Вдома / Дім і затишок / Як виглядає гриб поддубовік: фото і опис

Як виглядає гриб поддубовік: фото і опис

Поддубовік — це умовно-їстівний гриб, характерною особливістю якого є ніколи не зникають яскраво-сині плями по всій поверхні. Навіть м'якоть цього гриба при розломі відразу приймає синє забарвлення. При описі поддубовіка його часто називають чорнильним грибом. Незважаючи на свою назву, поддубовік зовсім не обов'язково зустрічається під деревами. Дуже часто це гриб можна знайти на галявинах і пасовищах.

Гриб пластіннік поддубовий

Пластіннік поддубовий (поддубовік) в народі називається червоним опеньком, а також поддубовніком. і мають велику схожість з попередніми, відрізняючись тільки кольором капелюшка. Ростуть поддубовнікі великими купами і також на гнилих деревних пнях, іноді вони трапляються навіть в деякому підвищенні від землі, на гнилому пні.

Ознайомтеся з фото і описом гриба поддубовік і дізнайтеся, як можна вживати його в їжу. 

Величиною ці гриби більш опеньок, а тому і купки їх здаються ширше. Абсолютно поодинці і не у пнів не траплялося їх зустрічати. Час же їх зростання — осінь, але дещо раніше справжніх опеньок.

Як видно на фото, гриб поддубовік має капелюшок від 2 до 20 см і більше в діаметрі, напівкулясту спочатку і майже зовсім плоску в середині. Зазвичай вони досить м'ясисті і бувають червонувато-помаранчевого кольору, темніше до пупка. Верхня шкірка капелюшки легко здирається. Пластинки жовто-сіруваті, до старості робляться майже чорними і взагалі дуже часті і довгі.

Подивіться на фото, як виглядає поддубовік: його ніжка довжиною від 2 до 10 см, щільна, іноді зігнута, знизу товстувата, до капелюшку темно-жовта, а м'якоть, як ніжки, так і капелюшки, жовтувата, більш темна під самою шкіркою. Кільце пропадає майже відразу після розвитку гриба.

З самого опису, як виглядають поддубовікі, видно, що якщо вони і не належать до отруйних, то ставляться до підозрілих; і дійсно, у багатьох місцях їх шанують такими і не їдять, а в інших селяни збирають їх разом з опеньками і вживають нешкідливо в їжу. Втім, в смаку ці гриби багато поступаються справжнім опеньки і навіть не уявляють нічого особливо приємного. Смак сирого поддубовніка клейко-солодкий. Запах общегрібной, досить сильний і кілька затхлий. При вживанні в їжу, заради обережності, їх треба гарненько виварити, тим більше що вони гіркі і мають вельми чутливу дубову в'язкість. Якби хто побажав штучно розводити поддубовнік, тому запропонуємо випробувати той же спосіб, який вживається за границею для інших видів опеньок, з тою лише різницею, що замість тополевого гуртка має вживати напівзгнилий дубовий.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *