Вдома / Рецепти та харчування / Дієта після видалення жовчного міхура: продукти, меню, рекомендації

Дієта після видалення жовчного міхура: продукти, меню, рекомендації

Видалення жовчного міхура — серйозне втручання в роботу травного тракту. Але виконане за чіткими показаннями, воно сприяє нормалізації функцій, порушених запальним процесом і ущільненням каменів. Коректне харчування забезпечує тривалий ефект. Адже видалити жовчний — зовсім не означає, убезпечити себе від утворення каменів у майбутньому. Без належної дієти вони можуть знову сформуватися, але вже в жовчних протоках.

Ризики після операції

Жовчний міхур є допоміжним органом у травній системі. Жовч в ньому не утворюється, а лише накопичується, і в момент надходження їжі викидається в дванадцятипалу кишку. Якщо функція жовчоутворення порушена, виникають умови для формування каменів (конкрементів).

Їх утворення сприяють:

  • застій жовчі внаслідок неправильного раціону харчування з тривалими перервами між прийомами їжі;
  • інфекційні захворювання жовчовивідних шляхів, провокують запалення;
  • порушення метаболізму внаслідок некоректного раціону з високим рівнем холестерину.

Як правило, до формування конкрементів призводить комплекс проблем. І після операції частина з них залишається. Неправильні харчові звички, насичені тваринними жирами раціон, зайва вага і пов’язані з ним порушення метаболізму сприяють подальшому утворенню конкрементів безпосередньо в протоках печінки.

Правильна дієта після видалення жовчного міхура забезпечує коректне засвоєння продуктів, нормалізує травлення, захищає від утворення нових каменів і інших проблем в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Розглянемо характерні проблеми післяопераційного періоду.

Розлад травлення

Жовч бере участь у травленні в концентрованому вигляді. Виробляється печінкою, вона накопичується в жовчному міхурі, де її склад стає більш насиченим, ферментноактивным. Якщо ж жовчного міхура немає і накопичуватися ніде, жовч в невеликих обсягах постійно витікає з печінки і проникає у дванадцятипалу кишку.

При цьому змінюється не тільки склад, але і кількість. Тому травний тракт не може справлятися з «важкою» жирною їжею, а також з великим її обсягом. Після рясної трапези або вживання «заборонених» продуктів виникають розлади травлення. Вони проявляються вагою в животі, що тягнуть болями, нудотою.

Повторне утворення конкрементів

Основною причиною появи каменів є порушення складу жовчі, що тягне її застій і подальші негативні наслідки. Після операції причина хвороби не зникає. Рясні і рідкісні трапези, вживання жирної їжі, малорухливий спосіб життя підтримають вашу печінку у формуванні нових конкрементів.

Метеоризм і здуття живота

Ці проблеми часто супроводжують людей в перші місяці після операції. Викликає їх зростання несприятливої кишкової мікрофлори, яку раніше гнітила насичена ферментами жовч. Ослаблена і неконцентрированная, вона вже не настільки активна відносно патогенної мікрофлори, яка викликає процеси гниття і бродіння в кишечнику. «Допомагаючи» патогенним бактеріям певними видами їжі, ви сприяєте збільшенню проблеми.

Рекомендуємо прочитати:

«Дотримання принципів здорового харчування — найважливіше правило дієти після операції по видаленню жовчного міхура, — коментує лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук Олександр М’ясників. — Овочі і фрукти, менше м’яса і більше риби, замість звичайних молочних продуктів — знежирені, це те, що можна їсти. Традиційно лікарі рекомендують часте і дробове харчування».

Принципи дієти після видалення жовчного міхура

«Каменеутворення викликають обмінні порушення. Їх необхідно коригувати з допомогою раціону, — уточнює лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Вибираючи правильні продукти, ви зможете уникнути проблем, характерних для післяопераційного періоду, і не допустити утворення нових каменів».

Коригувати слід складу раціону з урахуванням потреби організму в основних компонентах харчування.

  • Жири. Конкременти, що складаються з холестерину, у великій кількості присутні в тваринних жирах. Обсяг його споживання слід максимально знизити, виключивши з меню жирні, холестеринвмісні продукти: печінка, жирні сорти м’яса і риби, жовток яєць. При цьому цінні ненасичені жири в раціоні повинні зберігатися, так як вони сприяють розрідженню жовчі і перешкоджають каменеутворенню. Мова йде про рослинних оліях, таких як соняшникова, кукурудзяна, лляна, оливкова.
  • Вуглеводи. Найважливіша складова раціону, але до їх вибору слід підходити обдумано. Справа в тому, що вуглеводи, що містяться у випічці і крупах, стимулюють закислення жовчі, що служить додатковим чинником для утворення каменів. Легко засвоювані вуглеводи, що містяться в цукрі та стравах з ним (мармелад, варення, пастила) такої дії не надають, але містять занадто багато «порожніх калорій», що стимулюють набір ваги і порушення метаболізму.
  • Білки. Достатнє надходження в організм білкової їжі необхідно для нормалізації роботи печінки, стимулювання оновлення її клітин. Повноцінний білок міститься в яєчному білку, сирі, нежирних видах риби і м’яса.
  • Вітаміни. Особливу увагу в харчуванні після операції по видаленню жовчного міхура слід приділити вітамінів, які беруть участь у функції печінки. Для підтримки її регенерації необхідно вживати продукти або вітамінні комплекси з вмістом аскорбінової кислоти, вітамінів групи В і К. Включайте в раціон комплекси з ретинолом. Його недолік сприяє кристалізації жовчі.

Добовий раціон повинен включати основні групи продуктів у таких пропорціях:

  • 25 відсотків білків — легкодоступні, добре засвоювані страви з м’яса, птиці, риби, молочних продуктів;
  • 25 відсотків жирів — ненасичені рослинні олії, невелику кількість тваринних жирів з молокопродуктів;
  • 50 відсотків вуглеводів — правильні «повільні» вуглеводи з зернових культур, овочів і фруктів, в невеликій кількості з простих цукрів.

«Жовчнокам’яна хвороба надзвичайно рідко виникає у вегетаріанців, — зазначає лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — А також у людей, які часто вживають бобові продукти, апельсини і горіхи. Немає єдиного думки, чому саме ці продукти знижують ризик утворення каменів. Можливо, причиною тому — клітковина, а можливо — рослинні білки. Відомо, що вони розріджують холестерин і не дозволяють формувати щільні жирові згустки».

Правила харчової поведінки

Також правильне харчування після видалення жовчного міхура повинно базуватися на наступних принципах.

  • Пийте мінеральну воду з лужним складом. Містяться в ній солі магнію ощелачивают жовч і попереджають її застій.
  • Не вживайте каву і міцний чай. Кофеинсодержащие напої стимулюють скорочення жовчних шляхів. Після їх вживання ви, швидше за все, будете відчувати дискомфорт від печінкової коліки.
  • Не голодуйте. Доведено, що дієта з різким обмеженням обсягу споживаної їжі і низьким рівнем жиру провокують каменеутворення. Це пов’язано зі зниженням потреби жовчі в травленні. Вона накопичується, застоюється в жовчному міхурі, а при його відсутності — в протоках, ущільнюється і кристалізується. Ризик появи конкрементів при голодуванні зростає на сорок відсотків.
  • Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Для здорової людини безпечно давати відпочинок травній системі протягом восьми годин, тобто в період нічного сну. Якщо людина рано вечеряє і пізно снідає, ризик утворення каменів зростає. У переважній більшості випадків вони виявляються у людей, що воліють пропускати сніданок. Після операції період спокою для травної системи повинен бути ще меншим — не більше п’яти-шести годин. У цьому випадку ваш організм зможе продукувати досить жирних кислот, здатних розчиняти холестерин.
  • Слідкуйте за вагою. Зайва вага є стимулюючим фактором каменеутворення. За статистикою, у шість разів частіше страждають цим захворюванням люди з надлишковою масою тіла. Навіть надлишок маси в десять кілограмів в два рази збільшує ризик жовчнокам’яної хвороби або рецидиву утворення конкрементів. Особливо схильні до захворювання і його повторного прояву жінки з надлишковою масою тіла, у віці старше сорока років.
  • Вживайте жири. Вважається, що меню на кожен день дієти після видалення жовчного міхура може включати виключно знежирені продукти. Ця думка помилкова. Повне виключення жирів, навпаки, стимулює формування нових каменів. Жир потрібен нашій травній системі, щоб спонукати жовчовивідні шляхи до викиду жовчі. Коли в раціоні немає продуктів, для розщеплення яких потрібна жовч, вона застоюється і ущільнюється. Вживайте рослинна олія щодня, не менше, ніж у трьох прийомів їжі протягом дня. Додавайте не менше двох чайних ложок в страви.
  • Не уникайте алкоголю. Вживання алкоголю — ще один спірний фактор дієти. З одного боку, необхідно піклуватися про здоров’я печінки, а з іншого — алкоголь знижує ризик утворення каменів. За даними досліджень, алкогольні напої в невеликій кількості зменшують ризик рецидиву хвороби на сорок відсотків. «З алкоголем необхідно бути обережними, але вживати його потроху можна, — уточнює лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Половина келихи червоного вина в день принесе лише користь».
  • Пийте воду. Достатній об’єм води в організмі знижує щільність жовчі. Випивайте не менше півтора літрів на добу, поступово доводячи цей обсяг до рекомендованого — 30 мл на кожен кілограм вашої ваги.

Дієта після видалення жовчного міхура — щадна, але з вмістом достатнього обсягу продуктів. Її калорійність становить 2500-2900о Ккал в добу, що адекватно енергетичних потреб дорослого чоловіка. Загальний обсяг продуктів слід розділяти на малі порції і вживати протягом дня. Таких прийомів їжі може бути 5-7, а максимальна перерва між ними — не більше шести годин.Повсякденний раціон

Раціон харчування після видалення жовчного міхура визначається періодом, що минув з моменту проведення операції.

Протягом тижня

Проведення операції під загальним наркозом виключає можливість вживання їжі в перші 12 годин. Меню на тиждень визначається лікуючим лікарем, у відповідності з загальними рекомендаціями.

  • Перші годинник. Заборонено вживання рідини і будь-якої їжі. Щоб зменшити спрагу, допускається лише протирати губи вологою губкою або полоскати рот.
  • Через 12 годин. Вибір їжі по рекомендації лікаря. Допускається рідка їжа в невеликому обсязі (кисіль, суп).
  • На другу добу. Рекомендована дієта 0а, що включає рідкі і желеподібні страви: нежирні м’ясні бульйони, слизові круп’яні відвари, фруктові киселі, желе, відвар шипшини.
  • На третю-п’яту добу. Розширення попередньої дієти слизовими круп’яними супами на овочевому відварі, рідкими кашами з гречаної, вівсяної, рисової круп, паровим білковим омлетом, яйце некруто.
  • На шосту добу. Переведення пацієнта на дієту 5а, якої слід дотримуватися протягом тижня. Вона включає нежирні сорти м’яса, птиці і риби, тушковані або приготовані на пару, нежирні молочні та молочнокислі страви відварні і парові овочі, молочні супи.

При проведенні лапароскопії дієта після видалення жовчного міхура по днях буде менш жорсткою. Менше оперативне втручання в організм, як правило, виключає складний і тривалий реабілітаційний період.

  • Перші годинник. Пацієнту дозволений прийом рідин, не допускається вживання твердої їжі.
  • Через 12 годин. Вибір їжі по рекомендації лікаря. Допускається рідка їжа в невеликому обсязі (кисіль, суп).
  • На другу добу. Прийом рідин без обмежень, рекомендована легка їжа в невеликих кількостях. Вживайте нежирне відварне м’ясо, рибу, паровий омлет, бульйони, сир, фрукти.
  • На третю добу і в подальшому. Допускається перехід на звичайне харчування у відповідності з дієтою 5. Пацієнту рекомендується дотримуватися «столу 5» протягом усього життя.

Ваше завдання в цей період — не навантажувати травний тракт їжею. Йому необхідно адаптуватися до нових умов роботи. Крім того, слід вживати продукти, які будуть стимулювати активність кишечника і попередять ризик запорів. Останні особливо небезпечні в післяопераційний період, так як спричиняють ризик розбіжності свіжих швів.

Рецепти страв в цей період вкрай прості. Вони включають лише два-три компонента. На третій день після операції можна овочеві суфле, які служать хорошою профілактикою запорів.

Приготування

  • Натріть на дрібній тертці моркву чи буряк середнього розміру.
  • Викладіть в сотейник, залийте гарячою водою і тушкуйте до м’якості.
  • Перекладіть у форму для запікання, додайте столову ложку нежирного молока і збитий білок одного яйця.
  • Запікайте в розігрітій духовці 20 хвилин при температурі 180 градусів.
  • Овочі, приготовані на пару, відварені або тушковані, повинні складати основу вашого раціону в майбутньому. Спробуйте готувати з них різноманітні страви, і ви побачите, наскільки насиченим стане ваше меню.

    Через тиждень

    В цей час організм лише перенастроює функції травлення. Тому зараз особливо важливо уникнути зривів в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Як правило, людина вже перебуває вдома, тому є можливість готувати різноманітні страви і акуратно вводити в раціон нові продукти.

    • Відварюйте, готуйте на пару, тушкуйте продукти. Заборонено обсмажування на сковороді, під грилем. Готуйте страви в мультиварці, пароварці, духовці.
    • Вживайте їжу оптимальної для вас консистенції. Подрібнювати або пюрировать її без необхідності не потрібно.
    • Їжте 6-7 разів на добу. Так ви допоможете організму ефективніше перетравлювати їжу.
    • Їжте в один і той же час. Привчайте організм виробляти жовч до певного часу. Зважаючи на те, що їй ніде накопичуватися і «чекати своєї години», слід забезпечити їй можливість негайного використання.
    • Вечеряйте за дві години до сну. Рання вечеря і тривалу перерву в живленні під час сну сприяють затримці жовчі в протоках і формуванню каменів.
    • Слідкуйте за температурою їжі. Страви повинні бути теплими.

    Протягом перших двох тижнів заборонені свіжі овочі і фрукти. Причина — в їх дражливому вплив на травний тракт.

    Тому включайте в меню на тиждень наступні страви:

    • молочний суп;
    • запіканку з сиру з яєчним білком;
    • суфле м’ясне, приготоване на пару;
    • рулет із курячого філе, запечене в духовці;
    • йогурт і кефір з лактобактеріями;
    • рідку круп’яну кашу;
    • білковий омлет;
    • нежирний сир (сирний).

    Ці страви однаково добре підійдуть для дитини і дорослого в перший місяць після операції. Незважаючи на деяку обмеженість меню, ви зможете готувати і вживати досить різноманітні страви і продукти. Наприклад, спробуйте приготувати молочно-овочевий суп.

    Приготування

  • Влийте в каструлю молоко і воду в однаковій пропорції.
  • Додайте подрібнені овочі після закипання: цибулю, моркву, картоплю.
  • Всипте промитий шліфований рис.
  • Відварюйте до готовності компонентів.
  • Підсолити.
  • Не заборонені в цей період солодощі. Разом з неміцним чаєм ви можете вживати натуральні желе, пастилу або зефір.

    Через місяць

    «Дієта після місяця видалення жовчного міхура спрямована на подальше відновлення організму, — уточнює лікар-дієтолог Наталія Семенникова. — При нормальному перебігу процесу можна поступово розширювати перелік страв, використовуючи в ньому лише дозволені продукти».

    По суті, нинішній раціон збережеться незмінним і через 2 місяці, і через 6 місяців. Його основу становить дієтичний стіл № 5 (дієта № 5), рекомендований для людей з порушеннями роботи печінки і жовчовидільної системи.

    Вам слід запам’ятати список продуктів, заборонених до вживання, і уникати їх.

    • Жирні сорти м’яса. Під забороною баранина жирна яловичина, свинина, качка. Не допускається вживання сала.
    • Наваристі м’ясні бульйони. Допускається вживання нежирних бульйонів з птиці.
    • Смажені продукти. Для перетравлення вони вимагають високої концентрації жовчі, яку ваш ШКТ зробити вже не може.
    • Морозиво та інші холодні страви, в тому числі напої. Холод може спровокувати спазм жовчовивідних шляхів і виникнення больових відчуттів.
    • Гострі приправи і страви з ними. Викликають активне виділення жовчі і порушення травного процесу.
    • Кондитерські вироби з маргарином, маслом. Заборонені торти, тістечка з кремом.
    • Газовані напої. В них міститься вуглекислий газ подразнює травний тракт.

    З алкогольних напоїв не рекомендується сухе вино. Також уникайте кислих продуктів, в тому числі фрукти (ківі, цитрусові), маринадів і страв, що містять оцет.

    Вживайте білкові страви: нежирне м’ясо курчати, сир у вигляді запіканки, суфле з м’яса з яєчним білком. Такі продукти стимулюють розрідження жовчі, що знижує ризик повторного появи каменів.

    Вам рекомендовані наступні страви:

    • супи на овочевому або пісному бульйоні;
    • відварне м’ясо;
    • парові або тушковані овочеві гарніри з кабачка, гарбуза, моркви, капусти, буряків;
    • відварну картоплю шматочками або пюре з невеликою кількістю нежирного молока;
    • тушкована нежирна риба;
    • відварені морепродукти — філе кальмара, мідії;
    • запіканка з сиру;
    • фруктові десерти — мармелад, пастила.

    Відварне м’ясо, особливо приготоване без спецій, здається прісним. Але не обов’язково вживати його лише в такому вигляді. Пропонуємо вам рецепт телятини, запеченої у фользі.

    Приготування

  • Промийте філе телятини, покладіть в ємність.
  • Залийте молочної сироваткою і залиште на ніч.
  • Струсніть м’ясо, натріть сіллю, загорніть у фольгу.
  • Випікайте 2 години при температурі 180 градусів.
  • Завдяки вымачиванию в сироватці філе придбає м’якість і особливо ніжний смак. Їжте його з овочевим гарніром.

    Через три місяці

    Як правило, через 3 місяці раціон включає весь набір дозволених продуктів. За відгуками, за цей час встигають виробитися харчові звички і уподобання, завдяки чому початкові «обмеження» перетворюються на спосіб життя і харчування.

    Ваш травний тракт звик до нових умов роботи. Безумовно, всі заборонені продукти для вас такими і залишаються. Але ось свіжі фрукти і ягоди ви цілком можете собі дозволити. Потроху пробуйте полуницю, малину, персик, абрикос, уникаючи кислих продуктів і віддаючи перевагу солодким. Влітку їжте кавуни — вони для вас особливо цінні.

    В цей період і в майбутньому ви можете без остраху вживати досить велику кількість страв.

    Таблиця — Варіанти раціону через 3 місяці після видалення жовчного міхура

    Прийом пищиПродукты, блюдаЗавтракКартофель відвареної або пюре;
    круп’яна каша (рисова, вівсяна, гречана, пшенична, перлова);
    салат овочевий, вінегрет;
    омлет білковий паровий;
    м’ясо або риба, приготовані на пару;
    бутерброд з сыромВторой завтракЗапеченное яблуко;
    несолодкі фрукти;
    ягоди;
    горіхи;
    сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив)ОбедВинегрет;
    овочевий салат;
    суп овочевий, борщ;
    супи м’ясні, рибні, з фрикадельками;
    відварне, запечене м’ясо, риба;
    овочеві гарніри тушковані з капусти, кабачків, моркви, гарбуза, буряка, картофеляПолдникЙогурт;
    біо-кефір;
    простокваша;
    молоко з галетним печивом;
    кисіль фруктовий або ягідний;
    несолодкі фруктыУжинЗапеканка сирна;
    омлет білковий паровий;
    запіканка з овочів і крупыПеред сномЙогурт;
    простокваша;
    біо-кефір;
    сік фруктовий;
    несолодкі фрукти

    Напої:

    • слабкий чай;
    • молоко;
    • чай з молоком;
    • відвар шипшини;
    • сік фруктовий;
    • компот із сухофруктів.

    Приділіть особливу увагу кисломолочних продуктів в раціоні. Біо-кефір, йогурт з високим вмістом лактобактерій допоможуть у нормалізації кишкової мікрофлори, порушеною у відсутності концентрованої жовчі.

    Якщо метеоризм, здуття зберігаються, зверніться до лікаря. Фахівець порекомендує вам препарати з вмістом біфідобактерій і пребіотики, які допоможуть підтримувати правильну мікрофлору кишечника.

    Дієта після видалення жовчного міхура — єдиний спосіб зберегти здоров’я і навчити організм жити в нових для нього умовах. Розуміння цінності правильного харчування дозволить вам сформувати коректний і корисний раціон. До нього увійде більшість продуктів, які ви звикли бачити на своєму столі, але ймовірно, в іншій обробці. А харчування невеликими порціями, коректний питний режим і відмова від гострих, кислих страв захистять від дискомфорту і хворобливих відчуттів.

    vidpovidi

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *