Вдома / Поради / Брокколі – користь, шкоду і правила приготування

Брокколі – користь, шкоду і правила приготування

Брокколі – користь, шкоду і правила приготування

Зміст

Першими вживати в їжу брокколі стали італійці. У 1724 році це маловідоме рослину називали італійської спаржею. Саме італійці привезли брокколі в Америку. Але справжню популярність капустяне рослина одержала після першої світової війни. Назва капусти походить від італійського слова «брокко», що означає «втеча» або «гілка».


Склад і калорійність брокколі

Броколі – це різновид капусти, яка багата мікроелементами і вітамінами. В складі переважають вітаміни С і К, які необхідні для нормального функціонування сполучної і кісткової тканини, а також для здорової роботи нирок.

За вмістом вітаміну А брокколі – рекордсмен серед капустяних рослин. Наприклад, капуста білокачанна містить 0,3% вітаміну А (3 мкг на 100 гр. продукту), а брокколі – 42,9% (386 мкг). Норма для організму становить 900 мкг в день.

Броколі містить (на 500 гр):

  • 1930 мкг вітаміну А;
  • 315 мкг вітаміну В9 (фолієва кислота);
  • 508 мкг вітаміну К;
  • 446 мг вітаміну С;
  • 1580 мг калію;
  • 235 мг кальцію;
  • 105 мг магнію;
  • 330 мг фосфору;
  • 3,65 мг заліза;

Калорійність брокколі на 100 грамів продукту складає 34 кКал. При цьому брокколі багата білками.

На 100 грамів продукту входить:

  • 2,82 гр. білків;
  • 0,37 гр. жирів.


Корисні властивості броколі

Автор самої правдивої книги про їжу Джил Фулертон-Сміт наводить у своїй роботі три цікаві факти про одній чашці броколі:

  • Не поступається молока за вмістом кальцію (до 100 гр. відвареної броколі присутній 180 мг кальцію, а в одній склянці молока об’ємом 100 мл – 120 мг).
  • Містить 10% від денної норми заліза (1,8 мг при нормі 18 мг).
  • Містить майже 100% денної норми вітаміну С (89,2 мг при нормі 90 мг в день).

Знижує ризик виникнення інфарктів і інсультів

Холін і метіонін в складі брокколі виводять холестерин з організму, не даючи йому накопичуватися. Регулярне вживання брокколі зміцнює стінки кровоносних судин. Тому брокколі необхідна людям, страждаючим захворюваннями серця і судин, а також рекомендована для профілактики подібних захворювань.

Допомагає впоратися з запором

Брокколі багата клітковиною (2,6 гр. на 100 гр. сирої капусти), яка очищає кишечник і стабілізує його роботу, позбавляючи від запору. Регулярне вживання брокколі рятує навіть від хронічних запорів.

Ще брокколі стимулює виділення жовчі, нормалізує роботу печінки і жовчного міхура.

Нормалізує рівень цукру в крові

Броколі – незамінний продукт при цукровому діабеті першого і другого типу. Також брокколі корисна для того, хто любить солодощі. Високий вміст цукру в крові пошкоджує стінки судин, руйнуючи їх.

Броколі містить сульфорафан, який стабілізує рівень цукру, зміцнює стінки кровоносних судин від пошкоджень.

Відновлює та зміцнює нервову систему

У складі брокколі є вітамін В1, який регулює діяльність нервової системи. Нестача вітаміну В1 погіршує функції нервової системи, серця, судин і травлення. Тому брокколі включають в раціон людям, у яких спостерігаються нервові розлади, підвищена дратівливість і зниження пам’яті.


Шкоди та протипоказання брокколі

Шкідливі овочеві супи і відвари з капусти-брокколі з-за вмісту шкідливих пуринових підстав – аденіну і гуаніна.

Канцерогени, які виділяє капуста брокколі при смаженні, накопичуються в організмі. Щоб зберегти корисні властивості брокколі, а також захистити організм від дії канцерогенів, лікарі не рекомендують додавати багато масла і смажити капусту на сильному вогні.

Для вагітних жінок брокколі не має протипоказань, так як містить вітамін В9, який є фундаментом в утворенні нових здорових клітин і підтримує їх цілісність.

Щоб не нашкодити організму, а також отримати максимум вітамінів і корисних речовин, необхідно правильно готувати і зберігати корисний овоч.

Броколі можна зберігати в морозилці. При дотриманні строків зберігання в холодильнику (не більше 5-7 днів) капуста брокколі збереже всі корисні властивості. Стебла рослини можна зберігати до двох тижнів.

Брокколі має протипоказання. Не можна вживати брокколі в сирому і смаженому вигляді при:

  • підвищеної кислотності шлунка, захворюваннях підшлункової залози;
  • гастриті та виразці;
  • дотриманні призначеної лікарем дієти, яка виключає прийом їжі, що містить грубу клітковину;
  • індивідуальної непереносимості.


Як правильно готувати брокколі

У більшості рецептів з брокколі для приготування страви беруть суцвіття капусти. Але для готування можна використовувати стебло рослини, очистивши його від шкірки.

Для цього скористайтесь хитрістю французів, які використовують для чищення стебел картофелечистку. Очистивши стебло від шкірки, ви побачите соковиту і м’яку середину, яку зазвичай викидають. Джил Фулертон-Сміт, автор книги «Вся правда про їжу», радить додавати очищені стебла брокколі в суп, відваривши їх у підсоленій воді і злив відвар. Також із стебел можна приготувати рагу, нарізавши соломкою.

Стебла капусти можна приготувати і методом бланшування, опускаючи в киплячу воду на 3-5 хвилин, а після обдати крижаною водою, або приготувати на пару, слідуючи порадам автора кулінарних книг Найджела Слейтера.

Пам’ятайте, що стебла брокколі і суцвіття мають різне час приготування, так як відрізняються за будовою.

Існує кілька способів приготування броколі:

  • Варка. Свіжу брокколі опускаємо в киплячу підсолену воду і варимо 5-7 хвилин. Якщо капустав замороженому вигляді, то відварюємо трохи довше – 10-12 хвилин. Пам’ятайте, що знята з плити капуста продовжує піддаватися впливу температури. Тому перекладіть її в друшляк і обдайте холодною водою. Цей ритуал необхідний кожному зеленому овочу, незалежно від розміру.
  • Приготування на пару. Час приготування залежить від того, який вид готової капусти більше до смаку – м’яка і тане в роті (час приготування – 12-15 хвилин), або соковита і ніжна (готуємо 5-7 хвилин).
  • Бланшировка. Суцвіття брокколі бланшують точно так, як і стебла. Відмінність лише в часі приготування. Стебла потрібно бланшувати 3-5 хвилин, а невеликі суцвіття – 2-3 хвилини. Час приготування при бланшуванні залежить від розміру суцвіть.
  • Запікання в духовці. Щоб брокколі ідеально запеклася, дотримуйтесь двом правилам: збризніть капусту маслом і розкладіть її рівномірно у формі для запікання (або на деку).
  • Сира капуста. З сирої брокколі можна приготувати салат, або похрумтіти суцвіттями. Броколі можна змішати з курагою, родзинками, невеликою кількістю насіння соняшника, а можна заправити майонезом, сметаною або йогуртом. У салати з брокколі додають відварену курочку, овочі і свіжу зелень. Експериментуйте і відкривайте нові смаки.
  • Існує багато варіантів подачі брокколі. Брокколі поєднується з:

    • маслом;
    • майонезом, сметаною, йогуртом або будь-яким соусом. Для любителів соєвого соусу теж немає перешкод – брокколі поєднується як зі звичайним соєвим соусом, так і з темним;
    • імбиром, гірчицею і лимонним соком.


    Рецепт соусу для брокколі

    Візьміть:

    • дрібно нарізану зелень петрушки і базиліка,
    • подрібнені анчоуси,
    • волоський горіх,
    • мигдаль,
    • часник,
    • тертий сир.

    Приготування:

  • Інгредієнти змішайте і подрібніть в блендері до однорідної маси.
  • Додати бальзамічний оцет, оливкова олія, перемішайте.
  • Заправте брокколі приготованим соусом.
  • Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *