Вдома / Поради / Чому скисає молоко?

Чому скисає молоко?

Скільки зберігається свіже молоко?

У холодильнику він залишається свіжим до 2-3 днів, при кімнатній температурі — псується набагато швидше. Необроблене коров’яче молоко, яке тримали при температурі до 20 градусів °С, стає кислим приблизно через 10-20 годин.

Але чому скисає молоко? Як відбувається цей процес? І чи можна його пити несвіжим? Відповімо на ці та інші питання.

Як і чому відбувається процес його скисання?

У складі молока є молочний цукор, який називається лактозою. Його не так багато, всього 4,7 %. Лактоза — прекрасна живильне середовище для бактерій і різних мікроорганізмів.

Також в цьому напої містяться білки:

  • альбумін,
  • казеїн,
  • глобулін.

Крім лактози і білків, у молоці є і молочнокислі бактерії, які потрапляють в нього з вимені корови, з її молочних проток і навколишнього середовища. В свіжому продукті їх зовсім небагато, далі — вони починають розмножуватися і їх кількість збільшується.

В процесі своєї життєдіяльності ці бактерії харчуються лактозою і виділяють кислоту, тобто переробляють молочний цукор на молочну кислоту. В результаті, підвищується кислотність напою, а білки, зокрема, казеїн — згортаються.

Саме за допомогою молочнокислих бактерій виготовляють багато кисломолочні продукти:

  • сир,
  • кисляк,
  • сметану,
  • ряжанку та інші.

На виробництві їх спеціально додають в свіже молоко, щоб вийшов потрібний продукт.

Є різні види молочнокислих бактерій: їх відносять до родини Lactobacillaceae, яке, в свою чергу, ділиться на Lactobacilleae і Streptococceae. Найчастіше для сквашування молока використовують перший вид бактерій — лактобацили, так як вони діють набагато швидше.

Чому в холодильнику молоко кисне повільніше, а кімнаті — швидше?

Чому швидше скисає молоко, яке зберігали при кімнатній температурі, а при зберіганні напою як у холодильнику він може не псуватися до декількох днів?

Низька температура уповільнює бродіння

Пояснення просте: оптимальна температура для життєдіяльності молочнокислих бактерій – від +25 до 30 °С. Якщо вона падає до +15, то бродіння сповільнюється. Тому, при зберіганні молока в холодильнику, припиняється процес розмноження бактерій, а значить і процес скисання.

Надлишок бактерій внаслідок антисанітарії

Чому ще процес скисання молока може прискорюватися? Якщо доярка не стежила за чистотою, працювала в антисанітарних умовах, то у нього могло потрапити велика кількість бактерій. Іноді у всьому винна брудна тара, в якій зберігали напій.

Якщо бактерій потрапило багато, скисає молоко набагато швидше, ніж зазвичай, навіть при зберіганні в холодильнику.

Чому магазинний напій зберігається набагато довше, ніж натуральний?

Тому що перед продажем магазинне молоко пастеризують. Його нагрівають до температури від 60 до 80 °C, з-за чого бактерії гинуть. Тому і зберігається такий продукт набагато довше.

Виходить, що таке молоко взагалі не повинно скисати. Але цього не відбувається, так як при нагріванні виживають спори мікроорганізмів, які починають розвиватися, як тільки умови стають сприятливими. Така обробка молочних продуктів подовжує термін їх придатності, але не знищує корисні речовини.

Чому молоко кисне в грозу? Та чи правда це?

Існує повір’я, що молоко кисне в грозу набагато швидше, ніж зазвичай, і не важливо, лежало в холодильнику або ж стояла просто на кухні. Хотілося б сказати, що це міф, чергове марновірство, про якому пора вже забути. Але факти говорять про зворотне.

Дійсно молоко скисає в грозу набагато швидше, ніж в інші дні. Поки не вдалося достовірно точно виявити причину прискорення діяльності молочнокислих бактерій, але є кілька гіпотез, що пояснюють це явище.

Особливі електромагнітні імпульси

Вчені вважають, що в прискоренні процесу сквашування молока винні довгохвильові електромагнітні імпульси, які були названі сфериксами. Їх можна зафіксувати навіть на відстані в кілька сотень км від грозових розрядів. Однак, поки що не зовсім зрозуміло, як саме ці імпульси впливають на напій.

Цікаво, що в дні активності сфериксов не лише згортається молоко, але і зазнають зміни інші склади: наприклад, у людей кров загусає, а на підприємствах друку змінюється проникність желатину.

Сприятливі умови для розмноження бактерій

Є й інше пояснення цьому явищу. Вчені вважають, що лактобактерії починають швидше переробляти молочний цукор на кислоту під час грози з-за більш сприятливих умов. Всім відомо, що під час дощу підвищується вологість і температура навколишнього середовища.

Чи можна пити кислий напій?

Ми розібралися, чому і яким чином молоко скисає. Але варто його пити, і чи не шкідливо це? Відмовлятися від скисшего продукту не варто, так як він не менш корисний, ніж свіжий, зате засвоюється у багато разів краще (скисле молоко – на 90%, свіже – на 32%).

Кисле молоко дуже корисне (не менш, ніж кисломолочні продукти): завдяки його регулярного прийому зміцнюється імунітет, поліпшується мікрофлора кишечника і робота травного тракту. Тому його радять пити тим, хто страждає від закрепів. Крім того, в ньому є вітаміни групи В, Е, А, D і дуже багато кальцію.

І навіть, якщо ви не любите кисле молоко, не варто його викидати — з нього можна приготувати чудове тісто, наприклад, для млинців, пончиків або оладок.

Відео: що можна швидко і смачно приготувати з кислого молока?

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *