Вдома / Поради / Як відкрити вегетаріанське кафе?

Як відкрити вегетаріанське кафе?

Крок 1: Приміщення

 

Вибір приміщення важливий для вегетаріанського ресторану так само, як і для будь-якого іншого. З тією різницею, що потрібно враховувати, що виручка вегетаріанського ресторану, особливо в перший час, може не покривати високої орендної плати, тому є сенс ставити не на тихе поселення, а на поєднання ціна-якість. Бажано, щоб вегетаріанське кафе знаходилося в місці з хорошою екологією. «Ми вважаємо, що вигідніше будувати свої приміщення: якщо розраховувати на довгострокову перспективу, то це вигідніше, ніж оренда, до того ж можна спроектувати будівлю по своєму смаку», — розповідає Тетяна Курбатова, директор і співвласник мережі ресторанів «Троїцький міст». Будівництво будівлі може обійтися приблизно в $500 тис., оренда — $2-3 тис. на місяць приблизно за 60 м2.

Крок 2: Обладнання та інтер’єр

 

Як правило, у вегетаріанських ресторанах в інтер’єрі використовуються натуральні матеріали, що максимально наближають до природи: дерево, камінь, текстиль. Не використовуються натуральний хутро, кістка та інші аксесуари тваринного походження. У вегетаріанському ресторані, як правило, не курять і не п’ють, тому попільничок та посуду для алкоголю не передбачається. У ремонт приміщення та інтер’єр потрібно інвестувати близько $20 тис. Обладнання кухні і складу не сильно відрізняється від будь-якого іншого громадського харчування. Але варто врахувати більшу кількість свіжих овочів у меню, тому необхідно запастися й більшим порівняно з традиційним кафе кількістю холодильників для зберігання овочів і вакуумними упаковками. Обладнання обійдеться в суму не менше $50 тис.

Крок 3: Продукти

 

До добору продуктів слід підійти особливо ретельно, оскільки саме асортимент продуктів і страв робить кафе відвідуваним. «Потрібно старатися включити в меню всі види овочів, фруктів, бобових, горіхів, грибів, які можна дістати в місті. Займатися прямими по-ставками з країн зростання самостійно невигідно, оскільки потрібні невеликі партії, щоб продукти залишалися свіжими. Краще налагодити широку мережу постачальників з різних позицій», — радить Роман Курбатов, генеральний директор ТОВ «Підприємство „Діапазон“ (бренд „Троїцький міст“). При цьому надія зекономити на м’ясі і яйцях необгрунтована, оскільки деякі рідкісні овочі не поступаються в ціні м’ясних делікатесів, а іноді навіть перевершують їх.

Крок 4: Персонал

 

Для відкриття кафе потрібні два кухарі, три-п’ять офіціантів, прибиральниця і директор. І якщо до останніх трьох професій особливих вимог не пред’являється, то з кухарями в вегетаріанської кухні виникають проблеми. „Фахівців немає взагалі. Вегетаріанські кухаря в місті відсутні як клас, — розповідає Тетяна Курбатова. — У наших кафе ми самі вирощуємо кухарів, адміністратори і власники самі стоять біля плити разом з кухарями. Причому більшість тих, хто готує у нас, — непрофесіонали. Професійним кухарям надзвичайно складно навіть думати про готуванні без м’яса; у нас був досвід залучення відомого шеф-кухаря, але він закінчився невдало“.

 

Крок 5: Розкрутка

 

Найбільш перспективний шлях розкрутки вегетаріанського закладу — це поширення рекламних флаєрів. Треба пам’ятати, що вегетаріанське кафе має розраховувати не тільки на переконаних вегетаріанців. Варто активізувати рекламну кампанію під час постів, коли клієнтів у вегетаріанських кафе стає більше, розмістити рекламу у відповідних виданнях і на сайтах, пов’язаних з вегетаріанством або здоровим способом життя. Багатьом петербуржцям подобається вегетаріанське харчування, однак закладів, де немає м’яса, риби і спиртного, в місті дуже мало з причини низької рентабельності.

 

Біографія

 

Тетяна Курбатова, директор мережі вегетаріанських кафе „Троїцький міст“. Роман Курбатов, генеральний директор ТОВ „Підприємство “Діапазон», що володіє мережею магазинів крокової доступності. Подружжя переконані вегетаріанці, перестали вживати м’ясо 15 років тому. Перші вегетаріанські страви, які вони винаходили у себе на кухні, стали основою меню кафе «Троїцький міст». Сьогодні мережа «Троїцький міст» включає в себе шість кафе і один ресторан вегетаріанської кухні — це найбільший гравець на ринку вегетаріанського харчування в місті. Щодня заклади мережі відвідує до 1500 осіб.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *