Вдома / Рецепти та харчування / Страви з баклажанів

Страви з баклажанів

Багато господинь замислюються, як готувати баклажани. Робити це можна швидко і просто. Синенькі виходять смачними при будь-якій обробці, а щоб довести їх до готовності, знадобиться мінімум часу. Крім цього, існує багато цікавих рецептур.

Як приготувати баклажани

Синенькі рекомендується вживати тільки після теплової обробки, так як при дозріванні в плодах накопичується токсин соланін. Ця речовина є причиною гіркого присмаку овоча. Щоб паслін не гірчив, посоліть нарізаний плід, через півгодини видаліть рідину, яка виступила в процесі. Сіль виводить токсини з овочевої м’якоті. Завдяки процедурі ваші страви з баклажанів вийдуть смачними. Є кілька способів, як приготувати синенькі. Їх можна гасити, посмажити, запекти, зробити компонентом салату.

Скільки смажити баклажани на сковороді

Є кілька варіантів, як готувати синенькі на сковороді:

  • Якщо ви збираєтеся обсмажувати кружечки або пластини до золотистого кольору, вам буде потрібно за 2-3 хв. на кожну сторону.
  • Готування в паніровці передбачає аналогічний період обжарювання.
  • Довести до готовності овоч в клярі ви зможете за 3-5 хв.
  • При готуванні, наприклад, соте, потрібно знати, скільки смажити баклажани на сковороді. На такий процес потрібно 10-15 хв.

Що приготувати з баклажанів швидко і смачно

Рецепти різних страв допоможуть вам приготувати баклажани смачно. Спробуйте овоч у складі:

  • холодних і гарячих закусок;
  • салатів;
  • супів;
  • овочевих гарнірів.

Закуски з баклажанів

Одним з варіантів простих у приготуванні продуктів є закуска з баклажанів. У кулінарії багато таких рецептів з фото. Склад страви з синеньких може включати інші овочі, сир, сметану, фарш. Закуски потрібно смажити або запікати. Синенькими можна замінити м’ясо, додавши гриби, отримати смачний жюльєн. Багато рецепти з фото допоможуть заготовити продукт, оформити святковий стіл.

Баклажани на зиму – рецепти приготування

Зберегти синенькі надовго допоможуть страви з баклажанів на зиму. Тут є величезний простір для кулінарної фантазії. Пасльонові плоди можна зробити компонентом смачних консервованих салатів. Якщо додасте маринад, можна заготовити великі шматочки спільно з іншими овочами. Щоб робити тушковані синенькі в мультиварці взимку, слід порізати кубиками, покласти в пакет і заморозити, дозволяється використовувати овоч сушеним.

Гарнір з баклажанів

Другі страви з баклажанів готуються з використанням інших інгредієнтів:

  • м’яса;
  • фаршу;
  • овочів: цукіні, помідорів, часнику;
  • сиру.

Рецепти з баклажанів

Синенькі займають одне з головних місць на столі багатьох сімей. Рецепти страв з баклажанів з фото існують у великій кількості. Досвідчені кухарі рекомендують готувати:

  • закуски;
  • салати;
  • супи;
  • консервацію;
  • другі страви.

Салат з баклажанів Смакота на кожен день

  • Час приготування: 3 години.
  • Кількість порцій: 2-3 персони.
  • Калорійність страви: 61 ккал.
  • Призначення: на обід / вечерю.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: легка.

Салат з баклажанів Смакота готується легко, з простих інгредієнтів. Їх можна знайти на кухні або в магазині без особливої праці. Страва з баклажанів виходить ніжним, соковитим і смачним. Знизити його калорійність допоможе використання сметани замість майонезу в якості заправки. Подавати продукт можна на свято або до сімейного столу на вечерю. Його ніжний смак сподобається дорослим і дітям.

Інгредієнти:

  • синенькі – 1 шт.;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • помідор – 1 шт.;
  • часник – 1 зубок;
  • зелень;
  • сир – 100 г;
  • куряче яйце – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Баклажан попередньо потрібно запекти. Зробіть в овоче кілька надрізів, посоліть. Залиште у воді на 2 години. Запікати плід потрібно в духовці, розігрітій до 180 градусів 30 хвилин.
  2. Підготовлений овоч очистіть від шкірки, подрібніть, викладіть в салатник. Аналогічно слід вчинити з помідором.
  3. Яйце відварити круто, дрібно наріжте, наріжте часник. Помістіть компоненти до синенькими.
  4. Змішайте складові з майонезом, зверху посипте сиром, пропущеним через тертку, і нашаткованої зеленню.

Запечені баклажани

  • Час приготування: 50 хвилин.
  • Кількість порцій:10-12 персон.
  • Калорійність страви: 57,7 ккал.
  • Призначення: на вечерю / свято.
  • Кухня: європейська/вегетаріанська.
  • Складність приготування: легка.

Печені баклажани підійдуть для тих, хто дотримується дієти. Основні компоненти продукту містять багато корисних речовин. Обробка духовкою є дбайливим варіантом приготування, зберігає велику кількість властивостей. Поєднання синеньких і помідорів виглядає дуже красиво зовні, тому страва підійде для святкового столу. Такий кулінарний союз продуктів відрізняється соковитістю і прекрасним смаком.

Інгредієнти:

  • часник – 4-5 зубків;
  • баклажани – 2 шт.;
  • сир – 0,2 кг;
  • сіль;
  • помідори – 4-5 шт.;
  • зелень;
  • олія рослинна;
  • перець чорний мелений.

Спосіб приготування:

  1. Синенькі поріжте кружечками, посоліть з обох сторін, залиште на кілька хвилин, щоб прибрати гіркоту.
  2. За допомогою спеціального преса подрібніть часник, викладіть його на блюдце. Влийте в тарілочку трохи окропу, добре перемішайте. Отриманою рідиною змащуйте баклажановые шматочки.
  3. Сир натріть на тертці, томати порізати тонкими круглими скибочками.
  4. Викладіть на деко, який попередньо потрібно застелити пергаментом і змазати олією, всі інгредієнти шарами: баклажани, сир, помідор, знову сирну стружку. Посоліть і поперчіть блюдо.
  5. Запікати слід 25 хв. при 180 градусах.

Смажені баклажани з часником

  • Час приготування: 1 год.
  • Кількість порцій: 3-4 персони.
  • Калорійність страви: 64 ккал.
  • Призначення: на вечерю.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: легка.

Любителям гострих або пікантних страв треба знати, як приготувати баклажани з часником. Невеликі рулетики стануть відмінною закускою, підходить до будь-якого столу. Зробити її дуже легко, вам потрібно мінімум продуктів і часу. Проте видима простота не робить страву менш смачним. Часник надає цікавий пряний відтінок синенькими. Гілочки зелені зроблять красивим зовнішній вигляд закуски.

Інгредієнти:

  • цибуля зелена – 150 г;
  • базилік – 1 ч. л.;
  • баклажани – 1000 м;
  • кріп – 1 пучок;
  • сіль – 1 щіпка;
  • часник – 7-8 зубков;
  • масло рослинне – 1 ст.;
  • кінза – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Промийте синенькі, наріжте їх тонкими скибочками уздовж.
  2. Зелень дрібно наріжте, додайте роздавлений під пресом часник.
  3. Баклажановые плоди знову промийте, обсушити паперовими рушниками. Обсмажте овоч з обох боків на олії, витративши по 1-2 хв. на кожну.
  4. На кінчик кожного смаженого скибочки покладіть трохи начинки із зелені і часнику. Поверніть заготовки в рулетик. Подавати таку страву з баклажанів потрібно холодним.

Баклажани в клярі

  • Час приготування: 60 хвилин.
  • Кількість порцій: 4-5 персон.
  • Калорійність страви: 148 ккал.
  • Призначення: на вечерю.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: легка.

Якщо ви захочете зробити смачну і просту в приготуванні закуску, зверніть увагу на баклажани в клярі. Рецепт підійде для будь-якої господині, він дуже зручний у ситуації, коли гості на порозі, але їх нічим пригостити. Всього через півгодини ви отримаєте чудове блюдо, яке не залишить байдужим нікого. Закуска підійде для вживання з гарнірами або з деякими алкогольними напоями.

Інгредієнти:

  • борошно – 6 ст. л.;
  • олія соняшникова – 250 г;
  • синенькі – 2 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Синенькі плоди поріжте кільцями, замочіть на 10 хв. Потім, шматочки слід обсушити. Обсмажте на сковороді з олією, приправити сіллю і перцем.
  2. Наступним кроком, як готувати страву, буде створення кляру. Яйця збийте, додайте 50 мл води, поступово додайте борошно і сіль. Всі компоненти змішайте.
  3. Кожен овочевий скибочку занурюйте в яєчну суміш. Потім, слід викласти заготовку на сковороду з олією, обсмажувати до готовності.

Баклажани з куркою

  • Час приготування: 1 год.
  • Кількість порцій: 3 персони.
  • Калорійність страви: 110 ккал.
  • Призначення: на вечерю.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: середня.

Курка з баклажанами в духовці – смачний і ситний продукт, який підійде для вечері після робочого дня, оскільки він одночасно і поживний дієтичний. Ви можете використовувати таке блюдо як самостійне або доповнити їм гарніри: рис, картоплю, гречку. Приготування страви з баклажанів з курячим м’ясом може проходити в різних формах: віяла або човники.

Інгредієнти:

  • стегна курячі – 3 шт.;
  • сіль;
  • сир – 80 г;
  • перець чорний мелений;
  • синенькі – 3 шт.;
  • орегано;
  • томатний сік – 250 мл;
  • олія рослинна;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2-3 зубки.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю необхідно почистити, нашаткувати дрібними кубиками. Куряче м’ясо поріжте невеликими шматочками.
  2. Синенькі слід надрізати вздовж до хвостика, щоб плоди стали нагадувати віяло. Натріть їх сіллю всередині, залиште на півгодини.
  3. Поставте на вогонь сковороду, розігрійте олію. Обсмажте подрібнену цибулю до придбання прозорості. Додайте курятину, готуйте до білого кольору, влийте томатний сік. М’ясо потрібно тушкувати до випаровування рідини. Сік слід підливати двічі.
  4. В отриману масу покладіть подрібнений часник, всипте сіль і перець. Компоненти змішайте, готуйте 5 хв.
  5. Деко устелите фольгою. Баклажани звільніть від зайвої вологи, промокнувши паперовим рушником. Викладіть їх на деко, полийте рослинним маслом, трохи розправивши надрізи.
  6. Запікайте овочі 25 хв. В готові плоди покладіть начинку між слайсами, приправте орегано. Зверху посипте заготовки сирної стружкою. Поверніть блюдо всередину духовки на 10 хвилин, щоб сир підрум’янився.

Бутерброди з баклажанами

  • Час приготування: 30 хвилин.
  • Кількість порцій: 6 персон.
  • Калорійність страви: 113 ккал.
  • Призначення: на сніданок / закуска.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: легка.

Бутерброди з баклажанами стануть відмінним варіантом для сніданку. Овоч по своєму смаку і поживності зможе замінити ковбасу або інші м’ясні продукти. Помідори, зазначені у списку, ви можете використовувати за бажанням для надання соковитості. Хліб рекомендується смажити на вершковому маслі, оскільки це надає готовим бутербродів цікавий насичений смак.

Інгредієнти:

  • яйце – 1 шт.;
  • сир – на смак;
  • батон – 6 скибочок;
  • масло – для смаження;
  • помідори – 1-2 шт.;
  • баклажани – 2 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • сіль;
  • зелень.

Спосіб приготування:

  1. Збийте вінчиком яйця з сіллю. Просочіть сумішшю скибочки хліба. Підсмажте на вершковому маслі грінки з обох сторін для надання рум’яності середньої сили.
  2. Синенькі наріжте тонкими пластинками, засолите на 30 хв. Потім, видаліть рідину паперовими серветками. Помістіть їх на сковорідку, обсмажуйте до рум’яного стану.
  3. Наступним етапом, як готувати бутерброди, зробіть начинку. Сир потріть з часником, використовуючи дрібну тертку.
  4. Баклажани помістіть на хлібні скибочки, зверху посипте сирно-часниковою сумішшю. Відправте в мікрохвильовку до розплавлення сиру. При подачі прикрасити скибочкою помідора.

Куряча грудка з баклажанами та помідорами

  • Час приготування: 1 год.
  • Кількість порцій: 1-2 персони.
  • Калорійність страви: 122 ккал.
  • Призначення: на вечерю.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: середня.

Хорошим способом, як приготувати баклажани з помідорами, стане запікання з ними курячого філе. Щоб рецепт став корисним і дієтичним, замініть майонез легкої сметаною. Така страва буде не зайвим в святковому і повсякденному меню. Грудка з овочами виходить дуже ніжною, соковитою, з насиченим смаком. Готувати її можна порційно, або взявши більше інгредієнтів, запікати на великому деку.

Інгредієнти:

  • майонез – 1 ст. л.;
  • сир – 70 г;
  • грудка куряча – 1 шт.;
  • баклажани – 1 шт.;
  • часник – 1 зубок;
  • помідори – 1 шт.;
  • приправа для курки – 10 г;
  • петрушка – 10 г;
  • масло рослинне – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку потрібно підготувати овочеві складові. Баклажани слід нарізати тонкими пластинами, помідори – кружечками. Петрушку і часник дрібно наріжте.
  2. Пластини синеньких обсмажте на сковорідці з функцією гриль по 4 хв. з кожного боку. Викладіть половину інгредієнта внапуск всередину форми для запікання. Дно ємності змастити рослинним маслом.
  3. Куряче філе надріжте по товстому краю, розгорніть, відбийте, приправте перцем, сіллю і сумішшю для курки. Помістіть м’ясо зверху баклажанів, накрийте рештою овоча. Змастіть сметаною.
  4. Викладіть на блюдо кружечки помідорів, посипте часником і петрушкою. Сир натріть або наріжте тонкими пластинками. Викладіть інгредієнт зверху попередніх шарів.
  5. Поставте форму в духовку, розігріту до 170 градусів, на півгодини.
  6. Приготоване швидко і смачно подавайте блюдо порційно.

Холодна закуска з баклажанів

  • Час приготування: 40 хвилин.
  • Кількість порцій: 6 персон.
  • Калорійність страви: 80 ккал.
  • Призначення: на святковий стіл.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: легка.

Холодна закуска з баклажанів завжди актуальна для святкового столу. Одним з видів такої страви є «хвіст павича». Головне достоїнство делікатесу – в його красі. Їжа, яка має такий вигляд, підійде на різдвяне або новорічне свято, ювілей. Якщо ви сумніваєтеся, що готувати з баклажанів, скористайтеся цим рецептом. Ваші гості будуть у захваті.

Інгредієнти:

  • сир Фета – 0,2 кг;
  • томати – 4-6 шт.;
  • синенькі – 4 шт.;
  • сметана – 2-3 ст. л.;
  • оливки – ½ банки;
  • сіль;
  • часник – 2-3 зубки;
  • огірки – 2-3 шт.;
  • масло пісне;
  • кріп.

Спосіб приготування:

  1. Основний інгредієнт наріжте овальними шматочками. Присипте їх сіллю, залиште на 30 хв. Промийте водою, щоб овоч перестав гірчити. Обсушіть продукт і викладіть на деко, змащене маслом. Запікайте 15 хвилин при 200 градусах.
  2. Наступним кроком, як готувати закуску, стане начинка. Змішайте сир Фета зі сметаною і часником, пропущеним через прес.
  3. Огірки і помідори порізати на кружечки, маслини розділіть на 2 частини вздовж.
  4. На кожен остиглий печена овал намажте невелику кількість начинки, зверху покладіть помідор. Потім, потрібно буде знову додати сирно-сметанную суміш і огірок. Останнім штрихом стане шматочок маслини, покладений на крапельку маси з Фети.
  5. Гарне оформлення закуска «хвіст павича» отримає, якщо розкласти її на овальному блюді, прикрасивши кропом.

Баклажани в духовці з сиром

  • Час приготування: 45 хвилин.
  • Кількість порцій: 2 персони.
  • Калорійність страви: 166 ккал.
  • Призначення: закуска.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: легка.

Баклажани в духовці з сиром виходять одночасно пікантними і ніжними. Спекти таку смакоту не складе труднощів для будь-якої господині. Смак страви з баклажанів настільки привабливий, що воно сподобається навіть дитині. Запікати продукт можна у великій формі або декількох маленьких. У першому випадку при подачі розділіть їжу на порційні шматочки. Звичайний сир можна замінити бринзою, тоді закуска стане ще ніжніше.

Інгредієнти:

  • сир – 60 г;
  • масло рослинне – 1 ч. л.;
  • баклажани – 1 шт.;
  • сіль;
  • помідори – 1 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • сметана – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Синенькі поріжте тонкими кружальцями, посоліть. Томат наріжте невеликими кубиками. Сир і часникові зубчики натріть на тертці з дрібними отворами.
  2. Візьміть глибоку миску, змішайте всередині помідори, сир і часник, викладіть сметану. Всі компоненти змішайте.
  3. Дно форми для випічки змастіть маслом, викладіть баклажани і заправку з сиром і помідором шарами, чергуючи їх.
  4. Запікання страви з баклажанів всередині духовки, розігрітій до 180 градусів, потребуватиме близько півгодини.
  5. Така закуска готується швидко, і виходить смачно гарячої і холодної.

Баклажани по-корейськи

  • Час приготування: 9 годин.
  • Кількість порцій: 8-10 персон.
  • Калорійність страви: 109 ккал.
  • Призначення: закуска.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: середня.

Баклажани по-корейськи – закуска, що має гострий смак і пряний аромат. Спираючись на ці властивості, страву ще називають грузинським. Його можна зберегти на зиму або випробувати через кілька годин. Їжа підходить до будь-якого гарніру, однак особливо смачним кулінарний виріб здасться в союзі з картоплею (пюре). Приємна гостриночка припаде до смаку будь-якому гурману, додасть блюдам нові відтінки.

Інгредієнти:

  • морква – 250 г;
  • цибуля ріпчаста – 250-300 г;
  • баклажани – 1000 м;
  • приправа для корейської моркви – 1 ч. л.;
  • перець болгарський – 250 г;
  • цукор – 4 ст. л.;
  • перець гіркий – 1 шт.;
  • часник – 25 г;
  • сіль – 2.5 ст. л.;
  • оцет 9% — 50 мл;
  • коріандр – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Вимийте і обсушіть синенькі. Подрібніть плоди тонкою соломкою, засолите на 60 хв.
  2. Болгарський перець нарізати довгими смужками, цибулю – півкільцями, моркву натріть.
  3. Злийте рідину, яка виділилася з баклажанів, відіжміть шматочки овоча. Викладіть на сковорідку, обсмажте до утворення золотистої скоринки.
  4. Всі овочі змішайте в мисці. Додайте подрібнений гострий перець і часник. Приправте спеціями, перемішайте. Залиште на 4-5 год, повторивши змішування кілька разів.
  5. Викладіть салат на зиму усередину банок, прикрийте кришками, які потрібно попередньо прокип’ятити.
  6. Візьміть каструлю, устелите льняним полотном її дно. Зверху серветки поставте банки з салатом. Налийте воду, щоб вона доходила до опуклостей судин, дочекайтеся кипіння, стерилізуйте банки 20 хв.
  7. Загорніть ємності кришками, переверніть шийкою вниз, накрийте теплою ковдрою до повного охолодження.
  8. На зберігання страва з баклажанів залишають у прохолодному місці.

Відео: що можна зробити з баклажанів

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *