Вдома / Поради / Чи шкідливий алкоголь в побутових кількостях, як зрозуміти, скільки можна випити без шкоди для здоров'я?

Чи шкідливий алкоголь в побутових кількостях, як зрозуміти, скільки можна випити без шкоди для здоров'я?

Чому люди п'ють алкоголь? Вживання слабкого алкоголю і заграли плодів в їжу характерно для більшості культур. Кумис, заграв сік кокосів, сливова наливка, яблучна брага, хлібний квас, пиво, такі напої є у ​​всіх народів без винятків. Навіть тварини з великим задоволенням поїдають заграв плоди і ягоди.

Етанол входить в обмінні процеси будь-якого живого організму. Мінімальна кількість етанолу, необхідне для міжклітинного обміну киснем і сприяє проникності клітинних мембран, виробляється безпосередньо в клітинах.

Такий алкоголь називають ендогенних. У кишечнику і шлунку також виробляється етанол, він бере участь в гормональному обмінному процесі і активно витрачається при стресах або фізичних навантаженнях, це умовно ендогенний етанол, але він також необхідний для життєдіяльності організму.

Яке дію етанол надає на організм?

Етанол дуже позитивно сприймається організмом і прекрасно засвоюється, оскільки сприймається всіма системами на клітинному рівні. Тому і звикання до надмірного вживання відбувається досить швидко і непомітно для самої людини.

Розвиток алкоголізму на ранніх стадіях не має симптомів, крім зайвої радості від передчуття випивки, бажання випити, потім виникає необхідність випити для хоробрості або для нормального самопочуття , для гарного настрою, щоб заспокоїти нерви або щоб розслабитися. Досить швидко спиртне стає незамінним рішенням будь-яких проблем. При регулярному вживанні навіть в помірних дозах, розвивається залежність.

Етанол для зігріву

Використовуються властивості етилового спирту до швидкого розширення судин. Оскільки етанол в перші хвилини дії значно розширює судини, міцний алкоголь вживають, щоб зігрітися на морозі. Але вже через 20 хвилин після судинорозширювальної дії, починається звуження судин і алкогольний спазм.

На короткий час дійсно виникає відчуття тепла, цим необхідно скористатися. Якщо почати інтенсивний рух, дійсно можна якісно зігрітися, уникнути застуди. При русі на морозі алкоголь інтенсивно витрачається і сп'яніння може не настати взагалі. Але якщо просто сидіти і нічого не робити, насолоджуючись несподіваним теплом, можна замерзнути. Серед рибалок, любителів підлідної риболовлі алкоголізм дуже поширений. Часто люди просто сидять і періодично випивають стаканчик. Коли пляшка закінчується, встають і йдуть. Нерухоме сидіння на морозі призводить до хронічних захворювань нирок і сечостатевої системи.

Спиртне для апетиту

Алкогольні аперитиви прийшли до нас з Європи. Прийнято вважати, що алкоголь перед їжею розпалює апетит. Насправді він провокує розвиток гастриту, дратуючи слизові оболонки шлунку. Зараз, коли в магазинах повно делікатесів, спеціально розпалювати апетит немає необхідності.

Значна частина людей навпаки, прагне схуднути. Є думка, що алкоголь добре розщеплює жири і тому жирну їжу обов'язково потрібно запивати вином.

Насправді етиловий спирт чудово розщеплює жири на кухні і може бути чудовим засобом для чищення. Особливо в поєднанні з оцтом.

Але поєднання жирної їжі зі спиртним дає подвійне навантаження на печінку. Краще дотримуватися помірності.

Випити для хоробрості

Алкоголь надає розгальмовий ефект. І дійсно, що у тверезого на умі, у п'яного на язиці. Невелика доза алкоголю допоможе побороти збентеження, наприклад, при спілкуванні з дівчатами. Але одночасно і збільшується ризик негативної реакції, якщо дівчина помітить запах спиртного. Також розгальмовий фактор може виявитися занадто сильним, і про подальші свої пригоди, розкутий вільному поведінці і несподіваних танцях ви дізнаєтеся з ютуба.

Випивати перед рішучим розмовою з босом також небажано, це може привести до несподіваних наслідків. Для заспокоєння нервів існує багато інших засобів з більш передбачуваним дією.

Соціальні чинники

Соціальні фактори можуть бути однією з причин пияцтва. Позитивне в цілому ставлення суспільства до алкоголю провокує його вживання. Традиції святкового вживання алкоголю формують позитивний образ спиртного. У сім'ях формується образ святково піднятих келихів, в рекламних образах келихи з вином і щасливі обличчя демонструють позитивний ефект вживання спиртних напоїв.

Традиції вживання спиртного

Традиції пити алкогольні напої у свята відносяться до стародавніх свят врожаю по осені, святкування Нового Року (новий роки раніше відзначався восени, аж до указу Петра1, який переніс святкування на зиму, за європейським зразком).

Міцні напої і продукти перегонки вживалися виключно в медичних і в церемоніальних цілях. Так на поминках було прийнято пити міцні гіркі настої, щоб придушити тугу за померлим. Про людину, що впала в скорботу і які вживають міцні напої, говорили, що він «запив гірку».

До пристрою питних закладів, трактирів, спиртні напої були практично недоступні протягом року. На свята люди пили квас, кисле молоко, дорогий хмільний мед і пиво.

Свято кожен день

Чому люди п'ють? Зараз, коли алкоголь доступний щодня, виникає спокуса і можливість влаштувати свято з алкоголем в будь-який зручний день. Може бути в найближчу п'ятницю? Чудова ідея! Випити при зустрічі? Звичайно! Це сприяє легкому і приємному спілкуванню. Алкоголь на діловій зустрічі? Зрозуміло! Це полегшує контакти і дозволяє з легкістю провести переговори і прийти до взаємовигідних домовленостей.

Більшість конференцій, професійних зустрічей супроводжуються фуршетами, на яких подається алкоголь. Вважається, це сприяє більш невимушеному спілкуванню. Співробітники рекламних відділів ризикують спитися і отримати ожиріння печінки вже на першому році роботи.

Проблема в тому, що алкоголь викликає звикання і залежність. І якщо спочатку люди п'ють за компанію, потім для веселощів або заради ділових інтересів, через деякий час вони починають пити, тому що хочуть випити. Проблема може бути усвідомлена на діловій зустрічі, коли професіонал раптово виявляє, що випити він хоче значно більше, ніж укласти угоду.

Коли це відбувається, а такий момент трапляється з усіма, люди п'ють, тому що не можуть не пити . Алкоголізм розвивається поступово, як будь-яке хронічне захворювання.

Як боротися із залежністю від алкоголізму?

Чим раніше ви виявили, що алкоголь став для вас чимось більшим, ніж просто напій, засіб розслаблення, ви розумієте, що відчуваєте бажання випити неодмінно спиртне, тим легше вирішити проблему. Усвідомлення проблеми це половина її вирішення. Друга половина зажадає від вас значних зусиль.

Заперечення залежності призводить до тяжких наслідків, а з легкою формою алкоголізму можна жити десятиліттями, якщо акуратно і дбайливо ставитися до свого організму.

Правила поводження з залежністю

Яким правилам потрібно слідувати, якщо ви розумієте наявність залежності, але не дозволите їй розвинутися.

  • Слід обмежити вживання алкоголю і ніколи не відступати від прийнятого графіка.
  • Навіть на початковій стадії алкоголізму звичайні такі явища, як відключення контролю. Якщо ви будете свідомо спостерігати за кількістю випитого, ви зумієте сказати собі «вистачить» після двох келихів вина або кухлів пива. Це максимально допустима доза, яка не завдає серйозного збитку здоров'ю.
  • Не можна допускати щоденного вживання спиртних напоїв. Навіть якщо це пиво або невелика доза вина. Постійне вживання призведе до значно більш важкої залежності, ніж навіть запої раз на півроку. Втім, запої теж краще виключити, їх шкода для здоров'я переоцінити неможливо.

Якщо у вас не виходить обмежити вживання спиртного, ви зриваєтеся і з жаль виявляєте, що випили більше необхідного, доведеться вводити персональний сухий закон. Забороніть собі пити взагалі. Можливо, через рік, вживання спиртних напоїв здасться вам безглуздим і дурним.

vidpovidi

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *