Вдома / Рецепти та харчування / Дієта при виразці шлунка: рекомендації по правильному харчуванню

Дієта при виразці шлунка: рекомендації по правильному харчуванню

Виразка шлунка — захворювання, захоплююче не тільки травний тракт. Його руйнівний вплив доводиться практично на всі системи організму. Страждають серцево-судинна і нервова системи, людина відчуває біль, порушується загальне самопочуття. Високий ризик прориву виразки і кровотечі, що стає загрозою для життя. Тому лікування виразкової хвороби необхідно проводити під керівництвом і контролем лікаря.

Особливості захворювання

З початку двадцятого століття підхід до лікування виразкової хвороби істотно змінився. Спочатку передбачалося, що основним чинником її виникнення є нерви. Медициною введені у вжиток поняття «стресової» та «шокової» виразок, що пояснює порушення роботи шлунка після стресових ситуацій.

Причини

Проте з часом теорія про виключно неврологічної складової захворювання була спростована. Виділені групи ризику на підставі спостережень і досліджень. Встановлено, що:

  • чоловіки хворіють на виразку 4-7 рази частіше, ніж жінки;
  • захворювання в 3 рази частіше зустрічається серед жителів міст, ніж в сільській місцевості.

Ці дані дозволили зробити висновок про залежність ступеня ризику захворювання про способу життя людини. І виділити кілька основних причин хвороби:

  • надмірне захоплення гострої, пряної їжею;
  • харчування без режиму — рідкісне, всухом’ятку, в поспіху;
  • відсутність в раціоні перших страв;
  • зловживання алкоголем.

У вісімдесятих роках минулого століття виявлена ще одна причина, яка викликає розвиток захворювання, — бактеріальна. Встановлено, що в шлунку людини, при постійному впливі соляної кислоти, може виживати мікроорганізм, що порушує нормальну роботу слизової оболонки. Він отримав назву Helicobacter pylori. В даний час саме йому відводиться основна роль у створенні умов для утворення виразкових пошкоджень стінок шлунка.

За статистикою, бактерію Helicobacter pylori виявляють у тридцяти восьми відсотків хворих на виразку шлунка та у дев’яноста п’яти відсотків хворих на виразку дванадцятипалої кишки.

Але Helicobacter pylori все ж не є основною причиною розвитку виразкової хвороби. Вона лише доповнює комплекс проблем, включаючи порушення харчування, нервовий стрес. Її вражаюча дія на слизову оболонку шлунка можуть ефективно стримувати місцеві захисні фактори, зокрема, слиз. При збільшенні загального числа агресивних факторів місцева захист вже не справляється. Виникає локальний дефект слизової оболонки шлунка, яке посилюється впливом соляної кислоти, пептін і жовчі.

Симптоми

Виникнення захворювання порушує роботу шлунково-кишкового тракту в цілому. Нерідко воно супроводжується гастритом, холециститом, коли патогенний процес втягуються шлунок, жовчний міхур, підшлункова залоза. Хвороба викликає дискомфорт і ніколи не протікає безсимптомно.

У початковій стадії хворий може відзначати такі симптоми.

  • Біль. Відчуття локалізуються в області шлунка і виникають регулярно. Якщо хворобливі відчуття, буквально «згортати» людини навпіл, виникають після їжі, висока ймовірність утворення ушкоджень слизової оболонки саме в шлунку. Якщо ж біль супроводжує періоди між їжею (так звані «голодні напади»), це свідчить про виразкове ураження дванадцятипалої кишки.
  • Печія. Пов’язана з викидом соляної кислоти з шлунку в стравохід, що відбувається внаслідок порушення його травної функції. Може супроводжуватися «кислої» відрижкою.
  • Втрата ваги. Хворий стрімко худне. У комплексі з іншими симптомами це дозволяє з високою ймовірністю діагностувати виразкову хворобу.

Рекомендуємо прочитати:

Лікування виразки має здійснюватися виключно під контролем лікаря. Сучасні техніки дозволяють нормалізувати стан хворого і усунути хворобливі дискомфортні відчуття. Пацієнту призначають антибактеріальну терапію та препарати, що прискорюють загоєння, в тому числі пантотенову кислоту, вітамін U.

Роль правильного раціону при виразці шлунку

Дієта при виразці шлунка є найважливішим чинником успішного одужання. Сама по собі вона не надає лікувального ефекту, як, наприклад, при подагрі. Але забезпечує можливість ефективного впливу лікарських препаратів, знижує навантаження на травну систему, зменшує інтенсивність вироблення соляної кислоти і зменшує больові напади. При дотриманні правильної дієти в період лікування стан хворого швидко нормалізується.

Принципи лікувального харчування

Як харчуватися при виразці шлунка, в обов’язковому порядку уточнює лікар при призначенні терапії. Існують єдині принципи, прийняті в міжнародній терапевтичній практиці.

  • Дотримуйтеся дієти, що щадить. Їжа не повинна служити подразником слизової оболонки шлунка, тому заборонено вживання продуктів з грубою структурою, а також страв у гарячому і холодному вигляді. Їжте м’яку, слизову, теплу їжу.
  • Дотримуйтесь «стіл 1». Дієта 1 — рекомендований стандарт для хворих виразковою хворобою. У період загострення протягом десяти-п’ятнадцяти днів дотримуйтеся «столу 1а», який передбачає вживання страв в рідкому або желеподібному вигляді. Надалі рекомендується перехід на «стіл 1б», якому відповідає пюрированная і кашкоподібна їжа. У період стійкої ремісії слід керуватися правилами стандартної дієти 1», що передбачає пухку консистенцію продуктів, їх вживання у перетертому або добре подрібненому вигляді.
  • Подрібнюйте їжу. Пюрированная, желеподібна їжа не тільки має обволікаючі властивості і легше засвоюється організмом. У такій консистенції вона не стимулює вироблення соляної кислоти, що дозволяє переносити період загострення без вираженого болю.
  • Їжте частіше, менше рухайтеся. Дієта при виразці шлунка в період загострення передбачає дробове харчування невеликими порціями. Рекомендується ділити добовий раціон мінімум на 5, а краще 6-7 прийомів. При цьому їжа повинна містити мінімальний обсяг вуглеводів, так як вони створюють додаткове навантаження на шлунок і стимулюють апетит. Обмеження вуглеводів спричиняє зниження загальної енергетичної цінності раціону, що служить основою рекомендації про необхідність дотримання хворим ліжкового режиму.
  • Включайте в раціон більше білкової їжі. Білок — будівельний матеріал нашого організму, і для ефективної регенерації тканин тіла потрібен саме він. Їжте якомога більше продуктів з високим вмістом тваринного білка.
  • Не забувайте про цінні жири. Зокрема, про рослинну олію, яка має включатися в кожний прийом їжі. Ненасичені жири володіють переважною дією відносно секреції соляної кислоти, крім того, самі активно беруть участь в регенерації тканин, нормалізують роботу серцево-судинної системи і підтримують правильну роботу кишечника.
  • Зменшіть кількість солі. Вона підвищує кислотність шлунка, викликаючи дискомфорт, і збільшує період відновлення. Використовуйте мінімальну кількість солі в приготуванні страв.
  • Додайте до раціону вітаміни. Регенерація тканин викликає потребу в ряді вітамінів, які складно отримати досить убогого раціону. Тому правильне харчування при виразці шлунка передбачає прийом полівітамінних комплексів з високим вмістом аскорбінової кислоти, ретинолу, рибофлавіну, тіаміну.

Тривалість дотримання дієти, що щадить залежить від загального самопочуття пацієнта. Якщо терапія протікає без ускладнень, спостерігається тенденція до одужання, скорегувати раціон можна вже через три-чотири місяці. Стандартна тривалість дієтотерапії становить шість місяців.

Навесні і восени слід приділити особливу увагу правильному харчуванню. У міжсезоння хвороба, як правило, рецидивує, навіть якщо раніше було проведено комплексне лікування. Правильне меню згладить неприємні симптоми або зовсім уникнути рецидиву.

Корекція раціону при ускладнених станах

Дієта при виразці шлунка і 12-ти палої кишки повинна коригуватися в залежності від супутніх ускладнених станів.

  • Вегетосудинна дистонія. Одночасно з проявами виразкової хвороби можуть виникати симптоми порушення серцево-судинної системи. При наявності серцебиття, зміни параметрів артеріального тиску, частою пітливості слід максимально знизити обсяг вуглеводів в раціоні зважаючи на їх збудливої дії на нервову систему. Хороший ефект досягається при видаленні з раціону простих вуглеводів, швидко засвоюються організмом: цукру, солодких десертів, меду.
  • Стрімка втрата ваги, повільне загоєння виразкової поверхні. Ці стани можуть свідчити про загальному виснаженні організму, якому не вистачає ресурсів для регенерації. Необхідно максимально збагатити раціон білковою їжею, додати вуглеводи і вітаміни. На жаль, до загального ослаблення організму призводить тривале перебування на дієтах періоду загострення — 1а і 1б. Тому довше рекомендованого періоду дотримуватися їх не варто.
  • Прорив виразки. При утворенні проривної виразки шлунка хворому потрібна екстрена госпіталізація. Сильна кровотеча, яке завжди супроводжує це ускладнення, критично небезпечно для життя. В перші дві доби виключається будь-яка їжа. Коли кровотеча припиняється, допускається харчування малими порціями, до двохсот мілілітрів на добу, буквально по столовій ложці за один прийом. Раціон складається виключно з холодних рідин, зокрема, молока або вершків, рідкого киселю. При поліпшенні стану до раціону додають сирі яйця, сметану, супи зі слизовими крупами.
  • Анемія. Є наслідком крововтрати, тому раціон навіть після незначної кровотечі повинен бути скоректований. Рекомендується насичене харчування високої енергетичної цінності, що включає великий обсяг білкової їжі в подрібненому, пюрированом вигляді. Обсяг жирів обмежується, при цьому обов’язково вводяться полівітаміни та мікроелементи, які стимулюють нормалізацію функції кровотворення. Рекомендований прийом заліза, міді та марганцю, аскорбінової кислоти, вітамінів групи В і РР.
  • Холецистит, ураження печінки. Залучення жовчних шляхів і печінки в деструктивний процес потребує значної корекції дієти. У цьому випадку харчування при виразці шлунка в період загострення визначається рекомендаціями лікувального стола № 5 (дієта № 5) зі збільшенням у раціоні білкової їжі, зниженням рівня споживання жирів і постачання організму простими вуглеводами, необхідними для відновлення клітин печінки і запасу глікогену. Джерелами простих вуглеводів можуть бути простий цукор або мед, нежирні кондитерські вироби.
  • Порушення роботи кишечника. Шлунково-кишковий тракт може відреагувати на утворення виразки численними проблемами. Часто відбувається супутнє розлад кишечника, що проявляється запорами або, навпаки, проносами, інтенсивним здуттям і метеоризмом. При ускладненні дефекації необхідно включати в раціон перетерті плоди з проносним ефектом, наприклад, чорнослив або буряк. Пронос, здуття коригуються зменшенням простих вуглеводів у раціоні, якими харчується патогенна мікрофлора.

Необхідність в обліку поточного стану хворого та оперативне реагування на зміну картини захворювання — найважливіший принцип, який має демонструвати дієта при виразці шлунка в домашніх умовах.

При цьому хворому слід уважно і чуйно прислухатися до своїх відчуттів, стежити за роботою травного тракту, регулярно консультуватися з фахівцем з приводу тих чи інших змін. Корекція раціону і адаптація його до потреб пацієнта в конкретний момент часу дозволяє значно поліпшити стан, знизити дискомфорт, прискорити одужання.

Вибір продуктів для дієти

«Найважливіший принцип лікування захворювання полягає у щажении травної системи, — коментує лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Тому до вибору продуктів необхідно підходити обгрунтовано».

Стандартне харчування

В період лікування і ремісії виключені продукти, які надають подразнюючу дію на шлунок і травний тракт в цілому.

Типи блюдПродуктыОвощи і фрукти, збагачені грубої клетчаткойОгурцы, капуста, аґрус, финикиПродукты тваринного походження з вираженою сполучної тканьюЖилистое м’ясо, хрящі, шкіра птиці і риби, салоПродукты, що стимулюють вироблення шлункового соку
пряностиСоленья, копченості, маринади, фруктові, овочеві соки, відвари, бульйони з м’яса, грибів, рыбыНапиткиГазированные напої, кава, какаоСпецииГорчица, хрін, перець, оцет, інші гострі і кислі приправи

Ці продукти повинні бути виключені з меню на кожен день на період не менше чотирьох місяців після загострення. Не допускається їх вживання протягом двох-чотирьох тижнів навесні і восени, при настанні періодів рецидивування хвороби.

Продукти і страви, які допускає дієта, повинні вживатися в теплому вигляді, подрібненими або протертими, пюрированными. Рекомендації про те, що можна їсти, стосуються таких продуктів.

Типи блюдОсобенностиСупыВегетарианские, на картопляному або морквяному відварі;
молочні з додаванням розварених круп (рису, геркулеса, манної);
молочні, з макаронними виробами;
супи пюре з протертими овочами, додаванням окремо відвареного нежирного мясаХлебобулочные изделияХлеб пшеничний підсушений або вчорашньої випічки;
сухе печиво, бісквіт;
булочки здобні;
тістечка печені з начинками з яблук, відвареного м’яса або риби, фруктового повидла;
ватрушки творожныеМясные блюдаПаровые, відварні страви з яловичини, баранини, нежирної свинини, курятини, індички;
відварна телятина, курча, кроликБлюда з рыбыОтварная риба нежирних сортів шматком;
запечений стейк з риби без шкіри;
рибні котлети, приготовлені на паруМолочные продуктыМолоко, вершки, некислий кефір, кисле молоко, свіжий сир, сметана невеликий жирності, сирники запечені, ліниві вареники, пудинги, негострий сырЯйцаВ сирому вигляді, омлет, відварні всмяткуКрупыМанная, рис круглий, гречана, овсянаяОвощиОтварные і протерті овочі, у тому числі: картопля, морква, цвітна капуста, буряк, зелений горошок, рання гарбуз, кабачок ранній, солодкі помідори, укропДесертыЗапеченные, відварені ягоди і фрукти; фруктові і ягідні пюре, муси, желе; крем вершковий; кисіль молочний; мед; варення без кислинки; зефір

З напоїв вибирайте:

  • неміцний чай;
  • трав’яний чай;
  • відвар шипшини;
  • чай або кава з молоком.

Список продуктів дієти при виразці шлунка виключає можливість вживання білокачанної капусти. Проте в ній міститься цінна речовина — вітамін U, який отримав назву «противиразковий фактор». Він підсилює процеси регенерації тканин та нормалізує секрецію шлунка. Отримати його можна з капустяного соку. Пийте капустяний сік свіжовичавлений до чотирьох разів на день по одній склянці перед їдою.

Меню

Пропонуємо меню на тиждень і рецепти дієти при виразці шлунка.

День неделиПрием пищиПродукты і блюдаПонедельникЗавтракРисовая каша молочна;
відвар шиповникаВторой завтракЯйцо некруто;
тост з підсушеного хліба з маслом;
компот з сухофруктовОбедПюре картопляне;
філе судака отварноеЛанчБисквит;
чай з молокомУжинПуддинг сирний;
молокоВторникЗавтракЛенивые вареники;
слабка кава з молокомВторой завтракЖеле фруктове;
печиво галетноеОбедКаша протерта вівсяна;
філе кролика отварноеЛанчЧай з молоком;
зефирУжинВермишель з тертим сиром;
відвар шиповникаСредаЗавтракКаша манна з варенням;
відвар шиповникаВторой завтракТост з підсушеного хліба з маслом і нежирним сиром;
трав’яний чайОбедПюре комбіноване овочеве з картоплі, моркви та цвітної капусти;
куряча котлета пароваяЛанчЯблоко, запечене з медом;
компот з свіжих фруктів і ягодУжинОмлет паровий з двох яєць;
молокоЧетвергЗавтракТворог нежирний, збагачений кальцієм;
Тост із пшеничного хліба з масломВторой завтракПюре фруктове з банана і запеченого яблокаОбедРисовый суп на овочевому бульйоні;
відварене куряче філе;
тост із пшеничного хліба з масломЛанчПаштет з курячого філе з морквою;
кисіль фруктовыйУжинСуп молочний з вермішеллю;
трав’яний чайПятницаЗавтракКаша гречана з молоком;
відвар шиповникаВторой завтракТворог з додаванням запеченого яблука;
молокоОбедСуп картопляний з кропом;
стейк окуня або тріски, запеченныйЛанчПастила фруктова;
компотУжинКаша вівсяна молочна з цукром;
чай травянойСубботаЗавтракОмлет паровий з двох яєць;
тост із пшеничного хліба з маслом і нежирним сыромВторой завтракЗапеканка сирна;
молокоОбедСуп-пюре овочевий на вегетаріанському бульйоні;
сухарикиЛанчКисель фруктовий;
бисквитУжинКотлеты рибні парові;
Чай з молокомВоскресеньеЗавтракОвсяная каша слизова;
яйце некруто;
тост із пшеничного хліба з маслом і нежирним сыромВторой завтракПюре м’ясне;
підсушений хлебОбедКаша рисова з маслом;
ікра кабачковаяЛанчТост з пшеничного хліба з маслом і нежирним сиром;
чай з молокомУжинЛенивые вареники;
сметана

Меню рекомендовано на період дотримання дієти на етапі ремісії. При задовільному стані і успішне одужання допускається включати в раціон м’які, солодкі фрукти, а також помідори в цілому вигляді.

Після операції

Харчування при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки після операції призначає лікуючий лікар. Стандартна рекомендація — дотримуватися голод до двох днів з метою початкового загоєння швів. Надалі дотримуються наступних вимог.

  • На третій день. Хворий може харчуватися відповідно з дієтою 0а за умови, що у нього відсутня здуття живота. Харчування дробове, до семи разів на добу. Консистенція страв виключно рідка або у вигляді желе. Перший прийом їжі повинен бути найменшим, в розмірі однієї чайної ложки. У такій кількості щогодини хворому пропонують розведені водою соки, желе з фруктів, слабкий м’ясний бульйон. Протягом двох днів об’єм разової порції збільшують і переводять хворого на шести-семи разове харчування.
  • На шостий день. Поступове розширення раціону і доведення його до стандартної дієти столу № 1 шляхом введення протертих каш, слизових супів, яєць некруто або у вигляді парового омлету.

Раціон повинен містити максимальний обсяг білкових компонентів і вітаміни, тоді як вуглеводи, особливо прості, слід звести до мінімуму. Це дозволить наситити раціон необхідне хворому спектром корисних речовин при малому об’ємі порцій.

Дієта при виразці шлунка виконує важливу терапевтичну функцію. Вона визначає успішність лікування захворювання, тому слід суворо дотримуватися її рекомендацій. Щадне харчування знижує інтенсивність вироблення шлункового соку, стимулює регенерацію тканин, зменшує біль і дискомфорт. Дотримуватися правильний раціон необхідно до успішного завершення лікування.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *