Вдома / Сад і город / Як правильно обрізати виноград на зиму без шкоди для рослини

Як правильно обрізати виноград на зиму без шкоди для рослини

Виноград став вже досить популярною культурою в наших садах. Але для того щоб він регулярно родить йому необхідний постійний догляд. Один з видів догляду за виноградом це обрізка.

Зміст

Обрізка винограду і для чого вона потрібна

Під обрізанням виноградної лози мається на увазі вирізання однієї частини гілок і укорочення інших. Іншими словами під час обрізки винограду відбувається формування куща. Обрізка винограду необхідна, насамперед, для збільшення врожайності куща.

Справа в тому, що культурний виноград, на відміну від свого дикого побратима витрачає на закладку і визрівання плодів набагато більше сил. І якщо гілки не обрізати, то коренева система не зможе впоратися з кількістю закладених кистей і плоди будуть дрібними. З іншого боку після обрізання куща активізує всі свої сили і направляєте їх на посилене розмноження, тобто утворення насіння, в результаті утворюються великі кисті з великими ягодами.

Чи обов’язково проводити обрізку винограду

Для тих, хто тільки планує посадити в своєму саду виноград необхідність щорічної обрізки дуже актуальне питання, оскільки ця процедура помилково вважається дуже складною.

Відповідь на це питання однозначна. Обрізку виногради потрібно проводити з кількох причин:

  • збільшення врожаю
  • поліпшення смакових властивостей ягід
  • за правильно обрізаним і сформованим кущем легше доглядати і збирати урожай
  • правильно проведена щорічна обрізка збільшує тривалість життя куща

Час проведення обрізки та підготовка рослини

Обрізку винограду можна проводити навесні або восени. В кліматичній зоні, де виноград вкривають, обрізку рекомендують проводити в два етапи. Основну, формуючу проводять восени, до настання заморозків. При цьому потрібно вирізати лише слабкі загущають пагони, а також недозрівші верхівки лози. Потім виноградний кущ вкривають до весни.

Навесні, після того, як прокинулися нирки, проводять вже остаточну обрізку, залишаючи необхідну кількість плодоносної лози.

Цей спосіб обрізки спрощує процес зняття лози з опори і укриття на зиму. Але все ж, найбільш кращим часом для обрізки вважається весна, його практикують для невкритих сортів, оскільки не обрізаний кущ, зимує краще. Обрізку треба проводити в стислі терміни після того, як прокинулися нирки.

Робити це потрібно дуже обережно, оскільки молоді бруньки дуже крихкі і легко обламуються. Щоб підготувати кущ до обрізанні потрібно звільнити його основу. Потім потрібно видалити всі тонкі і непродуктивні лози, залишаючи самі сильні, з яких потім і буде формуватися кущ.

Матеріали та інструменти для обрізки винограду

Перший і головний інструмент для обрізки винограду це секатор. Якщо кущ старий і планується радикальна омолоджуюча обрізка, тоді може знадобитися сучкоріз і ножівка. Всі інструменти повинні бути добре заточеними і обеззараженными. Дезінфекцію можна провести будь-яким спиртовмісним розчином.

Методи обрізки винограду

Обрізання виноградної лози ділиться на три групи:

  • коротка
  • середня
  • довга

Відрізняються вони кількістю нирок, залишених на лозі.

Коротка обрізка винограду. При такій обрізанні на лозі залишається не більше 4 плодоносних нирок. Такий метод застосовують для зовсім молодих кущів. Цей спосіб дозволяє виростити сильні плодоносні пагони з хорошими гронами. На старих кущах такий спосіб застосовується у доповнення до інших видів. Таку обрізку застосовують для одного двох лоз і залишають їх про запас, на випадок пошкодження куща.

Середня обрізка винограду. При такій обрізанні кількість вічок варіюється від 5 до 10. Це найбільш часто використовуваний метод обрізки винограду. Він підходить практично для всіх сортів.

Відео про правильної обрізки винограду для новачків:

Довга обрізка винограду. При такому способі на лозі залишається більше 10 нирок. Використовується він в основному для окремих сортів винограду або при цілеспрямованому вирощуванні довгих пагонів, наприклад при обвитті альтанки.

Основні правила обрізки виноградних лоз

Для того щоб отримати добре плодоносний кущ потрібно знати і головне застосовувати на практиці кілька правил обрізки:

  • При обрізанні пасинків на лозі обов’язково повинен залишатися пеньок. Роблять це для того, щоб не пошкодити нирку.
  • Довжина, яку можна залишити визначається товщиною і розвиненістю втечі. Чим слабкіше втечу, тим довше його обрізають і, навпаки, у здорових пагонів можна залишити частину довше.
  • Надріз роблять на 2-3 см вище нирки.
  • Якщо формується новий плодоносний рукав, то торішню лозу заміщення видаляють повністю, а з двох розвилися пагонів обрізають один для плодоношення інший для заміщення.
  • Якщо на лозі, залишеної для заміщення, у поточному році розвинулися слабкі пагони, то плодоносні гілки формують на гілках попереднього року.
  • Також надходять, якщо на лозі розвинувся тільки один пагін, то в цьому випадку його залишають на заміщення, а плодоносний рукав формують з приросту минулих років.
  • Потрібно намагатися, щоб рани, залишені після обрізки, були з одного боку плодоносного рукава, по можливості всередині. В іншому випадку рукав швидко відмирає.
  • Багаторічні гілки при омолоджувальної обрізки видаляють повністю, не залишаючи пеньків.
  • Якщо необхідно зменшити довжину рукава плодоношення, то на ній залишають один сильний пагін для плодоношення, а пагін заміщення спускають на потрібну довжину.
  • Обрізка винограду це необхідний захід для отримання стабільного врожаю. Проводити її потрібно щорічно, вибираючи оптимальні строки з урахуванням кліматичної зони і сорту вирощуваного винограду. Для того, щоб обрізка була виконана правильно, потрібно дотримуватися основних правил, які можуть здатися для початківця виноградаря складними і незрозумілими.

    Але отримавши практику, можна буде з легкістю проводити обрізання виноградної лози. Для того щоб не відразу ж не розчаруватися в виноградної культури потрібно для початку вибирати для посадки самі прості у догляді сорту.

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *