Вдома / Поради / Чому людина пукає?

Чому людина пукає?

Повчальна історія про пуках з мого дитинства

Коли я була підлітком, а це було в кінці 80-х років минулого століття — під час дефіциту якісних продуктів харчування — практично у всіх школярів був 100%-ний гастрит. І у мене, як у однієї з тих самих школярок, теж були неабиякі проблеми в області шлунково-кишкового тракту. Їх наслідком стало регулярне здуття живота і підвищене газоутворення.

Я постійно мучилася різями в області пупка, що є вірною ознакою газів, і нестерпним бажанням від них позбутися. Тобто пукнути. В моєму ж шкільному підлітковому віці цей процес позбавлення від распирающих газів у кишечнику вважався вкрай жахливо, просто жахливо непристойним.

Мами і бабусі попереджали нас: треба стримуватися щосили, не дай бог, це відбудеться на людях, ти зганьбишся, тебе зганьблять, це тварини прояви, будь людиною, а вже якщо ти – дівчина, то взагалі має бути Принцесою непукающей!

І ось, в 11 класі, на уроці початкової військової підготовки, мене, як зазвичай, розпирало. Я поджималась, збирала волю в кулак, навіть відмовлялась в туалет – все марно! На перерві ми зібралися в дівочий гурток і про щось гомоніли. Я продовжувала терпіти.

У якийсь момент підійшов наш викладач, старший лейтенант запасу, він же фізрук, і спробував якось з нами пожартувати. І тут-то я і не стрималася. Це сталося беззвучно, але дуже-дуже вонюче. Запах поповз над нами, всі дівчата мимоволі почали кривитися, я зображала, що взагалі нічого не відчуваю, і намагалася вести себе, як ні в чому не бувало.

Наш лейтенант почервонів. Ні, не просто почервонів, він повільно залився фарбою від шиї до лінії волосся на лобі, щось невиразно пробурмотів і ретирувався. Мені було соромно: я думала, це моя нерозпізнана сморід змусила його так мучитися.

Але вийшло все в мою користь! Коли він відійшов, дівчата неголосно, але наполегливо стали сміятися і засуджувати єдиного чоловіка в нашій компанії, засуджуючи його за непристойну нестриманість: «Ну Ватруха дає! (Такою була кличка нашого фізрука). Підійшов до дівчат і пернул! Фу-у-у! Як ніби спеціально!»

Бідний фізрук. Хитра і зла я. Та ні, і не зла, і не хитра, просто нездорова, як майже всі 100% радянських школярів. Загалом, як бачите, ця історія запам’яталася мені на все життя, а я – давно вже не підліток. У мене старша дочка вже підліток такого ж віку, як тоді була я, тільки на голову вище.

Що ж, пропоную спільно вивчити причини і факти прояву цього пукающего феномена, і дізнатися, чому люди пукають.

Звідки беруться ці смердючі гази?

Заковтування повітря

Чомусь першою і найбільш главнообразующей причиною газоутворення в кишечнику вважається заковтування повітря в процесі поїдання їжі. Ну ось, мовляв, ви відкушує шматочки, чи закладаєте в рот ложки-виделки з їжею, а попутно в той же рот потрапляє повітря: азот, кисень і вуглекислий газ.

Власне, це повітря і є першопричиною газоутворення. Друзі мої, наш особистий життєвий досвід показує, що заковтування повітря – це мізерно малий внесок у процес газоутворення! І взагалі, якщо людина пукає 4-15 разів на добу — це нісенітниця і норма!

Хімічні реакції в процесі травлення

Друга за значимістю причина – хімічні реакції в процесі травлення. Перетравлюється їжа проходить кілька стадій – від лужних через кислотні, потім назад в лужні. В ході поточних хімічних реакцій в кишечнику відбувається регулярна вироблення вуглекислого газу.

Він, відповідно, тисне, розпирає і вимагає виходу. Вступити назад в рот газ не дуже-то може в силу закриття нижнього сфінктера. Якщо цей сфінктер розслаблюється через гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), людина відчуває відрижку і печію. Якщо ж сфінктер працює, як належить, гази відходять через задній прохід.

Бактерії, які живуть у людині

Наступний часто зустрічається джерело газів – бактерії, що живуть у товстому і тонкому кишечнику. Їжа, яка потрапляє всередину через рот, якийсь час перетравлюється в кишечнику, а це означає, що в ньому створюється живильне середовище для бактерій.

Передбачається, що в справі утворення газів у кишечнику трудиться близько 300 видів бактерій. Процеси їх життєдіяльності сприяють виробленню цілком горючих газів: аміак, сірководень, метан, водень і інших — саме цими газами і пукають люди.

Навіть проводилися дослідження, які довели, що якщо людина буде безперервно пердеть 6 років і 9 місяців, то вироблена газова енергія буде приблизно дорівнює енергії атомної бомби!

Чому відходження газів часто відбувається вонюче?

До речі, виробляються бактеріями гази не тільки горять, але і пахнуть. Я б сказала, смердять. Власне, це через них пук іноді виходить таким смердючим, що оточуючим доводиться затискають носи.

Освіта самого дурнопахнущего сірководню відбувається в результаті природних процесів бродіння в шлунково-кишковому тракті, але може бути посилена вживанням таких продуктів, як:

  • яйця,
  • свіжа і квашена капуста,
  • булки і млинці,
  • цукровмісні напої та солодощі.

Можна тихенько пукнути при людях?

Незважаючи на всі можливі неприємні супроводу процесу природної евакуації газів з організму, цій самій безпосередній заважати евакуації категорично не можна.

Правила хорошого тону змусять вас відійти в туалет відразу, як тільки ви відчуєте наполегливу потребу пукнути. Краще це зробити, ніж не зробити. Ситуації крайніх заходів можуть змусити вас нишком випустити газ прямо в суспільстві, ну, а якщо ви на повітрі, то тут взагалі можна не соромитися.

Я це все до чого? Як говорив Шрек: «Не тримай в собі!» З іншого боку, впадати в непристойність теж не варто. Знайдіть можливість сходити в туалет або хоча б відійти від людей на деяку відстань.

Від чого найбільше хочеться пердеть?

Продукти багаті клітковиною

Як це не сумно, але саме ті продукти, які дієтологи радять для збалансованого харчування і, в кінцевому підсумку, схуднення, якраз і сприяють посилення газоутворення.

Це всілякі:

  • капусти,
  • бобові,
  • хлібобулочні вироби і зернові,
  • паста (макарони),
  • сирі овочі і фрукти – загалом, все те, що багата клітковиною.

З одного боку, ця їжа необхідна для правильного травлення і перистальтики, з іншого – наїсися такого, і бзди без гальм!

Кава, чай і газована вода

Кава і міцний чорний чай – знову сюди ж. Особливо на голодний шлунок. У кращому випадку, ці напої змусять вас швидше пробігтися в туалет для випорожнення, у гіршому — організують вам стабільний метеоризм.

Ну і, звичайно, газованої води. Тут і так повітря заковтується з їжею, а ще і газованою водою заливається! Ви ж розумієте, що сама назва таких напоїв – газовані напої – свідчить про солідний вмісті газу, а саме, вуглекислого.

І ось це солідне утримання благополучно надходить всередину і обґрунтовується в животі, а людина страждає.

Молоко

Є ще такий момент – непереносимість лактози. Дорослі ссавці, в нормі, повинні відмовитися від цільного молока, оскільки воно потрібне виключно в дитячому, грудному віці.

Однак величезна кількість людей продовжує його пити, незважаючи на ферментарную недостатність: на то ми і ссавці, щоб з успіхом споживати і переробляти незбиране молоко в грудничкового періоді, а, подорослішавши, втратити цю здатність, бо ні до чого.

Необхідну норму кальцію і іже з ним дорослій людині потрібно споживати з кисломолочних продуктів, а не з незбираного молока.

Яйця і «недиетические» продукти

Як це не сумно для любителів яєць у всіляких видах – пашот, омлетів, яєчні, Бенедикт, але продукти з них теж часто змушують багато і часто пукати. Тому, якщо ви пукающий любитель яєць, вам доведеться суттєво скоротити обсяги їх споживання. Інакше вони можуть змусити вас серйозно помучитися газами.

Ну і на завершення – вороги всіх дієт і збалансованих типів живлення: мариновані, смажені, копчені, гострі і жирні продукти. Любиш все це – будь готовий постійно пукати!

Може підвищене газоутворення говорити про хвороби?

Загалом, практично всі захворювання шлунково-кишкового тракту можуть супроводжуватися підвищеним газоутворенням.

Однак, найбільш часто і багато людей пердить при:

  • дисбактеріозі,
  • ентериті,
  • паразитарному ураженні (глистів),
  • гострої кишкової інфекції,
  • панкреатиті,
  • гастродуоденіті.

Як відрізнити нормальний газоутворення від посиленого метеоризму?

При нормальному випускання повітря ви можете його навіть особливо не помічати – ну, підпустили газку, бзданули разок-другий-третій, загалом, нічого сильно неприємного. А ось при метеоризмі, кількома пуками, як такими, що справа не обмежиться.

Перш, ніж пропукаться, ви сповна відчуєте, як у вас розпирає живіт, помітите, що його дійсно расперло – він надувається кулькою і його не втягнути, відчуєте різь навколо пупка.

І, цілком ймовірно, навіть при всьому бажанні не стримуватися, а від душі пропердеться, у вас це не вийде. Точніше, не вийде. Гази як ніби не тільки розпирають живіт зсередини, але і замикають процес власної евакуації.

Якщо різь біля пупка і розпирання живота ви відчуваєте регулярно – це привід звернутися до гастроэнетрологу.

Є люди, які не пукають?

Лікарі і вчені стверджують, що таких немає. А ті люди, хто вважають, що не пукають взагалі — просто не помічають цього процесу, так як він відбувається у них рідко і в незначній кількості, тобто практично непомітно.

Насправді ж, гази відходять у всіх людей, тобто ми пукаем абсолютно все. Однак, у ваших руках зробити цей процес менш помітним для себе і оточуючих. Як? Ми розповімо нижче.

Як лікувати пуки? Чи можна позбутися від газоутворення?

Корекція харчування

Зменшити газоутворення, а значить і кількість пуків, можна, виключивши провокують їх продукти.

Якщо ви знаєте за собою гастритные і їм подібні слабкості – не їжте або істотно обмежте в своєму раціоні:

  • бобові (горох, сочевиця, квасоля, нут),
  • капусту (сиру, квашену, мариновану),
  • випічку і хліб,
  • макарони і млинці,
  • солодке і кондитерські вироби.

Виключення ряду напоїв

Про газованої води просто промовчимо, так як вживаючи їх, ви власноруч заповнюєте свій шлунково-кишковий тракт додатковими газами. Крім газованої води, також варто виключити та інші напої, що сприяють метеоризму:

  • міцні каву і чорний чай,
  • пиво і ігристе вино (шампанське).

Обмеження молока і кисломолочних продуктів

Уникайте цільномолочних продуктів, вони сприяють метеоризму, а вже якщо вам важко перетравлювати лактозу, перейдіть на безлактозное молоко.

З точки зору позбавлення від метеоризму варто критичніше дивитись і на кисломолочні продукти: дуже корисні для організму кефіри, йогурти і кисляку можуть провокувати газоутворення, бо всі вони – продукти бродіння.

Поведінка за столом

Коли ви сідаєте їсти, будь ласка, намагайтеся не поспішати за їжею, спокійно і повільно пережовувати їжу, не закидайте в рот великі шматки. Це, по-перше, допоможе вашому травленню, а по-друге – дозволить вам поглинути менше повітря.

Загалом, дивіться самі, вам вибирати: миттєвий смак і недовгий насолоду від їжі, або тривалий болісний стан газів в кишечнику після.

Відео: чому людина пердить і як це відбувається?

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *