати його на нормальному рівні. Але таких небагато.

«Ефект дієти перебільшений, — коментує Римма Мойсенко. — Зазвичай він становить три-п’ять кілограмів, тому галас навколо неї поступово вщухає».

Дієта по групі крові — одна з модних, сучасних технік зниження ваги. Вона заснована на формуванні раціону з дозволених і нейтральних продуктів і виключення з нього заборонених. Повна відмова від цукру, шкідливих вуглеводів, алкоголю, визначення вимог щодо фізичного навантаження у кожній з груп людей призводить до поступового зниження ваги і його збереження на стабільному рівні. Але наукового підтвердження теорія Пітера д’адамо не знайшла.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *