Вдома / Сад і город / Червона цибуля: корисні властивості, застосування в кулінарії і народній медицині

Червона цибуля: корисні властивості, застосування в кулінарії і народній медицині

Про корисні властивості червоного цибулі відомо давно. Він широко використовується як в кулінарних цілях для приготування пікантних закусок і в якості інгредієнта для різних салатів, так і в рецептах народної медицини.

Зміст:

Склад червоної цибулі

Якісний склад червоного або по-іншому фіолетового цибулі досить різноманітний. В ньому є майже весь вітамінний комплекс:

  • Вітамін А
  • Вітаміни групи В
  • Аскорбінова кислота
  • Вітамін РР

Не менш різноманітний у фіолетового цибулі і набір мікроелементів. У ньому містяться:

  • Залізо
  • Магній
  • Фосфор
  • Хром
  • Натрій
  • Сірка

Крім усього перерахованого вище в цьому овочі дуже високий вміст антоціанів, які власне і надають йому насичений фіолетовий колір. Найбільша кількість всіх корисних сполук міститься у верхніх покривних чешуях. Багатий фіолетовий лук і на кверцитин – особливий флавоноїд з унікальними лікувальними властивостями.

Корисна дія червоного цибулі

Найвідоміше корисне властивість червоного цибулі – це його здатність до зниження холестерину. Обумовлено це дія, що входить до його складу вітамінним комплексом і антиоксидантами, які допомагають протистояти різним інфекціям і запальним процесам. Також антиоксиданти мають здатність попереджати розвиток цукрового діабету, онкологічних захворювань, уповільнювати процеси природного старіння організму.

Міститься в фіолетовому луці квертицин, виявляє протинабрякову, сечогінну і спазмолітичну дію. Але це його корисна дія проявляється тільки при регулярному вживанні лука. Пов’язано це з тим, що квертицин має здатність накопичуватися.

Різні сполуки сірки, що входять до складу цього овоча сприяють виробленню в організмі особливої амінокислоти – цистеїн. Вона сприяє виведенню токсинів, покращує синтез колагену, що призводить до значного поліпшення загального стану шкіри, волосся і нігтів.

Також сірчані сполуки борються з «поганим холестерином» і сприяють виробленню «хорошого», усувають зайві жирові відкладення і надають позитивну дію на роботу серцево-судинної і кровоносної системи.

Багато в складі цього фіолетового овоча та іншого цінного мікроелемента хрому. Він має здатність знижувати рівень цукру в крові і збільшує чутливість клітин до інсуліну, що значно знижує ймовірність виникнення діабету першого і другого типу.

Прихильники здорового способу життя стверджують, що регулярне вживання фіолетового цибулі протягом 40 днів здатне майже на чверть знизити рівень холестерину і значно поліпшити стан судин головного мозку.

Використання в рецептах народної медицини

Фіолетовий цибулю широко використовується і в народній медицині. Нижче розглянуті найбільш популярні рецепти з його використанням. При простудних захворюваннях і грипі використовується суміш цибульного соку з медом у пропорції 1:1.

При сильному і застарілому кашлі мед рекомендується замінити гусячим жиром. Цю суміш використовують як розтирання на ніч. Наносити її слід на область грудей.

Використовують цибулю і як глистогінний засіб. Для цього очищають цибулину середніх розмірів і заливають 200 г теплої кип’яченої води. Після чого її залишають на 8 годин для настоювання. Пити цей настій потрібно по 100 г натщесерце протягом 5 днів. При проблемах зі шлунком і геморої використовують суміш цибульного соку і квіткового меду взятих у рівній пропорції. Приймають її всередину по 1ст ложці перед кожним прийомом їжі.

При нерегулярному менструальному циклі використовується цибулиння з 4-5 великих цибулин, з якої готується відвар. Для його приготування лушпиння заливають 400 г гарячої води. Після чого її протягом 20 хвилин кип’ятять на водяній бані. Отриманий відвар проціджують. Вживати його потрібно в ранкові години натщесерце протягом 15 днів.

В якості сечогінного препарату використовується наступний засіб. Кілька цибулин середнього розміру дуже дрібно ріжуть або подрібнюють за допомогою блендера. Отримана кашка заливається 200 г теплої води і залишають для настоювання на 8 годин. Настій п’ють по 50 г 3 рази на добу.

Протипоказання до вживання

Крім корисних властивостей є у червоного цибулі і цілий ряд протипоказань. За один прийом рекомендується з’їдати не більше 100 г цього овоча і це притому, що якщо немає якихось суттєвих проблем зі здоров’ям. Обмежити вживання фіолетового цибулі слід наступним категоріям людей:

  • Із захворюваннями печінки
  • З порушеннями функцій нирок
  • З Колітом
  • Із захворюваннями шлунка в стадії загострення
  • З проблемами з шкірним покривом

Як видно протипоказань до вживання цього овоча значно менше, ніж його корисних властивостей. Але все ж перед використанням тих чи інших засобів народної медицини із застосуванням фіолетового цибулі краще всього проконсультуватися з лікарем.

Відео про корисні властивості червоного цибулі:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *