Вдома / Поради / Брокколі – користь, шкоду і правила приготування

Брокколі – користь, шкоду і правила приготування

Брокколі – користь, шкоду і правила приготування

Зміст

Першими вживати в їжу брокколі стали італійці. У 1724 році це маловідоме рослину називали італійської спаржею. Саме італійці привезли брокколі в Америку. Але справжню популярність капустяне рослина одержала після першої світової війни. Назва капусти походить від італійського слова «брокко», що означає «втеча» або «гілка».

капуста білокачанна містить 0,3% вітаміну А (3 мкг на 100 гр. продукту), а брокколі – 42,9% (386 мкг). Норма для організму становить 900 мкг в день.

Броколі містить (на 500 гр):

  • 1930 мкг вітаміну А;
  • 315 мкг вітаміну В9 (фолієва кислота);
  • 508 мкг вітаміну К;
  • 446 мг вітаміну С;
  • 1580 мг калію;
  • 235 мг кальцію;
  • 105 мг магнію;
  • 330 мг фосфору;
  • 3,65 мг заліза;

Калорійність брокколі на 100 грамів продукту складає 34 кКал. При цьому брокколі багата білками.

На 100 грамів продукту входить:

  • 2,82 гр. білків;
  • 0,37 гр. жирів.

Допомагає впоратися з запором

Брокколі багата клітковиною (2,6 гр. на 100 гр. сирої капусти), яка очищає кишечник і стабілізує його роботу, позбавляючи від запору. Регулярне вживання брокколі рятує навіть від хронічних запорів.

Ще брокколі стимулює виділення жовчі, нормалізує роботу печінки і жовчного міхура.

Нормалізує рівень цукру в крові

Броколі – незамінний продукт при цукровому діабеті першого і другого типу. Також брокколі корисна для того, хто любить солодощі. Високий вміст цукру в крові пошкоджує стінки судин, руйнуючи їх.

Броколі містить сульфорафан, який стабілізує рівень цукру, зміцнює стінки кровоносних судин від пошкоджень.

Відновлює та зміцнює нервову систему

У складі брокколі є вітамін В1, який регулює діяльність нервової системи. Нестача вітаміну В1 погіршує функції нервової системи, серця, судин і травлення. Тому брокколі включають в раціон людям, у яких спостерігаються нервові розлади, підвищена дратівливість і зниження пам’яті.

Брокколі має протипоказання. Не можна вживати брокколі в сирому і смаженому вигляді при:

  • підвищеної кислотності шлунка, захворюваннях підшлункової залози;
  • гастриті та виразці;
  • дотриманні призначеної лікарем дієти, яка виключає прийом їжі, що містить грубу клітковину;
  • індивідуальної непереносимості.

майонезом, сметаною, йогуртом або будь-яким соусом. Для любителів соєвого соусу теж немає перешкод – брокколі поєднується як зі звичайним соєвим соусом, так і з темним;

  • імбиром, гірчицею і лимонним соком.


Рецепт соусу для брокколі

Візьміть:

  • дрібно нарізану зелень петрушки і базиліка,
  • подрібнені анчоуси,
  • волоський горіх,
  • мигдаль,
  • часник,
  • тертий сир.

Приготування:

  • Інгредієнти змішайте і подрібніть в блендері до однорідної маси.
  • Додати бальзамічний оцет, оливкова олія, перемішайте.
  • Заправте брокколі приготованим соусом.
  • vidpovidi

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *