Вдома / Дім і затишок / Рядовки і як виглядають їстівні гриби

Рядовки і як виглядають їстівні гриби

Поряд з отруйними, існує і кілька видів їстівних рядовок. Правда, застосовувати їх в їжу можна тільки після попереднього відварювання. За фото і опису гриби рядовки схожі, тому відрізнити отруйні гриби від неотруйних дилетантам буває дуже складно. Досвідчені грибники радять визначати ці дари лісу на їстівність наступним чином: подивіться, як виглядають гриби рядовки при денному освітленні — якщо їх капелюшки не мають ніякого відтінку, пофарбовані в гладкий, білий колір, таких грибів слід уникати. Їстівні гриби рядовки завжди кольорові: лілуваті, фіолетові, рожеві і т.д. Також отруйні різновиди відрізняються різко вираженим запахом. Якщо ви не знаєте, які бувають рядовки, гриби цього виду краще не збирати, щоб уникнути отруєння.

У цій статті ви побачите фото їстівних рядовок різних видів (жовто-червоної, сірої, фіолетової, голубиної і фіалкової), дамо їх опис, і розповімо, де вони ростуть.

Гриб рядовка жовто-червона і її фото

Категорія: умовно-їстівний

Капелюшок Tricholomopsis rutilans (діаметр 6-17 см) жовто червоних, з червоними лусочками, опуклий. Згодом змінює форму на практично плоску. На дотик оксамитова, суха.

Ніжка жовто-червоної рядовки (висота 5-12 см): порожниста і вигнута, з волокнистими лусочками по всій довжині і помітним потовщенням біля самої основи. За кольором схожа із капелюшком.

Пластинки: звивисті, яскраво-лимонні або насичено-жовті.

Зверніть увагу на фото жовто-червоною рядовки: її м’якоть такого ж кольору, що і платівки. Має гіркий смак, пахне гнилою деревиною.

Двійники: відсутні.

Коли зростає: з середини липня і до кінця жовтня в помірній смузі.

Де можна знайти: у хвойних лісах на трухлявих пнях і відмерлої деревині.

Вживання в їжу: переважно молоді гриби в засоленному або маринованому вигляді за умови попереднього відварювання.

Застосування в народній медицині: не застосовується.

Інші назви: опеньок сосновий, червоніюча рядовка, жовто-червоний опеньок, ложнорядовка жовто червоних, червоний опеньок.

Їстівна сіра рядовка: фото і опис (Tricholoma portentosum)

Категорія: їстівний .

Капелюшок (діаметр 3-13 см): зазвичай сіра, рідше з фіолетовим або оливковим відтінком, в центрі більш інтенсивним, з чітко вираженим горбком. Опукла або конічна, з часом стає розпростертою, у старих грибів загортається вгору. Краї зазвичай нерівні і хвилясті або покриті тріщинами, загинаються до внутрішньої сторони. У сиру погоду слизька, часто з прилиплими частинками землі або трави.

Ніжка (висота 4,5-16 см): біла або з жовтуватим відтінком, зазвичай з борошнистим нальотом. Стовщена біля основи, суцільна і волокниста, у старих грибів порожниста.

Пластинки: звивисті, білі або жовтуваті.

М’якоть: щільна і волокниста, такого ж кольору, що і платівки. Не має виражений аромат.

Фото та опис їстівної сірої рядовки схоже з отруйною різновидом гриба, тому при зборі грибів потрібно проявити обережність.

Двійники: рядовка землиста (Tricholoma terreum), що має менші розміри і дрібні лусочки на капелюшку. Рядовки мильну (Tricholoma saponaceum) легко відрізнити за запахом господарського мила на місці зрізу. У отруйної рядовки загостреною (Tricholoma virgatum) пекучий смак, на попелясто-білому капелюшку є сірий гострий горбок. А рядовка відрізняється (Tricholoma sejunctum), яка відноситься до умовно-їстівної групі, має вкрай неприємний запах і зеленуватий відтінок ніжки.

Коли зростає: з кінця серпня і до середини листопада в країнах Північної півкулі з помірним кліматом.

Вживання в їжу: гриб смачний в будь-якому вигляді, тільки попередньо необхідно зняти шкірку і ретельно його промити. Після приготування колір м’якоті часто темніє. Для кулінарних цілей годяться гриби різного віку.

Застосування в народній медицині (дані не підтверджені і не пройшли клінічних досліджень!): у вигляді настоянки. Володіє властивостями антибіотиків.

Де можна знайти: на піщаних грунтах хвойних або змішаних

Інші назви: рядовка штриховатость, подсосновнік, подзеленка.

Гриб рядовка фіолетова: фото і опис

Категорія: умовно-їстівний.

Капелюшок гриба рядовка фіолетова (Lepista nuda) (діаметр 5-22 см): фіолетова з різним ступенем інтенсивності, помітно вицвітає, особливо у країв, у старих грибів стає буро-охряністой. М’ясиста і велика. Форма півкулі поступово змінюється на розпростерту, сильно вдавлену або воронковидну. Краї капелюшки помітно загнуті до внутрішньої сторони. На відчути гладка, без горбків або тріщин.

Подивіться на фото рядовки фіолетової: гриб має гладку, щільну ніжку висотою 5-12 см. В основному, ніжка поздовжньо-волокниста, у старих грибів може ставати порожнистою. Має циліндричну форму, під самим капелюшком — пластівчастий наліт, а біля самої основи — фіолетовий міцелій. Звужується від низу до верху. Згодом істотно світлішає з яскраво-фіолетового кольору до сіро-бузкового і світло-бурого.

Пластинки: у молодого гриба широкі і тонкі, з лілово-фіолетовим відтінком, з часом бліднуть і набувають бурий відтінок. Помітно відстають від ніжки.

М’якоть: світло-бузкова і дуже м’яка, запах схожий на анісовий.

Фото та опис рядовки фіолетовою схоже з різновидом рядовка фіалкова.

Двійники: рядовка землиста (Tricholoma terreum), що має менші розміри і дрібні лусочки на капелюшку. Рядовку мильну (Tricholoma saponaceum) легко відрізнити за запахом господарського мила на місці зрізу. У отруйної рядовки загострений (Tricholoma virgatum) пекучий смак, на попелясто-білому капелюшку є сірий гострий горбок. А рядовка відрізняється (Tricholoma sejunctum), яка відноситься до умовно-їстівної групи, має вкрай неприємний запах і зеленуватий відтінк ніжки.

Коли зростає: з середини серпня і до початку грудня в країнах Північної півкулі з помірним кліматом.

Де можна знайти: на опадлих хвойних і змішаних лісів переважно поруч з дубами, ялинами або соснами, часто на купах компосту, соломи або хмизу. Утворює «відьомські кола».

Вживання в їжу: після термічної обробки в будь-якому вигляді. Сильно всмажується і уварюється, тому оптимальний варіант — сушка.

Застосування в народній медицині (дані не підтверджені і не пройшли клінічних досліджень!): як сечогінний засіб.

Важливо! Оскільки фіолетові рядовки відносяться до категорії грибів-сапрофітів, їх ні в якому разі не можна вживати в сирому вигляді. Така безпечність може обернутися серйозними шлунковими розладами.

Інші назви: синичка, Лепісто гола, синюха, Лепісто фіолетова.

Які ще бувають рядовки: голубина і фіалкова

Рядовка голубина (Tricholoma columbetta) їстівний гриб.

Капелюшок (діаметр 5-12 см): біла або сіра, може бути з зеленими або жовтими плямами. М’ясиста, часто з хвилястими і надтріснутим краями. У молодих грибів має форму півкулі, яка з часом змінюється на більш розпростерту. Поверхня в сиру погоду дуже клейка.

Ніжка (висота 6-11 см, діаметр 1-3 см): часто вигнута, білого кольору, біля основи може бути зеленуватою.

Пластинки: широкі і часті. У молодих грибів білі, у дорослих червонуваті або бурі.

Як видно на фото їстівного гриба рядовка, м’якоть цього виду дуже щільна, на місці зрізу злегка рожевіє. Видає виразний борошняної запах.

Двійники: неїстівна рядовка біла (Tricholoma album) з бурим підставою ніжки і вкрай неприємним запахом.

Коли зростає: з початку серпня і до кінця вересня в країнах Євразійського континенту з помірним кліматом.

Де можна знайти: в листяних і змішаних лісах. Може рости і на відкритих просторах, зокрема на пасовищах або лугах.

Вживання в їжу: гриб придатний для засолювання і маринування. Під впливом високих температур в процесі теплової обробки м’якоть рядовки червоніє, але це не позначається на її смакові властивості.

Застосування в народній медицині: не застосовується.

Інші назви: рядовка сизувата.

Рядовка фіалкова (Lepista irina) також відноситься до категорії їстівних грибів.

Капелюшок (діаметр 3-14 см): зазвичай біла, жовтувата або коричнева. У молодих грибів має форму півкулі, яка з часом змінюється на практично плоску. Краї нерівні і хвилясті. На дотик гладка.

Ніжка фіалковою рядовки (висота 3-10 см): трохи світліше капелюшки, звужується від низу до верху. Волокниста, іноді з дрібними лусочками.

М’якоть: дуже м’яка, біла або злегка рожева, без вираженого смаку, пахне свіжою кукурудзою.

Двійники: говорушка димчата (Clitocybe nebularis), що володіє великими розмірами і дуже хвилястими краями.

Коли зростає: з середини серпня і до початку листопада в країнах Північної півкулі з помірним кліматом.

Де можна знайти: в змішаних і листяних лісах.

Вживання в їжу: за умови попередньої температурної обробки.

Застосування в народній медицині: не застосовується.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *