Вдома / Поради / Чому огірки гіркі на смак?

Чому огірки гіркі на смак?

Ті, хто на своїй ділянці постійно вирощує огірки, знає, скільки праці потрібно вкласти в цю садову культуру. І як буває прикро, якщо отриманий урожай не радує своїм смаком. Замість хрустких і апетитних плодів ми збираємо з грядки гіркі огірки. З чим це пов’язано, і як запобігти появі гіркоти?

Причини появи гіркоти у огіркових плодів

Огірки відносяться до сімейства гарбузових. У цих рослин генетично виробилася одна особливість: у них присутня речовина кукурбитацин.

Що таке кукурбитацин?

Це токсична сполука, у якого, однак, є ряд корисних властивостей (протипухлинну, антимікробну, протизапальну). Воно необхідне рослинам, щоб захистити себе від поїдання тваринами, принаймні, до тих пір, поки у нього не виростуть плоди і не дозріє насіння.

Кукурбитацин виробляється в рослинах постійно, з того самого моменту, як воно було посаджено, і міститься в його стеблах, і в листах, і в плодах, в шкірці. Вчені змогли встановити, що за його вироблення відповідають 9 генів. Але якщо рослина відчуває стрес, то вироблення цієї речовини збільшується.

Чому огірки можуть переживати стрес?

У тому випадку, якщо для них не були створені ідеальні умови. Ця садова культура прийшла до нас з Індії, де панує субтропічний і тропічний клімат. Тому огірки добре ростуть там, де немає палючого сонця, а вологість повітря підвищена.

Якщо їм не вистачає вологи, вони страждають від сонця або перепаду температур, то рослини переживають сильний стрес, що призводить до посиленого вироблення кукурбитацина, а це основна причина того, що у огірків стає гірка шкірка або з’являється гіркий присмак в цілому.

Фактори, які провокують утворення гіркоти

  1. Рослинам не вистачало вологи, полив був нерегулярним.
  2. Води було дуже багато (за дощового літа).
  3. Вони росли під прямими сонячними променями, був надлишок сонячного світла.
  4. Низька вологість повітря і сильна спека.
  5. Рослини не отримували повноцінне харчування (відчувався брак калійних і азотних речовин).
  6. Для посадки використовували насіння, які взяли із задньої частини огірка, а потрібно було брати з передньої частини плоду.
  7. Занадто густо посадили рослини, з-за чого вони мучилися від нестачі сонячного світла.
  8. Розсада перехворіла.
  9. Використовували для поливу холодну воду.

Як запобігти гіркий присмак у плодів огірка?

Ми з’ясували, чому огірки гіркі. Що робити, щоб запобігти появі гіркоти?

Виходячи з причин, які впливають на смак огірків, можна скласти список тих дій, які допоможуть боротися з проблемою:

  1. Вибирайте правильне місце для посадки, щоб огірки не росли під палючим сонцем. Їм необхідний розсіяне сонячне світло. Огіркова культура прекрасно почуває себе в тіні лав кукурудзи або ж під гілками плодових дерев. Для захисту від сонячних променів можна використовувати спанбод (укривний матеріал).
  2. Регулярно поливайте рослини. Багато хто з нас бувають на дачі по вихідних, тому поливають огірки не кожен день. Чергування посухи і рясного поливу викликає у рослини стрес і гарантує поява гіркоти. Тому не забувайте про регулярні поливи, і використовуйте тільки теплу воду, яка прогрілася під сонцем протягом дня.
  3. Правильне розташування грядок. Якщо ви вирощуєте огірки у відкритому ґрунті, не саджайте їх близько суниці і малини. Ці рослини будуть витягувати з грунту всі поживні речовини і воду.
  4. Догляд. За огірками важливо постійно доглядати: мульчувати грядки, прибирати бур’яни, розпушувати грунт. Це допомагає зберегти вологу.
  5. Бережіть від переохолодження. Якщо ви вирощуєте огірки в теплиці, не відкривайте її в холодні дні. Таке провітрювання стане стресом для теплолюбного рослини. У парниках для захисту від холоду використовують той же спанбонд, який натягують на дуги або каркас.
  6. Оберігайте рослини від спеки. Сильна спека і сухе повітря також згубні для огірків. Якщо на вулиці встановилася спекотна погода, необхідно щоранку і щовечора поливати їх теплою водою. У відкритому грунті для захисту від спеки можна використовувати навіс з білого матеріалу. Якщо ви ростіть огірки в теплиці, то захищайте їх за допомогою дзеркальної плівки, яку зазвичай приклеюють на скло. Вона пропускає світло з одного боку, але відображає його з іншого.
  7. Не садіть насіння в глинистий грунт. Для цієї культури підходить пухкий грунт, торф. Його можна розбавити деревною золою, щоб знизити кислотність.
  8. Добрива. Огірок повинен отримувати всі необхідні йому поживні речовини. Тому не забувайте про добрива. Але використовувати свіжий гній садівники не рекомендують, так як свіжа органіка часто провокує викид гіркоти. Тому підгодовуйте рослини тільки перепрілим гноєм, підготувавши грядки ще з осені. Якщо ви вже внесли свіжий гній, постійно поливайте кущі і стежте, щоб земля не висихала.

Як ми бачимо, доведеться чимало потрудитися, щоб запобігти появі гіркоти. Але можна піти іншим, більш простим шляхом: купити для посадки сорти огірків, які ніколи не гірчать.

Деякі сорти не схильні накопичувати кукурбитацин, тому гіркий смак у них не з’являється, не важливо поливали ви їх чи ні, і яка на вулиці погода. Наприклад, до них відносяться наступні: «Берендей», «Гармоніст», «Єгоза», «Кадриль», «Коні», «Кураж, «Ліліпут», «Маша», «Мураха», «Щедрик», «Джерельце», «Хрустик» та інші.

Також є думка, що не гірчать ті сорти, що призначені для засолювання, однак це омана. Поява гіркоти дійсно залежить від сорту, але не від того, салатний він або був вирощений для засолювання.

Що робити, якщо огірки гірчать? Як їх використовувати?

Якщо ви зірвали перший огірок з куща, і він виявився гірким, то, швидше за все, доведеться змиритися з тим, що весь урожай цього сорту виросте таким же.

Що робити? Чи є гіркі плоди? Отруїтися ними не можна, навпаки, навіть вважається, що в них більше користі, ніж у звичайних. Однак якщо ви з’їсте багато гірких огірків в свіжому вигляді, є ризик отримати нетравлення або кишковий розлад.

Як прибрати гіркоту з огірків?

Якщо у плода гірка тільки шкірка, просто зріжте її і використовувати в їжу тільки солодку частину. Якщо ж гіркоту зібралася в хвостику, відріжте зелену попку (1,5 см) і потріть місце зрізу до тих пір, поки не вийде вся біла піна. Після чого, ретельно вимийте, і огірок готовий до вживання!

Однак самий перевірений спосіб позбутися гіркоти – замочування або теплова обробка. Під впливом води або нагрівання кукурбитацин в огірках руйнується, і у них зникає гіркий присмак.

Замочіть огіркові плоди на добу або хоча б 12 годин у холодній воді (не забуваючи періодично міняти воду), потім вимийте і вживайте в їжу або додавайте в салат. Або ж зробіть з них малосольні, солоні або мариновані огірочки.

Відео: чому огірки ростуть гіркими і як це виправити?

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *