Вдома / Сім’я та відносини / Чому у вагітних жінок буває печія?

Чому у вагітних жінок буває печія?

Що таке печія?

Печія – виразне російське слово, дуже точно відбиває суть відчуттів, що виникають за грудиною або внизу горла. Коли вона настає, дійсно відчуваєш, як ніби тобі изжигают нутро.

Це відчуття печіння може бути легким, на рівні всього лише гріє вогника, але воно буває і досить жорстким, коли під горлом все горить, важко говорити і дихати, мучить важка відрижка, і інстинктивно притискаєш руку до грудей, щоб полегшити дихання.

Чому і як вона виникає?

Головною і основною причиною хронічної печії у людей будь-якої статі, віку і фізіологічного стану є ГЕРХ — гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

При цьому хронічному захворюванні регулярно повторюється мимовільний закидання шлункового вмісту в стравохід. У підсумку, від шлункового соку страждає нижній відділ стравоходу.

Якщо такий викид вмісту шлунку в стравохід через нижній стравохідний сфінктер, званий гастроезофагеальним рефлюксом, трапляється після їжі лише зрідка, він не супроводжується болями і відчуття печіння при цьому не виникає, то — це звичайне фізіологічне явище.

Якщо ж цих закидів багато, і вони регулярно повторюються, а також супроводжуються запаленням слизової стравоходу і печією — це можна визнати захворюванням.

Причини виникнення печії в період вагітності

Отже, якщо у вас вже є ГЕРХ, і ви завагітніли, то нічого нового ви з цієї статті не дізнаєтеся. Рідна печія залишиться з вами під час вагітності і далі, а вже як з нею справлятися, ви знаєте самі вже давно.

Якщо ж ви досі не відчували почуття печіння в стравоході, і вперше відчули ці неприємні симптоми на собі тільки в період виношування дитини, то, на жаль, доведеться визнати: у вагітних буває печія.

Розслаблення гастроезофагеального рефлюксу

Її основна причина та ж, що і при гастроезофагеальної рефлюксної хвороби: слабкість нижнього стравохідного сфінктера, який пропускає назад з шлунку в стравохід недопереваренную їжу.

А розслабляється цей сфінктер у вагітних жінок в силу збільшеної норми вироблення гормону прогестерону. Цей гормон покликаний знижувати напруження гладкої мускулатури і, отже, і тонусу матки, щоб уникнути викидня, а заодно розслабляє і всю іншу гладку м’язову тканину, в тому числі, і нижній стравохідний сфінктер.

Таким чином, під час вагітності печія з’являється практично у всіх. При цьому, коли вона починається, однозначно відповісти не можна. У одних вагітних жінок печія з’являється на ранніх термінах виношування малюка, інших починає турбувати тільки на пізніх термінах вагітності.

Збільшення кислотності шлункового соку

Іншою причиною печії може бути підвищена кислотність шлункового соку: під дією тих же гормонів вона зростає, вироблення соляної кислоти під час вагітності збільшується, її вплив на стінки шлунка посилюється, — печіння всередині розгорається.

Тиск матки на органи травлення

І, нарешті, печія при вагітності на пізніх її стадіях – наслідок виросла матки, яка тисне на кишечник, шлунок і діафрагму, а це все так само сприяє зворотному забросу вмісту шлунку в стравохід.

Які фактори сприяють посиленню печії під час виношування дитини?

Неправильне харчування

Перш за все, посилення печії під час вагітності сприяє нераціональне харчування. Вся їжа, яка вважається не особливо корисною і в звичайному стані, при вагітності підвищує свою шкідливість для організму майбутньої матері, так і для зростаючого плоду.

 

І, крім загальної шкідливості, вона підсилює хворобливу печію, яку вагітній жінці вже точно не хочеться відчувати.

Це значить, доведеться виключити з раціону все те, що сприяє підвищеному виробленню соляної кислоти:

  • смажене,
  • гостре,
  • сильно солоне,
  • копчене,
  • мариноване,
  • міцний чорний чай,
  • кава,
  • газовані напої.

Окрему увагу варто приділити кислим фруктам і ягодам. Від лимонів, лаймів, грейпфрутів, журавлини та інших продуктів, що містять велику кількість аскорбінової кислоти, слід утримуватися, навіть якщо у звичайному житті ці плоди приносили вам смакову і вітамінну радість.

Може бути, зовсім відмовлятися від них не варто, але, для профілактики печії, вже точно слід зменшити їх споживання, або комбінувати з іншими, нейтральними, продуктами.

Звичка лежати після прийому їжі

Ще одним чинником, що підсилює печію під час вагітності, є лежаче положення після їжі. Це означає, що низьке положення голови і всієї верхньої частини тулуба теж сприяє забросу їжі назад в стравохід.

Що робити? Не прагніть прилягти відразу ж після обіду або вечері, трошки походіть або просто посидьте. В крайньому випадку, підніміть подушку на ліжку вище.

 

Прийом спазмолітиків

Якщо є загроза викидня, акушер-гінеколог призначає препарати, спазмолітики для більшого розслаблення гладкої мускулатури. Тут і виходить палиця про два кінці: з одного з них, досягається бажана мета зниження тонусу матки, а з іншого – нижній сфінктер теж значно розслабляється, і, будь ласка отримайте печію.

Тісний одяг

Ну і такий фактор, як невідповідна одяг, теж має значення. Якою б не суттєвою дрібницею це не здавалося, тим не менш, давить і тісний, стягуюча одяг може зіграти злий роль: тисне на живіт, шлунок, на діафрагму — сприяє зворотному забросу їжі.

Як боротися з печією при вагітності?

Незважаючи на те, що, як ми з’ясували, печія – практично невід’ємна супутниця вагітності, боротися з нею все ж можна. І навіть треба, бо навіщо терпіти тілесні неприємності, коли можна цього не робити?

Народні засоби

Народні рецепти наказують нам пити молоко. Здолала печія – випий молока. Всього кілька ковтків, і печіння пройшло. Інший варіант – сода. Гасимо кислоту лугом. Приблизно пів чайної ложки розвести в половині склянки води і випити.

Увага! Сода може призвести до посилення набряків, які і без цього є частими супутниками вагітності, тому перед її використанням, краще порадитися з гінекологом.

Також слід зауважити, що і молоко, і сода допоможуть як разові методи, якщо печія помірна і не болісна. Інакше доведеться пити літрами або одне, або інше, а толку буде небагато.

Що робити, якщо симптоми печії не проходять?

Якщо корекція харчування та інші перелічені вище заходи не допомагають, печія посилюється і заподіює сильний дискомфорт обов’язково повідомте про це свого акушера-гінеколога.

На підставі ваших скарг лікар призначить лікарський препарат, який допоможе зменшити прояв її симптомів.

Пам’ятайте, що відсутність заходів при важкої хронічної печії може призвести до виразкової хвороби шлунка, предраковому переродження слизової оболонки стравоходу, а також порушень в роботі центральної нервової системи, що, в свою чергу, може негативно позначитися на майбутньому малюку.

Увага! Самостійне призначення і прийом препаратів від печії при вагітності небезпечно! Багато з них можуть призвести до небажаних побічних ефектів, починаючи від запорів і затримки рідини в організмі матері, і закінчуючи відхиленнями у розвитку плоду.

Профілактика печії у вагітних

Уникнути рецидивів печії в період виношування дитини, а також зменшити її прояв допоможе дотримання простих заходів профілактики.

Насамперед вони пов’язані з харчуванням і способом життя:

  1. Вагітним слід харчуватися дробно, помалу, уникаючи продуктів, підвищують кислотність шлункового соку.
  2. Як зазвичай, більше гуляти, займатися спеціальною гімнастикою для вагітних, вчитися правильно дихати.
  3. Фізіологічно організувати свій сон: не лягати відразу після прийому їжі, узголів’я підняти вище.
  4. Щоб уникнути печії спати краще на спині. Залежно від вигину шлунка, сон на тому чи іншому боці може посилювати відчуття печіння всередині.
  5. Стежити за тим, щоб одяг була комфортна, не тиснула на живіт.
  6. Дотримуватися грамотний питний режим: вода, зелений чай, несолодкі компоти, некислі фруктові та овочеві соки, бажано, розбавлені водою.
  7. Нагадувати вагітним про це – поганий тон, звичайно, але все ж: жодних шкідливих звичок! Палінню скажемо: «Ні!». Про інших шкідливих звичках я просто промовчу, бо вони, інші, з вагітністю взагалі не сумісні.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *