Вдома / Рецепти та харчування / Дієта при подагрі: традиційні та нові рекомендації по харчуванню

Дієта при подагрі: традиційні та нові рекомендації по харчуванню

У середні століття подагру називали «хворобою королів і аристократів», присвячували їй не лише наукові праці, але й оспівували в ліричних творах. Причиною тому — поширеність захворювання серед «кращих представників людства. Традиційно хвороба супроводжувала тих, хто міг собі дозволити багато і смачно їсти, вживати велику кількість алкоголю, тобто правителів, знати, чиновників, наближених до двору учених і людей мистецтва.

Особливості захворювання

Подагра проявляється підвищеним утворенням в організмі сечової кислоти і відкладенням її кристалів (моноуратов натрію) в тканинах. У переважній більшості випадків вони осідають в суглобах, викликаючи їх запалення, набряклість і болючість.

Симптоми

Симптоми подагри характерні, але, на жаль, у період вираженої симптоматики захворювання набуває незворотного характеру. На першому етапі воно розвивається безсимптомно, непомітно. Уточнити ймовірність розвитку можна лише за аналізом крові, в якому повинен спостерігатися підвищений рівень сечової кислоти. Але навіть в цьому випадку говорити про однозначний наявності захворювання некоректно, так як підвищення рівня сечової кислоти може супроводжувати і інші захворювання, в тому числі сечокам’яну хворобу, запальний процес, пухлинні утворення.

Проявляє себе подагра лише в той момент, коли в суглобах накопичений досить великий обсяг кристалів моноурату натрію. Це викликає гострий подагричний артрит, впоратися з якими можна лише шляхом інтенсивної терапії. У період загострення хворому показано стаціонарне лікування, тоді як при досягненні межкритического періоду рекомендована коригуюча дієта при подагрі з метою нормалізації рівня сечової кислоти в організмі.

Причини виникнення

Існує думка, що схильність до подагрі визначається генетично. Однак найбільшою мірою на розвиток захворювання впливають раціон і спосіб життя. Сучасні наукові дослідження підтвердили безпосередній взаємозв’язок повсякденного раціону з частотою розвитку подагри та інтенсивністю її прояви.

Основними причинами захворювання вважають головні «бичі» ХХ століття.

  • Ожиріння. В останні роки частота захворюваності на подагру зростає в геометричній прогресії. Як правило, страждають хворобою жителі розвинених, благополучних країн. За даними досліджень, кількість захворілих протягом останніх п’ятнадцяти років зросла в 3-8 разів поряд з явною тенденцією до ожиріння населення. Надмірного набору ваги сприяє вживання у великих кількостях м’яса, морепродуктів, жирної їжі і фаст-фуду, пива. У комплексі з малорухливим способом життя це спричиняє резистентність (несприйнятливість клітин до інсуліну та артеріальну гіпертензію. Дані стану провокують вироблення сечової кислоти в організмі. Згідно з результатами декількох досліджень, проведених американськими та китайськими вченими в 2002-2005 роках, ожиріння і надмірна вага багаторазово підвищують ризик розвитку подагри.
  • Прийом алкоголю. Виникнення захворювання пов’язували з частим вживанням алкоголю ще в середні століття. У сучасній історії цей взаємозв’язок була підтверджена експериментальним шляхом. У 2004 році були опубліковані результати дослідження про вплив алкоголю на розвиток подагри у чоловіків. Троє американських фахівців H. Choi, K. Atkinson і E. Karlson протягом дванадцяти років збирали дані спостережень за більш ніж п’ятдесятьма тисячами американців. Протягом цього часу у семисот тридцяти випробовуваних, які регулярно вживали алкоголь, розвинулася подагра. Вчені відзначили безпосередній взаємозв’язок захворювання не зі всіма алкогольними напоями, а з пивом та міцним алкоголем, таким як портвейн і йому подібні напої. При цьому вплив вживання вина на захворюваність на подагру не виявлено.
  • Спосіб життя. Сучасний підхід до подагрі дозволяє трактувати це захворювання, як характерне для людей, що проживають в економічно розвинених регіонах. Такий висновок зробили китайські фахівці Z. Miao і C. Li в результаті дослідження, проведеного в 2008 році. У ньому брали участь п’ять тисяч осіб з міської та сільської місцевості. Вчені відзначили, що частота розвитку хвороби у містах у 13 разів більше, ніж у селах. Причиною тому — рівень економічного розвитку регіонів і доступність «благ цивілізації» для конкретної людини.

Рекомендуємо прочитати:

У кожному разі наголошується безпосередній вплив раціону на виникнення захворювання. Тому правильне харчування при подагрі — актуальне питання при її проявах, після стихання запальних явищ та для профілактики рецидивів гострого артриту.

Правила складання дієти при подагрі

Дієта при подагрі в період загострення та ремісії повинна виключати продукти, багаті пуринами. У відповідності з існуючими терапевтичними рекомендаціями, зниження кількості пуринів в раціоні зменшує обсяг вироблення сечової кислоти.

Що не можна

Найбільша кількість пуринів характерно для білкових продуктів. Тому список продуктів, які необхідно обмежити, виглядає переконливо.

Типи блюдПродуктыБобовыеГорох, боби, сочевиця, квасоля, кукурузаРыбаШпроты, сардини, кілька, тріска, судак, щукаМясоСвинина, телятина, яловичина, баранина, гусак, курицаСубпродуктыПочки, печінка, мізки, легкиеБульоны і соусыМясные, грибні, рибні, студеньГрибыБелые, шампиньоныОвощиЩавель, шпинат, редис, спаржа, кольорова капустаКрупыОвсяная, полірований рисДругие продуктыДрожжевые вироби, ковбасні изделияНапиткиС високим вмістом кофеїну, в тому числі міцний чай і каву

Що можна

Харчування при подагрі в період загострення допускає вживання наступних продуктів.

Типи блюдПродуктыХлеб, борошняні изделияИз пшеничного і житнього мукиРыбаНежирная, 2-3 рази в неделюМясоНежирное, 2-3 рази в неделюЯйцоОдно в день, приготоване довільним образомМолочные продуктыМолоко, молочнокислі напої, сметана, сир, сырКрупы, макаронні изделияБез исключенийОвощиКапуста, картопля, огірки, морква, цибуля, томати, арбузСупыМолочные, вегетаріанські, борщ, щі, овочеві з крупами, холодні (борщ, окрошка)Фрукти, ягоди, орехиЗемляника, яблука, абрикоси, виноград, сливи, груші, персики, вишні, апельсини, лісові і волоські орехиДесертыКисель, молочний крем, цукор, мед, варення, мармелад, пастила, меренгиСоусы, пряностиМолочный, сметанний, томатний, на овочевому відварі, ванілін, кориця, лимонна кислотаНапиткиНекрепкие чай і каву з молоком, відвар шипшини, фруктово-ягідні соки

Що можна, що не можна в харчуванні при подагрі ніг уточнює лікувальна дієта № 6. Вона розроблена для корекції раціону при станах з підвищеним утворенням каміння, кристалів сечової кислоти в організмі і сприяє нормалізації пуринового обміну.

Відповідно до рекомендацій лікувального стола № 6, допускається вживання їжі загальною енергетичною цінністю до 2900 Ккал на добу за умови відсутності надмірної ваги. Протягом дня необхідно планувати чотири-п’ять прийомів їжі з рясним питвом в перервах.

Додаткові рекомендації

«Дієта при подагрі ніг забезпечує істотне зниження пуриносодержащих продуктів в раціоні, — коментує лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Одночасно вона спрямована на корекцію супутніх станів, в тому числі стимуляцію виведення сечової кислоти нирками, нормалізацію роботи нервової, серцево-судинної систем».

Тому важливо дотримуватися кількох рекомендацій щодо формування повсякденного раціону.

  • Знижуйте вагу. Надлишкова маса тіла ускладнює перебіг хвороби, провокує порушення роботи нирок, виключає можливість нормального виведення сечової кислоти. При наявності зайвої ваги зменшити енергетичну цінність раціону.
  • Вживайте правильні жири. При зниженні рівня тваринних жирів у раціоні включайте в нього рослинні, зокрема, оливкова, соняшникова, кукурудзяна олії.
  • Приймайте полівітаміни. Особливо важливо для корекції стану вживати достатню кількість вітамінів С, PP і В2.
  • Багато пийте. При відсутності набряків і нормальній роботі нирок рекомендовано рясне вживання рідини. Вам важливо випивати не менше двох з половиною літрів рідини в добу, включаючи просту воду з додаванням лимонного соку, а також фруктові і ягідні соки, трав’яні чаї, відвар шипшини, молоко.
  • Пити лужну мінеральну воду. Вона лужним сечу, що робить її складу активним щодо сечової кислоти. Лужна реакція сечі сприяє розчиненню небезпечних сполук і знижує ризик прогресування хвороби.
  • Їжте продукти, ощелачивающие сечу. До них відносяться практично всі свіжі фрукти і ягоди. Їх цінність в раціоні полягає також у високому вмісті калію, володіє сечогінною дією.
  • Зменшити вміст солі. Сама по собі сіль сприяє відкладення кристалів сечової кислоти в суглобах. Її підвищений вміст в їжі знижує інтенсивність виведення сечі і викликає набряки, що виключає необхідний при загостреннях діуретичний ефект. Знизьте вживання солі у стравах до мінімуму.
  • Виключіть алкоголь. Алкогольні напої порушують роботу нирок, що виключає можливість виведення сечової кислоти з організму. Навіть періодичний їх прийом може спровокувати напад і загострення.
  • Влаштовуйте розвантажувальні дні. Один раз на тиждень влаштовуйте організму розвантаження від рясної їжі. Що корисно для вас — це одноденні монодієти на продуктах, бідні пуринами. Влітку влаштовуйте розвантажувальні дні на кавунах, які чудово виводять сечову кислоту і солі з організму. Навесні і восени використовуйте огіркову і яблучну монодієти. Взимку підійде картопляна. Всі ці продукти багаті цінними для вас калієм і клітковиною.

У разі загострення стандартні рекомендації, що можна і що не можна, не актуальні! При виникненні подагричного нападу негайно зверніться до лікаря. У харчуванні вибирайте одно-, дводенний монодієту або виключіть продукти повністю і пийте рідини. Це можуть бути лужна мінеральна вода, неміцний солодкий трав’яний чай, вода з лимонним соком, соки з фруктів.

Меню

Рекомендуємо меню на тиждень дієти при подагрі на ногах з низьким вмістом білкових продуктів і великою кількістю рідин, що стимулюють виведення сечової кислоти.

День неделиПрием пищиПродукты і блюдаПонедельникНатощакОтвар шиповникаЗавтракЧай з молоком;
салат з огірків з сметанойВторой завтракСок фруктовыйОбедСуп рисовий з картоплею на овочевому відварі;
котлети капустяні;
компот з сухофруктовЛанчОтвар шиповникаУжинОмлет;
зрази морквяні з чорносливом;
чай з лимономПеред сномКефирВторникНатощакОтвар шиповникаЗавтракЧай з молоком;
салат зі свіжою капустою з сметанойВторой завтракСок томатныйОбедБорщ вегетаріанський;
м’ясо відварне у білому соусеЛанчОтвар шиповникаУжинКаша гречана з молоком;
голубці, фаршировані овочами з рисомПеред сномСок фруктовыйСредаНатощакОтвар шиповникаЗавтракЧай з молоком;
чорнослив, запечений з творогомВторой завтракСок фруктовыйОбедСвекольник холодний;
рагу з овощейЛанчОтвар шиповникаУжинКаша вівсяна молочна;
кисіль фруктовыйПеред сномКомпот зі свіжих яблокЧетвергНатощакОтвар шиповникаЗавтракЧай з молоком;
салат з буряка на рослинному маслеВторой завтракСок томатныйОбедСуп перловий з овочами вегетаріанський протертий;
капустяний шніцель смажений на рослинній маслеЛанчСок виноградныйУжинМорковные котлети зі сметаною;
кисіль фруктовыйПеред сномАрбуз або простоквашаПятницаНатощакОтвар шиповникаЗавтракЧай з молоком;
яйце некруто;
морква, тушкована з рослинним масломВторой завтракСок томатныйОбедСвекольник холодний;
рагу з овощейЛанчОтвар шиповникаУжинКаша вівсяна молочна;
кисіль фруктовыйПеред сномКомпот зі свіжих яблокСубботаНатощакОтвар шиповникаЗавтракЧай з молоком;
салат з огурцовВторой завтракСок фруктовыйОбедСуп рисовий з картоплею на овочевому відварі;
котлети капустяні жареныеЛанчОтвар шиповникаУжинОмлет;
морква тушкована;
чай з лимономПеред сномКомпот з сухофруктовВоскресеньеНатощакОтвар шиповникаЗавтракЧай з молоком;
салат з свіжої капусти з сметанойВторой завтракСок томатныйОбедБорщ вегетаріанський;
м’ясо відварне у білому соусеЛанчОтвар шиповникаУжинКаша гречана з молоком;
капуста тушкована з маслом або отварнаяПеред сномСок фруктовий

Використовуйте меню на кожен день коректної дієти при подагрі і підвищеної сечової кислоти. У ньому представлені прості рецепти, які ви можете змінювати на свій розсуд, застосовуючи різноманітні овочі, крупи, корисні напої.

Сучасна терапія подагри

Останнім часом у лікуванні подагри відбулися значні зміни. Вони засновані на даних досліджень, що проводяться з 2002 року в різних країнах світу. У 2008 році у науковому виданні «Сучасна ревматологія» вийшла наукова стаття про значення дієти і застосування біологічно активних добавок до їжі в лікуванні даного захворювання.

Автори статті А. В. Ільїна та В. Р. Барскова, наукові співробітники Інституту ревматології РАМН зазначають тісний взаємозв’язок подагри і ряду інших захворювань, зокрема цукрового діабету, хвороб серцево-судинної системи.

«Раніше пацієнтам було рекомендовано дотримання малопривабливою дієти, заснованої на вживанні продуктів з низьким вмістом пуринів, білка і вуглеводів, — зазначає Ганна Ільїна. — Але навіть при суворому дотриманні, згідно з даними досліджень, така дієта здатна знизити рівень сечової кислоти в організмі не більше ніж на п’ятнадцять відсотків».

Новітні рекомендації для пацієнтів з подагрою ґрунтуються на трьох основних принципах.

  • Зниження маси тіла. Нормалізує метаболічні процеси в організмі.
  • Помірне обмеження вуглеводів і відносне збільшення обсягу білка. Спостереження фахівців показують, що оптимальна калорійність раціону при подагрі становить 1600 Ккал в добу. При цьому достатній вміст білка знижує частоту подагричних нападів.
  • Збільшення ненасичених жирів. Вживання мононенасичених жирів, що містяться в рослинних оліях, сприяє підвищенню чутливості клітин до інсуліну, знижує рівень глюкози в крові, тим самим виключає пов’язаний з нею ризик підвищеного утворення сечової кислоти.

Також результати досліджень спростовують дані, які раніше вважалися беззаперечними. Це дозволяє коригувати дієту при подагрі, збільшуючи кількість корисних і безпечних продуктів у раціоні.

Рослинні продукти, багаті пуринами

Основне обмеження дієти стосується виключення з раціону продуктів, насичених пуринами. Це всі види м’яса, риби і птиці, а також гриби, бобові, деякі види овочів.

Однак останні дослідження показують відмінності між біодоступністю пуринів з білкових і рослинних продуктів. Перші, дійсно, засвоюються практично повністю. Але от гриби, цвітна капуста, кукурудза, соя, шпинат, сочевиця і спаржа підвищення рівня сечової кислоти в організмі, не викликають. Вживати їх можна.

Білок

Раніше вважалося, що підвищений рівень білка в раціоні провокує підвищення рівня сечової кислоти і супутнє загострення подагри. В даний час з’ясовано, що високобілкова дієта, навпаки, пригнічує синтез сечової кислоти.

Однак рекомендації щодо вживання великої кількості білка для людей, страждаючих цим захворюванням, неможливі. В силу порушення метаболічних процесів в організмі рівень сечової кислоти, дійсно, може змінюватися. Але це говорить про те, що немає сенсу боятися вживати білкові продукти. Вони зовсім не так небезпечні для організму, як вважалося раніше.

Жири

Введення в раціон ненасичених жирів володіє винятковою цінністю для терапії подагри. Але ось рівень тваринних жирів в молочних продуктах необхідно строго контролювати. Є дані, що регулярне вживання йогурту і молока зі зниженим рівнем жиру зменшує ризик захворювання подагрою, нормалізує стан хворого.

Молочні продукти

У дієті допускається вживання всіх видів молочних продуктів. Сучасні дослідження підтверджують їх користь. Більш того встановлено, що білки молока казеїн і лактальбуміну надають терапевтичну дію на організм. Вони підвищують інтенсивність виведення сечової кислоти з сечею.

Алкоголь

Незаперечні дані про вплив алкоголю на розвиток подагри. Дослідженнями підтверджено взаємозв’язок між кількістю спиртного, регулярно випитого пацієнтом, і частотою виникнення захворювання.

Так при вживанні алкоголю в обсязі 15 грамів в день ризик хвороби збільшується в 1,5 рази. А збільшення норми спиртного до п’ятдесяти грамів в день підвищує ризик захворювання в 2,5 рази.

У 2004 році фахівцями американського Інституту здоров’я і харчування проведено дослідження про вплив різних видів алкоголю на організм при діагностованій подагрі і ризик її виникнення. Встановлено, що вживання пива і лікерів багаторазово збільшує ризик хвороби. Тоді як вживання вина, навпаки, знижує рівень сечової кислоти в організмі.

Допускається щоденне вживання 250 мл вина. Пиво, портвейн, лікери та міцні алкогольні напої не рекомендовані, оскільки порушують роботу нирок і виведення сечової кислоти. Хронічне, регулярне вживання міцного алкоголю і пива змінює обмінні процеси в організмі і сама по собі стає причиною продукування кристалів моноуратов натрію.

Напої

Рекомендації щодо вживання великого об’єму рідини (до двох з половиною літрів в день) залишилися незмінними. Але ставлення до кави та чаю вчені пропонують змінити.

«Кава має помірну діуретичну дію, — коментує фахівець Інституту ревматології РАМН А. Ільїна. — Цей ефект зростає по мірі збільшення вживання кави. Більше п’яти чашок в день викликають значне діуретичну дію. А тривале і регулярне вживання напою знижує ризик розвитку захворювання».

Кава і чай, багаті антиоксидантами і поліфенолами, мають також протизапальну дію, підвищують чутливість клітин до інсуліну, знижують ризик інфаркту. Не варто нехтувати цими тонізуючими напоями.

А ось вживання солодких напоїв з фруктозою необхідно обмежити або повністю виключити з раціону. За даними досліджень, опублікованих американськими фахівцями в 2007 році, вживання таких напоїв багаторазово підвищує ризик виникнення захворювання у чоловіків.

Вітаміни та мікроелементи

Деякі мікроелементи впливають на склад сечі, викликаючи підвищений вміст у ній лугу. При цьому в сечі ефективно розчиняються моноураты, що забезпечує їх продуктивне виведення. Цінними для раціону при подагрі є цитрат натрію та цитрат калію.

У 2005 році опубліковані результати дослідження про вплив вітаміну С на рівень сечової кислоти. У ньому взяли участь сто вісімдесят чотири пацієнта, частина з яких отримувала аскорбінову кислоту в дозі 500 мг щоденно, а інша частина — плацебо. За результатами дослідження встановлено значне зниження рівня сечової кислоти у отримували вітамін С протягом двох місяців.

Терапія подагри є актуальним питанням сучасності, так як з кожним роком хвороба вражає все більшу кількість людей. Сучасний підхід до її лікування відрізняється від того, що застосовувався в минулому столітті. При корекції способу життя і нормалізації ваги рекомендується спеціальна дієта при подагрі. Вона повинна містити обмежену кількість вуглеводів при достатній рівні білкових продуктів і ненасичених жирів.

Зверніть увагу на дані новітніх досліджень при складанні власного раціону. Вони виключають необхідність дотримання жорсткої, непривабливою і надзвичайно вузької системи лікувального харчування, дозволяючи включати в раціон більше білкових і рослинних продуктів.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *