Вдома / Сад і город / Полуниця Чорний принц

Полуниця Чорний принц

Полуниці або суниці є багаторічним рослиною, яка належить до виду роду Суниця з сімейства Рожевих. Кожному городникові цікаво знати, який саме сорт зростає у нього на городі, тому він ретельно розшукує інформацію про «мешканців» свого городу. Адже саме від сорту залежить колір, форма, смак і термін дозрівання ягоди.

Зміст:

Існує полуниця зі смаком ананаса, малини, суниці, з ягодами різної форми і розміру. Так, багатьох городників цікавить, що являє собою полуниця Чорний принц.

Властивості Чорного принца

Цей сорт середнього терміну дозрівання, з темно червоними, майже чорними, щільними (без пустот в середині) досить великими ягодами усічено конічної форми, які майже не дрібнішають під час дозрівання. За смаком ягоди Чорного принца соковиті, ароматні і солодкі, не мнуться при транспортуванні.

Чорний принц високоврожайний, стійкий до засух і хвороб, добре переносить зимівлю. На одному місці цю полуницю можна вирощувати до 10-и років, причому, з кожним роком зменшується кількість вусиків. Молоді кущики невеликі, листки темно-зелені. Чим старше рослини, тим більше урожай.

Вирощування полуниці Чорний принц

Врожайність цього сорту досить висока, якщо правильно дотримувати всі умови вирощування. Чорний принц любить суспенчатую, легкий грунт, що володіє високими показниками аерації. Це може бути сірий лісовий ґрунт або чорнозем. Якщо посадити її в глинистий грунт, у неї від надлишку вологи і нестачі повітря захворіє коренева система. На ділянці, де росте Чорний принц, грунтові води повинні розташовуватися по можливості глибше. Навесні на ньому не повинна затримуватися вода. Взимку рослини повинні бути захищені від вітру і тривалого застою холодного повітря.

Садити Чорний принц найкраще восени (у вересні), коли в грунті багато вологи і температура повітря помірна. Рослини встигають вкоренитися і набратися сил для зимівлі. Але можна Чорний принц посадити і навесні – в квітні або травні. Не можна висаджувати Чорний принц на ділянці, де ріс картоплю чи помідори. Ідеальний варіант – посадка полуниці після бобових або зернових.

Для розмноження вибираються вусики, які розташовані першими від материнського куща. При посадці слід простежити за тим, щоб коріння розташовувалися на рівні грунту. Якщо полуницю посадити занадто глибоко, не буде розвиватися точка росту. Якщо коріння виявляться на поверхні, рослина засохне.

Перші два тижні після посадки саджанці необхідно рясно поливати. Регулярний полив необхідний і під час цвітіння. Але на початку дозрівання поливи слід припинити – вони погіршують смак ягід. Про це потрібно подумати відразу після посадки. Щоб рослини не пересихали після припинення поливу, грядки необхідно мульчувати.

З кожним роком кущики Чорного принца все більше схожі на величезні кулі. До п’ятого року на кожному кущику утворюється до 20 – 30 стрижнів. Вусики необхідно прибирати кожен рік, підгодовувати рослини і мульчувати шаром приблизно в 10 див.

Полуниця на зиму

Плоди полуниці з великим задоволенням вживають в їжу як дорослі, так і діти. Але не всі люблять полуничне варення, тому на зиму протирають її з цукром і заморожують. У холодильнику вона зберігається зовсім не довго.

Ягоди потрібно помити і протерти дерев’яним товкачем. Якщо використовувати м’ясорубку або блендер, загубиться основна частина вітамінів. Протерта ягода перемішується з цукром і залишається до повного його розчинення (обсяг цукру повністю залежить від смаків господині). Потім маса розкладається в поліетиленові пакети і поміщають в морозильну камеру.

Навіть в морозильнику полуниця з цукром повністю не замерзає, маса просто стає щільніше. Коли пакет взимку відкривається, виникає повне відчуття, що ягода прямо з грядки – зберігається і аромат, і смак.

Нерідко полуницю використовують також:

  • для виготовлення вин і лікерів;
  • у косметології;
  • ягоди і листя використовують у народній медицині як діуретичну і потогінний засіб при простудних захворюваннях і анемії.

У народній медицині полуницю використовують для лікування авітамінозу і зміцнення імунної системи. Крім того, ця ягода розріджує кров, омолоджує, наповнює людину енергією, є чудовим косметологом. Якщо споживати свіжу полуницю регулярно, можна не думати про весняному авітамінозі або нестачі в організмі мінеральних речовин.

Листя полуниці потрібно збирати в кінці серпня або на початку вересня. Сушити їх можна на повітрі, так і у печі. При ангіні, грипі, розладах кишечника або порушення роботи нирок слід взяти чайну ложечку сухого листя і залити поллитром окропу. Розділити чай на 3-4 частини і випити протягом дня.

Щоб вирощувати полуницю, не треба особливих навичок, головне-мати велике бажання, а також час за нею доглядати. Так як ягода не дуже вимоглива, впоратися з її вирощуванням може навіть початківець огородник.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *