Вдома / Рецепти та харчування / Кутя на Різдво — як правильно приготувати страву

Кутя на Різдво — як правильно приготувати страву

Кутя на Різдво — як правильно приготувати страву

Кутя є традиційною стравою на Різдво. В рецепті куті на Різдво повинно бути 3 інгредієнта: мед, пшениця і мак. У давні часи кутею годували людей, які хотіли прийняти християнство в Різдво і дотримувалися посту перед таїнством. Після Хрещення їх пригощали медом, що символізувало солодкість духовних дарів.

Сьогодні в рецептах різдвяної куті їсти родзинки та волоські горіхи, шоколад, сухофрукти. Як правильно готувати кутю, читайте в рецептах нижче.

Різдвяна кутя з рисом

Ідеально підходить для приготування куті на Різдво рис. Готується кутя швидко і може замінити обід або вечерю. В рецепт куті з рису на Різдво можна додати сухофрукти.

Інгредієнти:

  • чашка довгого рису;
  • 2 чашки води;
  • по одній чашці кураги і родзинок;
  • 1 чайна л. меду.

Приготування:

  • Добре промийте сухофрукти і рисову крупу.
  • Рис відваріть до готовності на воді, трохи посоліть.
  • Курагу дрібно поріжте і додайте з родзинками в готовий рис.
  • Повільно і ретельно перемішайте кутю, щоб вона не перетворилася на кашу.

Кутя – дуже корисне блюдо, яке можна давати дітям. У поєднанні з сухофруктами блюдо їм неодмінно сподобається.

Кутя на Різдво — ну дууже смачна!

Різдвяна кутя з пшениці

Кутю з пшона можна приготувати з додаванням горіхів і меду. Виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • 200 р. пшениці;
  • мед – 4 ст. ложки;
  • 3 склянки води;
  • олія – ст. ложка;
  • 100 р. родзинок;
  • щіпка солі;
  • 125 р. маку;
  • 100 г волоських горіхів.

Етапи приготування:

  • Переберіть і промийте пшеницю, потім залийте водою, додайте сіль з олією.
  • Варіть крупу в посуді з товстими стінками, поки вона не стане м’якою.
  • Залийте мак на годину окропом.
  • Відкиньте на марлю або сито набряклий мак, щоб рідина стекла.
  • Перетріть мак, використовуючи кавомолку або блендер, до утворення білого «молочка».
  • Залийте окропом ізюм і через 20 хвилин, воду злийте.
  • Горіхи підсмажте на сухій сковорідці.
  • Коли крупа звариться, перекладіть її в миску остигати, потім додайте родзинки, мак, мед і горіхи.
  • Акуратно перемішайте кутю і прикрасьте цукатами.

Краще замочіть пшеницю перед приготуванням на ніч у воді. Якщо пшениця у вас шліфована, вона не потребує замочуванні і вариться швидше.

Різдвяна кутя з рису — відео-рецепт

Кутя на Різдво з перлової крупи

Приготувати кутю на Різдво можна і з перлової крупи, яка в поєднанні з горіхами, маком і медом виходить смачною. Це бюджетний та хороший варіант, на випадок якщо інших круп поруч не виявилося.

Інгредієнти:

  • склянка крупи;
  • півсклянки горіхів;
  • мед;
  • вода – 2 склянки;
  • мак – 4 ст. ложки

Приготування:

  • Промийте і замочіть крупу у воді на годину. Вода повинна бути холодною.
  • Перлову крупу варити на маленькому вогні 45 хвилин, прикривши кришкою.
  • Розпарте в окропі мак і розітріть. Можна подрібнити з горіхами в блендері.
  • Масу з маку та горіхів, родзинки додайте в готову крупу, підсолодіть медом.

Замість води можна використовувати компот. Кутю ще заправляють медовою водою, яку дуже легко приготувати: розчиніть мед у кип’яченій гарячій воді.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *