Вдома / Дім і затишок / Компост для печериць — приготування своїми руками

Компост для печериць — приготування своїми руками

Компост для печериць — приготування своїми руками

Зміст

Гриби відрізняються від зелених рослин тим, що не містять хлорофілу — пігментів, що дозволяють рослинним організмам самим синтезувати поживні речовини.

Шампіньйончики засвоюють тільки готові поживні сполуки, що знаходяться в особливому субстраті, куди їх спеціально поклали або вони там скупчилися в результаті життєдіяльності мікроорганізмів.

Недолік ідеального субстрату для розведення печериць полягає в тому, що кінського гною мало. Його вистачало для потреб грибівництва, коли коні використовувалися в якості сільськогосподарських тварин і перевізного засобу. Зараз коні стали рідкістю і грибівники знайшли вихід з положення, навчившись робити синтетичні компости для печериць.

Синтетичний компост для печериць — штучну речовину, зроблене людиною для культивування шампіньйонів, що імітує по складу і вологості кінський гній. Синтетичний компост для вирощування печериць роблять з соломи, пташиного посліду і мінеральних добавок. Розроблено кілька рецептів приготування синтетичних і напівсинтетичних компостів. Нижче ви зможете ознайомитися з п’ятьма популярними.

Перші 5 днів купу поливають зверху два рази на добу. На шосту добу масу потрібно перемістити:

  • По поверхні купи розсипте рівний шар алебастру.
  • Вилами перенесіть компостируемой масу на метр назад.
  • Перекладаючи, кожну порцію компосту перетрясите і перемішайте, укладіть всередину фрагменти, які перебували на поверхні.
  • Одночасно з перебивки рівномірно розсипте тонкими шарами алебастр і зволожите сухі місця.
  • Після перебивки купа повинна мати рівні стінки, бути перемішаної і правильно причесаної зверху. На глибину 50-60 сантиметрів вставте термометр зі шкалою до 100°С. Прилад визначить швидкість розігрівання субстрату.

    Протягом 5-ти днів після перебивки поливайте компост два рази на добу (вранці і ввечері). На 12-ту добу зробіть другу перебивання, не додаючи алебастр. У наступні дні змочуйте субстрат вранці і ввечері. Третє перемішування проводите на 16-17 день, четверте — на 21-22 день. Під час четвертої перебивки до масі нічого не додавайте, навіть воду. Після 4 перебивки суміш витримуйте ще 3 дні, після вона стане придатною для посадки грибниці.

    Готувати компост для печериць потрібно 23-24 дні. Готовий субстрат повинен мати однорідну пухку консистенцію і бути темно-коричневого кольору. Якщо стиснути масу в долоні, вона не повинна злипнутися в грудку. З неї не повинна виділятися рідина.

    В субстраті міститься потрібну кількість загального азоту. Вологість суміші наближається до оптимальної і становить 66-68 %. Вона здатна забезпечити харчування грибниці протягом 6-7 тижнів. На ній отримують 12-15 кілограмів грибів з кв. м. площі.

    Розміри майданчика можуть бути довільними, але врахуйте, щоб у купі проходили потрібні процеси, її ширина повинна бути не менше 180 см. З погонного метра бурту такої ширини можна отримати 900-1000 кг готового компосту. Процеси ферментації нормально проходять у буртах з масою не менше 2500 кг, тобто при висоті бурту 180 див. його довжина повинна складати не менше 2,5 м.

    Крім бурту на території повинне залишитися місце для проведення маніпуляцій, так як купу доведеться перекладати з місця на місце (грибівники кажуть — «перебивати»). Враховуючи сказане, виходить, що ширина майданчика повинна бути не менше 2 м, а довжина може бути довільною.

    Практика показує, що при закладці компосту краще об’єднуватися в групи по кілька чоловік.

    Робити компост для печериць можна з різних відходів сільськогосподарського виробництва. Компоненти субстрату поділимо на групи. Це матеріали:

    • визначають структуру готового компосту і службовці джерелами вуглецю — сухі стебла злакових, кукурудзяні качани, стебла очерету;
    • які є джерелами азоту — гній, послід;
    • є одночасно джерелами вуглеводів і N — солод, соєве борошно і шрот, зернові відходи, подрібнені в борошно горох і кістки, відходи пивоварного і спиртового виробництва.

    Компости готують з комбінації цих матеріалів.

    огірків в одному парнику. В таких випадках спочатку в компост висівають міцелій, а через два тижні, коли грибниця проросте, висаджують розсаду огірків. У тих спорудах, де основну увагу приділяється огірки, гриби будуть побічним продуктом.

    Залишилася компост після печериць можна використовувати як органічне добриво. Від кожної тонни компосту після вирощування грибів залишається 600 кг відходів, у яких міститься маса цінних поживних речовин.

    vidpovidi

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *