Вдома / Сад і город / Чим корисна чорна квасоля і коли на неї варто звернути увагу?

Чим корисна чорна квасоля і коли на неї варто звернути увагу?

Чорна квасоля володіє відмінними смаковими якостями. Крім того, це дуже корисний продукт. Батьківщиною чорної квасолі є Перу та Мексика. А в Росії вона потрапила наприкінці XVII століття із Франції, довгий час її називали «французькі боби».

Зміст:

Що входить до складу чорної квасолі

До складу чорної квасолі входять всі необхідні організму макро і мікроелементи, а також вітаміни і амінокислоти. Квасоля містить:

  • вітаміни групи В
  • вітамін Е
  • вітамін До
  • вітамін РР

Вітаміни групи В дають організму потрібну енергію і покращують діяльність нервової системи і серцево-судинної систем, покращує травлення. Крім того, вітаміни В і Е позитивно впливають на структуру шкіри. Чорна квасоля багата калієм. У 100 грамах продукту міститься 1483 мг. В чорних бобах є важливі для здоров’я макроелементи:

  • кальцій
  • магній
  • натрій
  • фосфор

Серед мікроелементів варто відзначити:

  • залізо
  • марганець
  • мідь
  • селен
  • цинк

Крім того, у чорної квасолі є близько двох десятків амінокислот. Клітковина та білок, яких в цьому рослині предостатньо, задовольняють добову потребу організму в цих речовинах майже в половину. У 100 грамах бобів чорної квасолі міститься 132 кКал. На частку білків припадає 27 %, 3 % — це жири, і 72 % становлять вуглеводи.

У чому користь чорної квасолі

Чорна квасоля є найкориснішим бобовим рослиною. Її плоди дуже ситні, при невисоку калорійність, вони легко засвоюються організмом. Тому, цей сорт квасолі використовують для дієт, спрямованих на зниження ваги. Білок, що міститься в бобах, дає відчуття ситості, навіть якщо було з’їдено невелику кількість бобів.

Крім того, білок бере активну участь у процесі спалювання жирів. Дієтологи радять вживати страви з чорної квасолі всім, хто страждає хронічними шлунково-кишковими захворюваннями. Боби сприяють виробленню масляної кислоти, яка благотворно впливає на слизову шлунка:

  • знижує запальні процеси
  • зменшує ризик онкологічних захворювань
  • не допускає розвиток окислювальних процесів
  • підвищує апетит

Клітковина, яка міститься в чорних бобах, усуває запори і нормалізує травний процес.

Чорна квасоля полегшує перебіг таких захворювань, як:

  • цукровий діабет
  • бронхолегеневі хвороби
  • захворювання ШКТ
  • анемія
  • порушення обміну речовин
  • хвороби печінки
  • туберкульоз

Чорна квасоля сприяє очищенню організму і є відмінним сечогінним засобом.

Чорна квасоля в народній медицині

Чорну квасолю з успіхом застосовують для лікування хворих на цукровий діабет. У народній медицині існує кілька рецептів, які допоможуть зміцнити організм людей, страждаючих цим захворюванням. Боби містять мікроелементи і вітаміни, які сприяють зміцненню імунітету і захищає від вірусних захворювань.

 

Для діабетиків чорна квасоля – незамінний продукт. Вона володіє потужним лікувальним ефектом:

  • знижує рівень цукру в крові
  • виводить з організму шлаки і токсини
  • регулює склад крові

Народна медицина пропонує безліч рецептів, за допомогою яких можна знизити рівень цукру в крові. До складу деяких з них входить чорна квасоля.Для зменшення цукру і зміцнення організму, можна приготувати такий засіб:

  • Взяти 30 г бобів чорної квасолі, трохи листя чорниці, невелику кількість подрібненого імбиру.
  • Одержану суміш заливають окропом і настоюють в термосі протягом 16 годин. Ліки приймають перед їжею.
  • Відвар із стручків чорної квасолі можна використовувати як сечогінний засіб.
  • Кому протипоказана квасоля

    Чорна квасоля є корисним продуктом і допомагає лікувати багато захворювань. Але це ж рослина може завдати відчутної шкоди здоров’ю людини. Існує ряд захворювань, при яких вживання чорних бобів не бажано. До таких хвороб відносять:

    • гастрит, виразка шлунка
    • подагра
    • метеоризм
    • непереносимість чорної квасолі, алергія

    Чорна квасоля має щільну структуру, тому вона може травмувати слизову оболонку шлунка при таких хворобах, як виразка або гастрит. Боби викликають скупчення газів, тому при метеоризмі її вживати не варто, щоб не погіршити і без того проблемну ситуацію.

    Даний сорт квасолі потрібно добре проварювати. Тривалість варіння состваляет близько півтори години, перед варінням її замочують. Чорна квасоля вариться довше, ніж інші види бобових. Сира або погано проварена квасоля може нашкодити організму, оскільки в такому вигляді вона володіє токсичною дією.

    Важливо враховувати і той факт, що квасоля погано засвоюється в поєднанні з тваринними жирами. Щоб дізнатися, яку користь і яку шкоду може принести вживання в їжу чорної квасолі, необхідно порадитися з дієтологом.

    Збір і заготівля квасолі

    Чорну квасолю можна з легкістю вирощувати на своїх садових ділянках. Для цього зазвичай вибирають сорт «Кінді», який характеризується чорним кольором і солодкуватим смаком з наявністю легкої гіркуватості.

    Ще один популярний сорт: «Прето», ця квасоля має чорний колір і невеликий білий рубчик на своїй поверхні. Боби мають ягідним ароматом і солодким, трохи гіркуватим смаком.

    Для тривалого зберігання чорну квасолю можна висушити. Для цього її розкладають на аркушах і поміщають в сухе приміщення, яке потрібно періодично провітрювати. Після того, як квасоля висохне, її розкладають в тканинні мішки або банки.

    Стручки квасолі можна заморозити на зиму. В такому вигляді вона збереже всі свої корисні властивості. Крім того, квасоля підлягає консервації. Її солять, маринують, роблять ікру і салати. Квасоля – корисна бобова культура. З неї можна приготувати не тільки смачні. Але і цілющі страви.

    Відео про користь чорної квасолі:

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *