Вдома / Сад і город / Обрізка ожини і формування куща

Обрізка ожини і формування куща

Ожина досить вимоглива ягода. Для того щоб причащатися прекрасні плоди з неповторним смаком, необхідно знати і дотримуватися багато нюансів по догляду за нею.

Зміст:

Особливості догляду за ожиною

Ожина, яка є найближчою родичкою всім відомої малини, являє собою багаторічний напівчагарник з гнучкими стеблами і листками. Гілки цієї рослини рясно всипані шипами, що значно ускладнює вирощування ожини і догляд за нею.

Кущі цієї ягоди краще всього розміщувати вздовж парканів або на спеціально відведених під неї ділянках таким чином, щоб між ними обов’язково залишалося достатньо вільного місця.

Це дуже важливо для подальшого догляду за рослиною, оскільки щільно посаджені кущі, стебла яких, до того ж, можуть переплестися, ускладнять процес обрізування і збирання врожаю.

Формування кущів у перший рік росту

Ще один важливий момент догляду за даною культурою – це формування кущів. Ожина, як вже згадувалося вище, має гнучкі стебла, які слід формувати, відокремлюючи плодоносні пагони від молодих. Для створення гармонійного куща найбільш часто використовуються три форми: віялова, канатна і плетіння з направленням або в одну, або в дві протилежні сторони.

В залежності від сорту суниці садять на відстані 3,5-4,5 метрів. Довжину притримують близько 25 сантиметрів від рівня землі. Молоді пагони акуратно направляють по стовпчику. Рослина не має рости у вільному напрямку, необхідно відразу направити його і зорієнтувати. По завершенні вегетаційного періоду слабкі верхівки стебел варто видалити.

Формування кущів з другого року зростання

Вже на другому році зростання ожина починає плодоносити. Формуються і з’являються ягоди на бічних відростках. На другому році зростання починають з’являтися і нові додаткові пагони. Вони також потребують в напрямку зростання в певну сторону або вгору.

Але існує обов’язкова умова: молоді пагони повинні бути відокремлені від плодоносних гілок.

Після збору врожаю головні пагони видаляють, на їх місці залишаються нові, у яких аналогічним чином видаляють слабкі верхівки. Так відбувається усі наступні роки.

Обрізка і укорочення пагонів ожини

Обрізка ожини завдає чимало клопоту, однак для нормального розвитку кущів цю процедуру необхідно проводити регулярно. Так, первісна обрізка ожини здійснюється через два роки після посадки куща. Надалі обрізку необхідно проводити через такий же проміжок часу (рік-два), видаляючи старі пагони після плодоношення.

Крім того, необхідно обрізати кущі і у весняний період (при цьому вирізаються надмірно довгі плодоносні петлі і стебла, у яких підсохли верхівки). Таку обрізку проводять щорічно, залишаючи на кожному кущі не більше п’яти-шести плодоносних пагонів, чого буде цілком достатньо для збору гарного врожаю.

Якщо ваш сорт ожини залишається зимувати неприкритий і не утеплений, то стебла, які залишені для плодоношення, необхідно вкорочувати в осінній період. Підрізають їх на однакову висоту – близько 1,5-1,8 метра.

Часто досвідчені садівники проводять цю процедуру навесні, спільно з підв’язкою на опору стебел. Це зручно тим, що враховуються негативні наслідки після зимового періоду: ступінь ураження або захворювання рослини. Багато бруньки на відстані одного метра від землі гинуть, тому залишати довжину 1,5-1,8 метра не раціонально. У такому разі вражена зона плодоношення. Тому необхідно відрізати стебло над першою залишилася щільної сформованої ниркою. Якщо ж це необхідно в цілях збереження куща, то обрізають стебла на необхідну довжину, головне, щоб залишилася можливість їх підв’язати.

Стебла, які не перенесли зиму і знищені, видаляють повністю.

Остаточна нормування пагонів ожини

Одночасно при роботі з зимостійкими сортами, а їх більшість, проводять їх завершальну нормування. На один кущ ягоди залишають близько 5-6 стебел.

Місяці травень-червень – це вдалий час для повної нормування пагонів куща ожини. Молоді пагони підрізають на висоті не більше 8-10 сантиметрів від землі. В такому випадку безпосередньо кущ буде сформований з вторинних пагонів. Вони ще хоч і слабка, але повністю здорові і не уражені хворобою або інфекцією.

Вторинні пагони повинні досягти висоти близько 1,5-2 метрів до завершення вегетаційного періоду. Отже, деякі з них не вимагатимуть скорочення. Ці стебла дуже зручно пригинати до землі і утеплювати на зимовий період, але їм обов’язково потрібна опора і підв’язка на наступний рік на час дозрівання плодів. На кущах, оброблених таким чином, ягоди дозрівають в один час масово.

Ожина, це ягода, яка вимагає ретельного догляду і контролю росту пагонів. При правильному дотриманні всіх необхідних умов, вона обов’язково віддячить вас хорошим урожаєм.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *