Вдома / Поради / Чому молоко біле?

Чому молоко біле?

Стакан теплого свіжого молока, що може бути краще? Це і поживно і смачно, і корисно. У ньому багато вітамінів, є білок і необхідні нам мікроелементи.

Допитливих шанувальників цього напою не може не хвилювати питання про те, чому корова їсть зелену траву в теплу пору року, а взимку живиться сіном, але молоко у неї все одно білого кольору, а не зеленого або жовтого?

Що робить молоко білим?

Молоко є не тільки корови. На нашій планеті близько 6 тис. ссавців. До них відноситься і людина. І у всіх молоко біле, але з різними відтінками. Так, наприклад, у кролиць воно білосніжне, як і у китів або північних оленів, а у корови — може бути злегка жовтуватим, так як в ньому міститься більше бета-каротину (вітаміну А).

Колір молока визначається кольором молочного білка — казеїну. Саме він надає напою звичний колір. Чим більше цього білка, тим біліше виглядає молоко.

Звичайно, у коров’ячому молоці є й інші білки, але все ж більше саме казеїну (70 – 80%). Він утворює невеликі частинки білого кольору (міцели). Тому цей напій стає білим, хоча іноді у нього можуть бути і інші відтінки.

Воно може бути іншого кольору?

Ми розібралися, чому молоко біле. Але чи завжди воно у корів таке і чи може воно бути іншого кольору? Варто пити такий напій?

Як ми вже говорили вище, так як корова їсть траву, багатий бета-каротином, молока може спостерігатися невеликий жовтуватий відтінок. Це абсолютно нормально, безпечно, більше того, навіть корисно для людини.

Якого ж кольору молоко може бути ще?

Жовте

Такий колір буде, якщо корову годувати гарбузом і кукурудзою. Це теж абсолютно безпечно і навіть корисно, так як колір напою знову надає великий вміст у ньому вітаміну А.

Рожеве

Молоко стає таким, якщо корову годували лютиковыми травами. Напій теж цілком придатний до вживання.

З червонуватим відтінком

Білий колір змінюється на червонуватий, якщо корова у великій кількості їла очерет, осоку, молочай, кормову капусту. Або ж у її раціоні були пагони дерев, не важливо, хвойних чи листяних. Тоді для людини таке молоко безпечно.

Однак, у червонуватого відтінку може бути й інша причина. У корови могло бути одне з наступних захворювань:

  • пастерельоз,
  • пироплазмоз,
  • геморагічний мастит та інші.

Або ж тварину лікували фенотіазином. У цьому випадку напій може бути небезпечним для вживання.

З синюватим відтінком

Якщо на підприємстві чи в хліві при доїнні не дотримувалися правила гігієни, молоко могли потрапити шкідливі мікроорганізми, які зробили його синюватим. Пити такий напій не варто, попередньо не прокип’ятивши його.

Чому сир жовтий?

Як ми бачимо, білий колір молока природний. Але чому тоді з нього виходять не тільки білі (сир, сметана, кефір), але і жовті молочні продукти (сир і вершкове масло)?

Причина все в тому ж бета-каротині, який робить гарбуз і моркву помаранчевими. Корова їсть траву, в якій міститься бета-каротин, тому молоко насичується цим вітаміном, однак колір його не змінюється, так як жовтий пігмент залишається в жирах.

Коли на підприємстві роблять сир, беруть біле молоко, але що у ньому міститься вітамін А виділяється з жирів і забарвлює продукт приємний жовтий колір. Чим більш насичений жовтий колір сиру, тим більш жирним було молоко, з якого її виготовили. Якщо, звичайно, виробники не додали барвники, щоб сир став більш апетитним.

З цієї ж причини справжнє вершкове масло – з жовтуватим відтінком. Однак сьогодні на прилавках магазинів можна купити біле вершкове масло. І це не дивно. Нерідко фермери годують корів спеціальною сумішшю, в яку може і не входити свіжа трава або ж продукти, багаті бета-каротином.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *