Вдома / Дім і затишок / Як зробити комору функціональної і практичної

Як зробити комору функціональної і практичної

Як зробити комору функціональної і практичної

Найактуальніша тема, що стосується організації простору кухні — це правильне і продумане до дрібниць зберігання запасів продуктів, аксесуарів для приготування, кухонного начиння, побутової техніки та іншого в умовах приміщення, не завжди відрізняється значними розмірами. В такому випадку, наявність домашньої комори необхідно запланувати ще на стадії планування з тим, щоб зробити щоденну експлуатацію кухні максимально комфортним.

Homester пропонує детально вивчити рекомендації про особливості функціональної комори, які неодмінно допоможуть в організації практичною і зручною обстановки вашої кухні.

 

Варіанти домашніх комор

Розрізняють три основних види домашніх коморах, один з яких кожен може вибрати, виходячи з особливостей приміщення, меблів і кількості предметів.

Вбудована комора

Являє собою великий відділ для зберігання продуктів, кухонних аксесуарів і дрібної побутової техніки, який є складовою меблів. Серед переваг такої комори виділяють її зручність з точки зору близької досяжності всього необхідного в межах невеликої кухні. До того ж, вбудований комори шафа вельми естетичний та не займе зайвого, такого цінного простору.

Поєднана комора

Її конструкція може бути частиною основних відділів кухонних меблів, або стати для неї функціональним доповненням. Наприклад, купуючи меблі на замовлення, можна передбачити наявність висувних вертикальних секцій вздовж ніші, призначеної для холодильника, де в майбутньому будуть зберігатися ємності з рідинами (масло, оцет, есенції та інше), спеції.

Окрема комора

Цей варіант є найбільш кращим, так як дозволяє розмістити для подальшого зберігання велика кількість предметів, продуктів, техніки та аксесуарів в одному місці. Добре, якщо окрема комора розташована поруч з приміщенням кухні, тим не менш, слід ретельно продумати внутрішню конструкцію, враховуючи особливості всього того, що буде зберігатися в її межах.

Також, необхідно пам’ятати про умови зберігання різних видів продуктів, передбачаючи систему вентиляції і вибираючи правильну конфігурацію елементів конструкції

 

Варіанти внутрішньої конструкції комор

В залежності від того, що і в якій кількості буде розміщено у коморі для зберігання, можна продумати необхідні, бажані і другорядні елементи її конструкції, які суттєво покращувати експлуатаційні характеристики невеликого простору.

Полиці і висувні ящики

В незалежності від виду комори, в неї обов’язково будуть передбачені полиці, як першочерговий елемент внутрішньої конструкції. Якщо їдальня у вашій кухні призначена лише для продуктів тривалого зберігання, побутової техніки та текстильних аксесуарів, то можна обмежитися лише наявністю полиць та висувних ящиків, які забезпечують вільний доступ до всього необхідного.

Секції і рейлінги

Конструкцією комори може бути передбачено кілька видів секцій (полиць з перегородками), кожна з яких буде призначена для конкретних продуктів, кухонних аксесуарів, консервації, дрібної побутової техніки.

Не зайвим стане кріплення спеціальних металевих власників – рейлингов, на бокових або задніх стінках комори, де зручно зберігати невеликі ємності зі спеціями, сипучими продуктами і ємності з рідинами в підвішених контейнерах.

Кошики та контейнери

Вони обов’язково стануть в нагоді вам в тому випадку, якщо в коморі зберігається велика кількість овочів і фруктів. Так, плетені кошики або контейнери з перфорацією забезпечать вільний доступ повітря, який необхідний для вентилювання плодів і сприяє більш тривалого терміну їх зберігання в закритому просторі.

Контейнери різного розміру і форми, висувні, підвісні або окремо стоять, будуть незамінні для зберігання круп, макаронних виробів, борошна та цукру, горіхів і чаю.

Розмірний ряд

Комора завжди представляла собою конструкцію з полиць і ящиків, але якщо їх конфігурація продумана не вірно, в подальшому виникнуть деякі незручності з розміщенням ємностей і предметів різного розміру. Для того, щоб цього уникнути, заздалегідь передбачте наявність полиць різної ширини, глибини і висоти (тобто величину проміжків між полицями).

  • Вузькі неглибокі полиці вздовж стіни можна використовувати для зберігання маленьких ємностей з консервацією, спеціями, контейнерів для кави або чаю.
  • Полиці з дещо більшими проміжками у висоту і глибиною – залишити для посуду, дрібної побутової техніки, запасів упаковок з продуктами.
  • Найбільші (широкі і глибокі) полиці призначені повинні бути для зберігання корзин з овочами, контейнерів з борошном, крупами.

Практичні дверцята

Внутрішня поверхня дверей комори також повинна використовуватися максимально, так як з їх допомогою можна заощадити місце для інших необхідних речей і продуктів всередині самої конструкції.

Кращим варіантів використання дверей комори стане кріплення підвісної етажерки для самих необхідних спецій, сумішей, рідин, які завжди повинні залишатися в зоні досяжності.

 

Як грамотно використовувати простір комори

Часто буває так, що організувати комору необхідно в досить невеликому просторі, при цьому, продумати її наповнення так, щоб для всього знайшлося місце, не завжди представляється можливим. Ми пропонуємо звернути увагу на два наступних пункти, які неодмінно допоможуть організувати навіть саму маленьку комору з максимальною користю.

Ділимо на три

Візуально (а після, і технічно) розділіть простір майбутньої комори на три горизонтальних секції, кожна з яких буде призначена для певної групи.

  • Наприклад, верхню частину комори віддайте під зберігання запасів продуктів у невеликих упаковках (ємностях), легкої посуду, рушників, серветок і скатертин, кулінарних аксесуарів.
  • Відділ посередині будуть займати об’єкти, якими ви користуєтеся постійно: кавоварка, міксер, кошик з хлібобулочними виробами, контейнери з чаєм і кавою, цукор та інше.
  • У нижній частині краще розташувати найбільш об’ємні і важкі об’єкти, такі як: контейнери з овочами і фруктами, борошном, ємності з рідинами (олією, оцтом, алкоголем).

Систематизуємо

Наостанок, рекомендуємо систематизувати наповнення вашій коморі, іншими словами, розподілити предмети і об’єкти за призначенням, групами, першої необхідності.

Так, не рекомендується розташовувати легкі об’єкти і продукти з важкими, оскільки, потягнувшись за упаковкою з пластівцями, можна кинути на себе металеву ємність з консервацією.

Крім того, продукти з вираженим ароматом краще не змішувати, і для дрібної побутової техніки визначити окрему полицю, подалі від ємностей з рідинами (їх вміст може просочитися, і пошкодити його механічну частину приладу).

 

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *