Вдома / Сад і город / Диня — користь і шкода

Диня — користь і шкода

Соковитий плід з солодким ароматом і яскравим смаком – ось що таке диня, яку правильніше називати ягодою з сімейства гарбузових. Навіть один скибочку підвищить настрій, поліпшити самопочуття, дасть заряд бадьорості завдяки корисним властивостям. Однак з даром природи треба бути обережніше. Якщо подобається диня – користь і шкода продукту повинні бути відомі.

Користь дині для здоров’я

Ароматна диня – це не тільки ласощі, але джерело лікувальних речовин, потрібних для здоров’я людини, великий набір вітамінів, мікроелементів:

  1. Є в продукті фолієва кислота – дуже корисна для жінок, і аскорбінова.
  2. Фосфор, кобальт, фтор, сірка, натрій зміцнюють організм, оновлюють клітини, налагоджують обмін речовин.
  3. Залізо, хлор, йод активують мозкову діяльність, допомагають працювати щитовидній залозі.
  4. Кальцій захищає кістки від переломів, калій і магній – рятівники серцево-судинної системи, цинк – природний імуностимулятор.

Користь дині для організму велика. Вітаміни групи підтримують нервову систему, покращують пам’ять, відновлюють пошкоджені тканини. Вітамін А регулює репродуктивну функцію організму, благотворно впливає на опорно-руховий апарат, покращує зір. Ягода підсилює лікувальний ефект антибіотиків, одночасно зменшуючи їх токсичність. Треба відзначити, що цей смачний продукт може проявляти себе і як м’яке проносне. Словом, є баштанної делікатес потрібно, але є протипоказання до її вживання.

Чи корисна диня при вагітності

Вагітні жінки люблять соковиті плоди, їх м’якоть допомагає виробляти «гормон радості». Чи корисна диня при вагітності? Так, адже вона некалорийна, підвищує гемоглобін у крові, ефективно позбавляє від набряків, налагоджує перистальтику кишечнику, регулює стілець, знімає проблему геморою. Однак її м’якоть дуже солодка, цукор в її складі – легкозасвоюваний, шкідливий при перевищенні норми. Диня – її користь і шкода – строго враховується в період грудного вигодовування, так як навіть один соковитий шматочок, з’їдений мамою, може спричинити розлад шлунка у малюка.

Шкідлива диня при панкреатиті

Відповідь на питання, чи шкідлива диня при панкреатиті, підкаже стан організму. Властивості дині такі, що заборона на неї накладається в гострій фазі захворювання, а в період ремісії харчуватися нею можна, але не на голодний шлунок і не після ситної їжі. При захворюваннях підшлункової залози цю ягоду не їдять в необмеженій кількості. Великий відсоток вмісту клітковини, цукру можуть спровокувати метеоризм, загострити захворювання. Вибирати треба спілі, солодкі плоди, щоб убезпечити себе від соляної кислоти, яка виробляється під впливом соку динного.

Шкідлива диня при цукровому діабеті

Солодка спокуса спокушає навіть хворих на діабет і цілком допустимо при цій хворобі – за умови, що людина буде їсти небагато, стежити за рівнем глюкози в крові, приймати призначені медикаменти. Варто прислухатися до порад:

  • Необхідно вибирати не дуже стиглий плід, у ньому фруктози менше.
  • Краще є продукт окремо, не раніше, ніж через годину після їжі. З’єднуючись з іншою їжею, він викликає сильне бродіння в кишечнику.
  • Диня при діабеті в сезон споживається так: хворому варто відмовитися від інших продуктів з великою кількістю вуглеводів.

Сушена диня – користь і шкода

Делікатесний, дуже смачний продукт – сушені фрукти. Чим корисна сушена диня? Тим же, чим і свіжа культура. Корисні властивості фрукта при тепловій обробці чудово зберігаються, тому він рекомендований людям з серцево-судинними і нервовими захворюваннями, хворобами сечостатевої сфери, жовтяницею. Жінкам обов’язково треба тішити себе цим чудовим сухофруктом: в ньому багато фолієвої кислоти, яка володіє лікувальним дією:

  • відповідає за гормональну сферу;
  • бореться з депресією;
  • покращує імунітет;
  • омолоджує організм.

Шкода сушеної дині, або, правильніше буде сказати, її побічні дії, проявляються в тому, що вона не поєднується з деякими продуктами, і це загрожує розладом травлення. Алкоголь, молоко і молочні продукти, а також мед не повинні зустрічатися з нею в шлунку. Відмовитися від неї повинні хворі на діабет і страждають ожирінням: сушена диня має високу калорійність, до того ж у ній багато натурального цукру. Коштувати подумати про те, що куплений в магазині або на ринку в’ялений продукт міг бути оброблений хімікатами. Таку диню треба мити перед вживанням.

Насіння дині – користь і шкода

Гарні динні насіння, користь і шкоду яких очевидні. Олія з них нормалізує роботу кишечника і печінки, володіє сечогінним і жовчогінним ефектом, полегшує кашель, сприяє зниженню рівня цукру. Рекомендовані динні насіння чоловікам при проблемах з передміхурової залозою, при імпотенції, простатиті. До того вміст в насінні цинку робить їх потужним афродизіаком. Шкідливих властивостей незвичайний продукт не має, але вміст жиру в ньому велике. Захоплюватися поїданням насіння не варто, щоб не перевантажувати селезінку.

Відео: диня – корисні властивості

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *